Nasip ile İlgili Ayetler Nelerdir?
Günlük hayat içerisinde karşımıza çıkan durumlar için çoğu zaman nasip kelimesini kullanırız. Aslında bu nasip çoğu zaman bir insan iyi ve güzel bir şeye sahip olduğunda ya da istediği bir şeye ulaşamadığında, isteği gerçekleşmediğinde kullanılan bir kelimedir. Nasip günlük hayatta her ne kadar bu anlamlar ile kullanılsa da aslında dinimizde ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Nasip konusunun kader konusu ile olan bağlantısı özellikle dikkat çekmektedir. Birçok Müslüman ise nasip konusunda merakını nasip ile ilgili ayetler ve hadis-i şerifler sayesinde giderebilmektedir.
Yazımızda ise nasip konusunda daha detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlayacak nasip ve kısmet nedir sorusunun yanı sıra nasip ile ilgili ayetler hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağız.
İlginizi çekebilir: Abdülkadir Geylani Kimdir? Abdülkadir Geylani Sözleri
Nasip ve Kısmet Nedir?
Dinimizde yer alan nasip, kısmet ve kader konuları aslında en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır. Nasip ve kısmet konusunu doğru anlayabilmek için ise aslında öncelikle kelimelerin anlamlarına bakmak gerekir. Nasip kelime anlamı olarak “Allah’ın bir kimse için önceden belirlediği mutluluk payı” anlamına gelmektedir. Kısmet ise “bölmek” anlamına gelirken İslam Hukuku’nda ise “ortak hisseli mallarda sahiplerine paylaştırma” anlamına gelmektedir. Ancak günümüzde kısmet bir nevi kadercilik olarak anlayışı olarak kabul edilmektedir. Allah’ın kulun payına düşeni ona vermesi olarak bir anlam kazanmıştır. Kısmet kulun payına düşenken nasip ise kulun payına düşenden ne kadarını alabildiği anlamında kullanılmaktadır.
İlginizi çekebilir: Edep ile İlgili Sözler!
Nasip ile İlgili Ayetler Nelerdir?
Dinimizde nasip konusu ile ilgili en önemli yol göstericisi şüphesiz ki Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizdir. Bu yüzden nasip ile ilgili ayetler ve hadisler en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Kur’an-ı Kerim’de yer alan nasip ile ilgili ayetlerden bazıları ise şunlardır:
- “Hac ibadetlerinizi tamamlayınca, cahiliye döneminde babalarınızı andığınız gibi, hatta ondan daha coşkulu bir şekilde Allah’ı anın. Bazı insanlar: “Rabbimiz, bize nasibimizi dünyada ver!” der. Öyle kimselerin ahirette hiçbir nasibi yoktur.” (Bakara / 200. Ayet)
- “İman etmelerinden, Resul’ün hak olduğuna şehadet getirmelerinden ve kendilerine apaçık deliller gelmesinden sonra inkârcılığa sapan bir kavme Allah nasıl hidayet nasip eder? Allah zalimler topluluğunu doğru yola iletmez.” (Âl-i İmran / 86. Ayet)
- “Kim âhiret kazancını isterse onun kazancını artırırız. Kim de ahireti bırakıp sadece dünya kazancını isterse ona da ondan bir parça veririz; fakat onun ahirette bir nasibi olmaz.” (Şûrâ / 20. Ayet)
- “Allah'ın sizi, birbirinizden üstün kıldığı şeyleri (başkasında olup da sizde olmayanı) hasretle arzu etmeyin. Erkeklerin de kazandıklarından nasipleri var, kadınların da kazandıklarından nasipleri var. Allah'tan lütfunu isteyin; şüphesiz Allah her şeyi bilmektedir.” (Nisâ / 32. Ayet)
- “Musa şöyle dedi: Rabbim, kendi katından kimin hidayet (hakka rehberlik) getirdiğini ve hayırlı âkıbetin kime nasip olacağını en iyi bilendir. Muhakkak ki, zalimler iflâh olmazlar.” (Kasas / 37. Ayet)
- “İşte yaptıkları iyiliklerin ahirette karşılığını alacak olanlar bunlardır. Allah, hesabı pek çabuk görendir.” (Bakara / 202. Ayet)
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda nasip ile ilgili en çok merak edilen ve en çok araştırılan konulardan olan nasip ile ilgili ayetler nelerdir, nasip ve kısmet nedir sorusu hakkında detaylı cevaplar vermeye çalıştık. Nasip ile ilgili ayetler ve benzeri içerikler için sitemizin blog kısmında yer alan diğer yazılara göz atabilirsiniz.
İlgili İçerikler:
İmanda Amel İlişkisi Nedir? İmanda Amel İlişkisi Niçin Önemlidir?