Habibullah Ne Demek? Habibullah Kime Denir?
Kainatın ve alemlerin yaratıcısı yüce Allah, Hz. Adem’in dünyaya gönderilmesiyle birlikte insanlara rehber olarak peygamberler göndermiştir. Her ne kadar insan akıl, düşünme, mantık, idrak etme ya da seçme gibi bazı vasıflar ile yaratılsa da hakikati anlayabilmesi için bütün bunlar sınırlıdır. Tarih boyunca gönderilen peygamberler ise Allah yolunda rehberlik ederek Allah’ın emirlerini ve buyruklarını insanlığa ileterek hakikati bilmelerini ve anlamalarını sağlamaya çalışmışlardır. Allah tarafından insanlığa gönderilen son peygamber ise Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’dir. Kur’an-ı Kerim’de yer alan “Ve seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.” ( Enbiyâ, 107) ayeti ile de Peygamber Efendimizin alemlere rahmet olarak gönderildiği açık bir şekilde bildirilmiştir. Allah katında Peygamber Efendimize olan sevginin anlatılması için ise birçok kelime kullanılmıştır. Peygamber Efendimiz ile ilgili birçok konuda kullanılan kelimelerden biri de “Habibullah” kelimesidir. Birçok Müslüman habibullah ne demek sorusu ile Allah’ın Peygamber Efendimize duyduğu sevgiyi anlamaya çalışmaktadır.
Yazımızda ise İslamiyet’te en çok kullanılan ve merak edilen kelimelerden biri olan habibullah kelimesi hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak habibullah ne demek, habibullah kime denir, Kur’an’da habibullah geçer mi ve Peygamber Efendimize neden habibullah denir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
Habibullah Ne Demek?
Peygamber Efendimiz ile ilgili bilgi sahibi olmak amacıyla, hakkında yazılar okuyan kişiler Peygamber Efendimizden bahsederken mutlaka habibullah kelimesine denk gelirler. Habibullah kelimesi ne demek sorusuna doğru bir şekilde cevap verebilmek için ise öncelikle habib kelimesinin anlamına bakmak gerekir. Arapça bir kelime olan habib kelimesi ise “fa’il” ve “me’ful” anlamlarında kullanılmaktadır. Bu kelimelerin Türkçe karşılığı ise “seven, sevgili ve sevilen” anlamlarına denk gelmektedir. Habibullah’ı anlamak için bilinmesi gereken bir diğer detay ise “ullah” ekidir. Arapça kelimelerde kullanılan bu ek sonuna eklendiği kelimeye “Allah’ın” anlamını vermektedir. Örnek verecek olursak, Abdullah Allah’ın kulu, Beytullah Allah’ın evi, Emrullah Allah’ın emri anlamlarına gelmektedir. Bütün bu bilgiler ışığında Habibullah ne demek sorusuna cevap verecek olursak, Habibullah ise Allah’ın sevgili kulu anlamına gelmektedir.
İlginizi çekebilir: Habeşistan'a Hicret Ne Zaman Yapıldı?
Habibullah Kime Denir?
İslami kaynaklara bakıldığında İbn Abbas (r.a)’nın rivayetine göre şöyle bir hadise yaşanmıştır: Bazı kişiler Peygamber Efendimizi beklemek üzere oturmuşlardır. Peygamber Efendimiz ise onlara doğru yaklaşınca onların konuştuklarını duymuştur. Bu kişilerden bazıları şöyle konuşuyordu: “Şaşılacak şey doğrusu, Allah yaratıklarından birini dost edinmiş, İbrahim’i dost edinmiş. Diğer bir kısmı ise Musa’nın Allah’la konuşması daha hayret verici bir şeydir. Allah onunla apaçık konuşmuştur. Diğer bir kısmı ise, İsa Allah’ın kelimesi ve ruhudur. Diğer bir kısmı da, Adem babasız şekilde yaratılmış, seçkin insandır” Bunu duyan Peygamber Efendimiz ise onların yanına gelerek selam verdikten sonra şöyle buyurmuşlardır: “Konuşmalarınızı ve hayret ettiğiniz şeyleri dinledim. İbrahim, Allah’ın dostu olup o bir gerçektir. Musa’da Allah’ın konuştuğu seçkin bir kimsedir, bu da doğrudur. İsa’da Allah’ın ruhu ve kelimesidir. Bu da bir gerçektir. Adem’i Allah seçmiştir. Bu da bir gerçektir. Dikkat ediniz “Allah’ın sevgilisi” övünmeksizin benim övünme yok. Kıyamet günü hamd sancağını taşıyacak olan benim övünmek yok… Kıyamet gününde ilk şefaat edecek olan benim şefaati kabul edilecek olan da benim. Fakat övünme yok… Cennetin kapılarının halkalarını ilk hareket ettirecek olan benim. Allah bana Cennet kapısını açacak beraberinde olan mü’minleri ve fakirleri Cennete sokacaktır, fakat övünme yok… Ben geçmişlerin ve geçeceklerin en değerlisiyim, fakat övünme yok…” (Tirmizi, Dârimî, Mukaddime: 27)
Bu hadis-i şerif’ten de anlaşılacağı üzere Habibullah Peygamber Efendimizin kendisidir.
İlginizi çekebilir: İmanda Amel İlişkisi Nedir? İmanda Amel İlişkisi Niçin Önemlidir?
Kuranda Habibullah Geçer mi?
Kur’an-ı Kerim’de Peygamber Efendimiz için direkt olarak onu habibullah olarak adlandıran herhangi bir ayet bulunmamaktadır. Ancak Allah’ın son peygamber olarak insanlığa gönderdiği Peygamber Efendimize olan sevgisini, onun Allah’ın sevgili kullarından biri olduğunu gösteren birçok ayet bulunmaktadır. Bu yüzden her ne kadar Allah’ın sevgilisi anlamına gelen habibullah kelimesi Kur’an-ı Kerim’de geçmese de Allah’ın Peygamber Efendimize duyduğu sevgi ayetler ile açıkça ortadadır.
İlginizi çekebilir: Nefs-i Emmâre Nedir?
Peygamberimize Neden Habibullah Denir?
Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifte “İbrahim halilulah, Allah’ın dostu; Musa, safiyullah, Allah’ın seçkin kulu; ben ise -Allah’ın bana bir ihsanı ve bir ikramı olarak- habibullahım, Allah'ın sevgili kuluyum.” Buyurmuştur. Allah’ın yeryüzündeki en sevgili kullarından biri olan Peygamber Efendimizin bu hadis-i ile birçok İslami kaynaktan kendisinden habibullah ismi ile bahsedilmiştir.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda habibullah ne demek hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Habibullah ne demek ve benzeri içerikler için sitemizde bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz.
İlgili içerikler: