Habeşistan'a Hicret Ne Zaman Yapıldı?
İslamiyet’in ilk yıllarında Peygamber Efendimiz ve ümmeti, tıpkı diğer peygamberler ve ümmetlerinde olduğu gibi birçok zorluklar ve zorbalıklar ile karşılaştılar. Mekke’de bulunan müşrikler Peygamber Efendimize İslamiyet’i tebliğ etmeye başladığı andan itibaren düşmanca bir tavır sergilemeye başladılar. Çünkü Peygamber Efendimizin insanlara ilettiği Allah’ın kelamı, putlara tapan dönemin din adamlarını ve devlet büyüklerini son derece rahatsız ediyordu. Mekke müşrikleri İslamiyet’i reddetmenin yanı sıra Peygamber Efendimizi alaya alarak ona inananlara da sürekli baskı uygulamaya başladılar. Öyle ki bu baskılar bir zaman sonra artık dayanılamayacak boyutlara gelmeye başladı. İslamiyet’in Mekke’de her geçen gün daha da yayılması Mekkeli müşrikleri o kadar rahatsız etmeye başladı ki İslamiyet’i kabul edenlere işkencelere ve eziyetlere başladılar. Ümmetinin başına gelenlere üzülen ve onları korumak isteyen Peygamber Efendimiz ise ümmetinin Habeşistan’a hicret etmesine karar verdi. Böylece İslam Tarihi’nde Habeşistan’a hicret olarak adlandırılan olay yaşanacaktı.
Yazımızda ise İslam Tarihi’nde önemli bir yere sahip olan Habeşistan’a hicret hakkında en çok merak edilen sorulardan olan Habeşistan’a hicret nedir, ne zaman yapıldı ve kimler Habeşistan’a hicret etti soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
Habeşistan’a Hicret Nedir?
İslam Tarihi’nde hicret denince akıllara ilk olarak İslam Tarihi’nin en önemli olaylarından biri olan Mekke’den Medine’ye göç etmeleri yani hicret etmeleri gelmektedir. Ancak bu son derece önemli olayın öncesinde Peygamber Efendimizin buyruğu ile belirli bir grup Müslüman aslında ilk hicreti Habeşistan’a yapmıştır. Peygamber Efendimize ilk vahyin gelmesi ile peygamberimizin nübüvvetinin sonrasında ilk inananlarla birlikte İslamiyet’e davet son derece gizli bir şekilde yapılıyordu. Bir süre devam eden bu durum sonrasında Peygamber Efendimizin insanları açık bir şekilde İslam’a davet etmesiyle birlikte ise İslamiyet’i kabul ederek Müslüman olan kişiler Allah’a iman ettikleri için çok büyük işkencelere ve eziyetlere maruz kaldılar. Bazı Müslümanlar Mekke’de bulunan nüfuzlu kişilerin himayesinde oldukları için bu işkence ve eziyetlerden korunmayı başarsalar da kimsenin himayesinde olmayan Müslümanlara yapılan işkenceler ve eziyetler her geçen gün artarak devam etti. Her geçen gün daha da artarak devam eden bu işkencelere ve eziyetlere son derece üzülen Peygamber Efendimiz ise baskı altındaki Müslümanlara “ Orada ülkesinde hiç kimseye zulmedilmeyen bir hükümdar iş başındadır.” Diyerek Habeşistan’a göç etmelerini buyurdu. İslam Tarihi’nde bu olay ise Habeşistan’a hicret olarak adlandırıldı.
İlginizi çekebilir: Peygamberlerin Kabirleri Nerede?
Habeşistan'a Hicret Ne Zaman Yapıldı?
Peygamber Efendimiz 40 yaşına yaklaştığında bağlı bulunduğu topluluktan uzaklaşarak Nur Dağı’ndaki Hira Mağarası’nda inzivaya çekilmeyi ve zaman geçirmeyi kendisi için bir adet haline getirmiş durumdaydı. 610 yılında tam 40 yaşındayken ise Hira Mağarası’nda Ramazan Ayı’nda Cebrail tarafından kendisine ilk vahiy indirildi. Böylece Peygamber Efendimizin nübüvvet dönemi de başlamış oldu. Nübüvvetin ilk yıllarında Peygamber Efendimiz kendisine tebliğin açık bir şekilde yapılmasına dair bir vahiy bildirilmediği için İslamiyet’i ilk üç yıl gizli bir şekilde tebliğ etmiştir. Özellikle o dönemde en yaygın inançlardan biri olan putperestliğe karşı tedbirli davranılmış ve Peygamber Efendimize bildirilen vahiyler sadece yakın çevre ve güvenilir kişiler ile paylaşılmıştır. Nübüvvetin 4. Yılında ise İslamiyet artık açık bir şekilde yapılmaya başlanmıştır. Bunun sonucunda ise Mekke’nin Fethi’ne kadar Kureyşlilerle süren 20 yıllık mücadele başlamıştır. Bu mücadelenin ilk yıllarında ise İslamiyet’in açık bir şekilde tebliğ edilmesi sonucunda İslamiyet’i kabul edenler işkenceler ve eziyetler görmeye başladılar. O dönemde bu işkenceleri ve eziyetleri engellemeye gücü yetmeyen Peygamber Efendimiz ise himayesiz kalan Müslümanlara Habeşistan’a hicret etmelerini önerdi. Bunun üzerine bir grup Müslüman 615 yılının Recep ayında yani nübüvvetin beşinci yılında Habeşistan’a hicret ettiler.
İlginizi çekebilir: İslamiyet’te Güzel Ahlak Neden Önemlidir?
Kimler Habeşistan'a Hicret Etti?
615 yılının Recep ayında gerçekleşen Habeşistan’a hicrette bulunan ilk kafilesinde 10u erkek ve 5i kadın 15 kişi bulunuyordur. Bu kişiler ise şunlardı: Hazret-i Osman ve hanımı Hz. Rukiyye, Zübeyr bin Avvam, Ebû Huzeyfe bin Utbe ve hanımı Sehle, Mus`ab bin Umeyr, Abdurrahman bin Avf, Ebû Seleme ve âilesi Ümmü Seleme, Osman bin Maz`un (Kâfile reisi), Amir bin Rabia ve âilesi Leylâ, Süheyl bin Beydâ, Ebû Sebre bin Ebî Rühm ve hanımı Ümmü Gülsüm.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda İslamiyet’te en çok merak edilen konulardan olan İslam Tarihi’nde son derece önemli olaylardan biri olan Habeşistan’a hicret hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Habeşistan’a hicret ve benzeri içerikler için sitemizde bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz.
İlgili İçerikler: