Şükür Kurbanı Nedir? Ne Zaman Kesilir?
Allah’ın bize sunduğu, sahip olduğumuz nimetler için, Allah tarafından kabul edilen dualarımız için ya da bambaşka farklı nedenlerden dolayı Allah’a şükretmek isteyebiliriz. Allah'a şükretmek onun rızasına ulaşmak en büyük sevaplar arasında yer almaktadır. Allah’a şükretmenin ise birçok farklı yolu bulunmaktadır. Kimileri Allah’a şükretmek için şükür namazı kılar, kimileri ihtiyaç sahiplerine yardımcı bulunur kimileri ise şükür kurbanı keser.
Dinimizde farklı kurban çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar, Kurban Bayramı’nda kesilen vacip kurbanı, adak kurbanı, akika kurbanı ve şükür kurbanıdır. Şükür kurbanı, Allah’ın verdiği nimetler karşısında şükretmek için kesilen kurbandır. Aynı zamanda dileği, duası ya da isteği Allah tarafından kabul edilen kişiler de Allah’a şükürlerini göstermek için şükür kurbanı kesmektedirler.
Yazımızda ise şükür kurbanı ile ilgili en çok merak edilen sorulardan olan şükür kurbanı nedir, ne zaman kesilir ve şükür kurbanının şartları nelerdir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
Şükür Kurbanı Nedir?
Allah’ın bizler sunduğu nimetlerin karşılığında Allah’a şükretmek bir sevgi, saygı ve minnet göstergesi olarak dinimizde oldukça önemli bir yere sahiptir. Kur’an-ı Kerim’de şükretmek ile ilgili:
- “O halde siz beni anın, ben de sizi anayım. Bana şükredin ve sakın nimetlerime nankörlük etmeyin.” (Bakara / 152. Ayet)
- “Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz ve helâl olanlarından yiyin! Eğer yalnız Allah’a kulluk ediyorsanız O’na şükredin!” (Bakara / 172. Ayet)
- “Eğer siz şükredip inanırsanız Allah size ne diye azap etsin. Allah, iyiliklerin karşılığını bol bol veren ve her şeyi hakkiyle bilendir.” (Nisâ / 147. Ayet)
Ayetleri yer almaktadır. Ayrıca Allah’ın verdiği nimetlerin bereketini arttıran şükür ile ilgili hadisler de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise şunlardır:
- Cabir (b. Abdullah) tarafından nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur:
"Bir kimseye bir nimet verilir de onu (hayırla yad ederek) dile getirirse, onun şükrünü yerine getirmiş olur. Eğer onu (kimseye söylemeyerek) gizlerse ona nankörlük etmiş olur." (D4814 Ebu Davud, Edeb, ı 1)
- Ebu Hüreyre'den nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur:
"Yiyip şükreden kimse sabrederek oruç tutan kimse gibidir. " ( TirmizI, Sıfatü'l-kıyame, 43; İbn Mace, Sıyam, 55)
Görüldüğü üzere şükretmek dinimizde oldukça önemli bir yere sahiptir. Allah’a şükretmenin ise farklı yolları vardır. Allah’a şükretmek niyeti ile kesilen kurbana ise şükür kurbanı adı verilmektedir.
Şükür Kurbanı Ne Zaman Kesilir?
Şükür kurbanı genellikle adak kurbanı ile karıştırılmaktadır. Adak kurbanı, adanan adak gerçekleştirildikten sonra kesilmelidir. Ancak şükür kurbanında herhangi bir adak söz konusu olmadığı için istenilen zamanda Allah için kesilebilmektedir.
Şükür Kurbanı Şartları Nelerdir?
Kurban Bayramı’nda kurban şartları ile şükür kurbanında aranan şartlar aynıdır. Kurban kesecek kişinin ergenlik çağını geçmiş, akıl sağlığı yerinde bir Müslüman olması gerekmektedir. Ayrıca diğer kurban çeşitlerinde olduğu gibi kurbanlık seçilen hayvanın belirli bir yaşta ve sağlıklı olması gerekmektedir. Son olarak ise borç alınan para ile şükür kurbanı kesilmemelidir.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda şükür kurbanı nedir, ne zaman kesilir ve şükür kurbanının şartları nelerdir konuları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Siz de vekalet yolu ile emanet ettiğiniz şükür kurbanınızın İslami koşullara uygun olarak kesimini gerçekleştirmek ve Afrika’da derneğimiz tarafından titizlikle belirlenmiş ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerik: Adak Kurban Bağışı Nasıl Yapılır? Şartları Nelerdir?