Nisab Nedir? Nisab Hesaplama Nasıl Yapılır?
İslamiyet’i seçerek Müslüman olan herkes İslam’ın farz olan şartlarını bilmek ve bu şartları yerine getirmek ile yükümlüdür. İslamiyet’te ise beş şart bulunmaktadır. Bunlar sırası ile Kelime-i Şehadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek ve hacca gitmektir. Müslüman bir kişinin bu beş şarta uyması ve İslamiyet’in gerekliliği olarak yerine getirmesi gerekmektedir. İslam’ın şartları arasında yer alacak kadar önemli ve bilgi sahibi olunması gereken konulardan biri de zekat konusudur. Zekat vermek, İslam’ın şartları içerisinde yer alarak her Müslüman için bir farz haline getirilmiştir.
Zekat vermek, Müslüman toplumlarda zengin ve fakir kişiler arasındaki ekonomik dengenin sağlanması, ihtiyaç sahibi kişilerin gerekli yardımı alabilmesi açısından son derece önemli bir ibadettir. Dinimizde belirlenen kurallara göre dinen zengin sayılan her Müslüman, sahip olduğu mallardan yine dinimizce belirlenen hesaplamalara göre belirli bir kısmını Kur’an-ı Kerim’de belirtilen sekiz sınıftan birine zekat olarak vermesi farzdır. Söz konusu sekiz sınıf ise Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıkça belirtilmiştir:
“Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihat edenler ve yolda kalmış olanlardır.” (Tevbe, 9/60).
Kur’an-ı Kerim’de zekat verilmesi gereken sekiz sınıf açıkça belirtildiği gibi dinimizde ne kadar zekat verilmesi gerektiği de Peygamber Efendimiz tarafından hesaplamalar ile gösterilmiştir. Bir Müslümanın vermesi gereken zekat miktarı ise nisab hesaplaması ile belirlenmektedir. Yazımızda ise zekat verecek olanların en çok merak ettiği konulardan biri olan nisab konusu hakkında nisab nedir, nisab hesaplaması nasıl yapılır, nisab miktarı ne kadardır ve neden önemlidir soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Nisab Nedir?
Sözlüğe bakıldığında “sınır, asıl olan, kaynak” anlamlarına gelen nisab, İslam Hukuku fıkıhta zekatın artık farz olup olmadığını hesaplamak için kullanılan zenginlik ölçüsünü tanımlayan bir terimdir. Nisab için bir Müslümanın zengin sayılabilmesi için asgari sınır ya da asgari zenginlik ölçüsü de diyebiliriz. Ayrıca bir Müslümana zekatın farz olabilmesi için Müslümanın akıl sağlığı yerinde, ergin bir Müslüman olmasının yanı sıra bir yılını tamamlamış belirlenen nisab miktarına da sahip olması gerekmektedir.
Nisab Hesaplama Nasıl Yapılır?
Bir Müslüman olarak İslam’ın şartlarından biri olan zekatı yerine getirmek isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de nisab hesaplamasının nasıl yapıldığıdır. Nisab hesaplamasının yapılmasında yol gösteren hadislere bakıldığında kişinin sahip olduğu altın, gümüş, hayvan ve toprak ürünlerine göre hesaplama yapılmaktadır. Ancak o dönemin zenginlik göstergesi sayılan mallardan bir kısmı günümüzde değişkenlik göstermiştir. İslam alimleri tarafından yapılan çalışmalar sonrasında nisabın belirlendiği mallar göz önüne alınarak doğru hesaplamaların günümüzde de yapılması sağlanmıştır. Nisap hesaplamasında sahip olunan malların yanı sıra bazı detaylar da hesaplamada dikkate alınmaktadır. Dikkat çeken konuların başında zekat verecek kişinin borçları ve temel ihtiyaçları gelmektedir. Nisab hesaplanırken kişinin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için gerekli olan miktar ile mevcut borçları hesaplamaya alınmamaktadır. Bir kişi borcun ve temel ihtiyaçları dışında fazladan mala sahip ise artık dinen zengin sayılır ve nisab hesaplaması ile vermesi gereken zekat belirlenir.
Nisab Neden Önemlidir?
Dinimizde İslamiyet’in beş şartı arasında yer alan ibadetlerden biri olan zekatın hesaplanmasını sağlayan nisab miktarı dinimizde önemli bir yere sahiptir. Peygamber Efendimizin hadisleri doğrultusunda belirlenen nisab hesaplaması ile günümüzde de zekatın kimlere farz olduğu, kimlerin zekat vermesi gerektiği belirlenebilmektedir. Ayrıca nisab miktarının hesaplanması sadece zekat vermek için değil yerine getirilmesi için dinen zengin olunması gereken ibadetler için de kullanılmaktadır. Nisab miktarına ulaşan yani dinen zengin sayılan Müslümanlar zekat vermenin yanı sıra kurban kesmek, hacca gitmek ve fitre vermek ile de yükümlüdürler.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda nisab nedir, nisab hesaplama nasıl yapılır, miktarı ne kadardır ve nisab neden önemlidir soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Siz de zekat yardımlarınız yurtiçindeki ve yurtdışındaki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşsın istiyorsanız sitemizde bulunan Zekat kısmından zekat yardımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Böylece gönüllü yurtdışı ekibi tarafından İslami şartlar göz önünde bulundurularak belirlenen ilim talebelerine ve ihtiyaç sahibi ailelerine zekat yardımında bulunabilirsiniz.