Akika Kurbanı Nedir? Akika Kurbanı Bağış Süreci!
Kurban kelimesinin anlamına bakıldığında Arapça anlamı ile hem manevi hem de maddi olarak yakınlığı ve yakın olmayı ifade etmek için kullanılmaktadır. Ayrıca ifade ettiği daha birçok anlam da bulunmaktadır. Ancak dinimiz açısından bakıldığında fıkıh dilinde Allah’a ile yakınlık sağlayabilmek, Allah’a özel olarak yaklaşabilmek ya da başka bir deyiş ile Allah’a olan yakınlığı arttırabilmek için belirli zamanlarda belli hayvanları kesmek ya da bu amaç doğrultusunda belirli hayvanları kesmek kurban olarak tanımlanmıştır. Kısacası dinimizde kurban Allah’a ibadet ederek, şükrederek, onun rızasına erişmek ve ona yakınlaşmak amacı ile gerçekleştirilen bir ibadettir.
Dinimizde ise Allah’a ulaşmanın, yakınlaşmanın ve şükretmenin bir yolu olarak farklı kurban çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak:
Vacip Kurbanı: Kurban Bayramı’nda kesilen kurbandır. Yalnızca bayramın 1. 2. ve 3. Günü akşama kadar kesilen kurbanlar vacip kurbanı olarak kabul edilmektedir. Aksi halde niyet vacip kurbanı bile olsa kabul olmaz. Belirtilen bayram günlerinde kesilmelidir.
Adak Kurbanı: Allah’tan istenen bir dileğin, isteğin veya edilen duanın, Allah tarafından kabul edilmesi üzerine kesilen kurbandır.
Şükür Kurbanı: Bir kişinin Allah’ın kendisine sunduğu herhangi bir nimet karşısında şükrünü Allah’a sunmak için kestiği kurbandır.
Akika Kurbanı: Yeni çocuk sahibi olmuş kişilerin, Allah’a şükretmek için kestikleri kurbandır. Akika kurbanı kesmek müstehaptır yani kesilmesi farz değildir ancak kesildiğinde oldukça sevap kazandırır.
Yazımızda ise Müslüman birçok anne baba tarafından merak edilen Akika kurbanı ile ilgili en çok araştırılan konulardan olan akika kurbanı nedir, zorunlu mu, ne zamana kadar kesilebilir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız. Ayrıca Akika kurbanı bağış sürecine de yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Akika Kurbanı Nedir?
Akika Arapça bir kelimedir ve yeni doğan bir bebeğin başında bulunan tüye “akika” denmektedir. Yenidoğan çocuğun sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesinden dolayı Allah’a şükretmek amaçlı kesilen kurbana ise akika kurbanı denir. Akika kurbanı farz olmamakla beraber sünnettir. Yani çocuk için akika kurbanının kesilmesi oldukça faziletli ve sevap kazandıran bir ibadettir. İbn Abbas’tan (r.a.) rivayet edildiğine göre Resulullah (asm), Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akika kurbanı kesmiştir. (Ebu Davud, Dahaya, 21; Nesai, Akika, 1)
Akika kurbanı çocuk doğduğu günden ergenlik çağına gelinceye kadar kesilebilir. Ancak çocuk doğduktan sonra yedinci gün kesilmesi daha faziletlidir. Bir hadiste buyrulduğu üzere:
“Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akika kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akika kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir.” (Ebu Davud, Dahaya, 21)
Görüldüğü üzere akika kurbanının çocuk doğduktan yedi gün sonra kesilmesi, aynı gün içerisinde çocuğun saçı kesilerek, saçı ağırlığınca altın veya gümüş sadaka verilmesi müstehaptır.
Akika Kurbanı Kesmek Zorunlu mu?
Çocuk sahibi olan Müslümanların en çok merak ettiği konulardan biri de akika kurbanı kesmek zorunlu mudur konusudur. Akika kurbanı kesmek üç imama göre de sünnettir. Yani kesilmesi farz veya zorunlu değildir. Ancak dünyaya yeni gelmiş bir çocuk için özellikle doğumunun yedinci günü akika kurbanının kesilerek bir sünnetin yerine getirilmesi oldukça faziletlidir.
Akika Kurbanı Ne zamana Kadar Kesilebilir?
Akika kurbanı bebek dünyaya geldiği andan itibaren ergenlik çağına girene kadar kesilebilmektedir. Ancak hadis ile buyrulduğu üzere çocuk dünyadaki yedinci gününde kesilmesi daha sevap ve daha faziletlidir.
Akika Kurbanı Bağış Süreci!
Çocuk sahibi olduğunuzda Allah’a şükretmek için keseceğiniz Akika kurbanını bağışlayarak sevabınıza sevap katabilirsiniz. Çünkü akika kurban bağışı sayesinde kurbanınız gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmış olur. Hiranur İlim ve Hizmet Derneği akika kurbanı bağışı ile sizden vekalet alarak akika kurbanınızın ekibimiz tarafından özenle belirlenmiş gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasına yardımcı olur.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda akika kurbanı nedir, akika kurbanı kesmek zorunlu mu, ne zamana kadar kesilebilir ve akika kurban bağış süreci hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Siz de vekalet yolu ile emanet ettiğiniz akika kurbanının İslami koşullara uygun olarak kesimini gerçekleştirmek ve 15 farklı ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgilinizi çekebilir: Adak Kurban Bağışı Nasıl Yapılır? Şartları Nelerdir?