TANZANYA AHMET GÜR MEDRESESİ
Tanzanya - Zanzibar - Fujoni köyünde 300m² alana inşa edildi.
200 kişilik kapasitesi olan medrese, imam odası ve şadırvana sahiptir.
Tanzanya'da 4 medreseye ve ihtiyaç sahibi ailelere günlük sıcak yemek dağıtımı yapan
Hiranur Aşevi'ne (ek bina) sahiptir.
Projenin Amacı
Tanzanya üniter bir cumhuriyet olup 26 ayrı bölgeden oluşuyor. Ülke, 1964 yılında Tanganika ve Zanzibar ülkelerinin birleşmesi sonucu Tanzanya adını almış. Nüfusu yaklaşık 40 milyon civarında. Müslümanların oranı %25-30 kadar.
Zanzibar'ın nüfusunun yüzde 95’i Müslümanlardan oluşmaktadır. Afrika tarihinde köle ve baharat ticaretinin merkezi olarak anılır. Yaklaşık 150 yıl önce Hint Okyanusu kıyılarında kurulan küçük bir kasaba olan Darüsselam bugün doğal limanı, turizmi ve ticari hayatıyla 4,5 milyonluk nüfusa sahip.
Önce Alman Doğu Afrikasının sonra İngiliz sömürge yönetiminin başkenti olan şehir, 1964'teki bağımsızlık sonrasında da Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti'nin 32 yıl boyunca başkenti olarak kaldı. Şehir adını, Kur'an-ı Kerim'de cennet için kullanılan "huzur yeri" anlamındaki darü's-selam terkibinden alıyor.
Nüfusunun büyük bölümü Müslüman olan şehirde yerel inanışlara sahip bir kesimin yanında çok sayıda Hristiyan da yaşıyor. Şehrin bazı mahallelerinde farklı toplumların gittiği camilere ve kiliselere bir arada rastlanabiliyor. Ülkenin tamamına yakınının Müslüman olmasına rağmen fakirlik ve sosyal kültürel geriliğin gözle görülür boyutlarda olması insanı üzmektedir.
Halkı, hâlâ İslam inancı, kültürü ve geleneğini muhafaza etme noktasında bir direnç gösteriyor fakat bu direncin siyasi, sosyal, eğitim ve tecrübe boyutu maalesef çok zayıf ve yetersiz. 1.5 milyon nüfusun yaşadığı adaya yapılacak istikrarlı yardım projeleri Tanzanya insanının yaşam standartlarını daha güzel bir seviyeye çıkarmamıza kâfi olacaktır.
Dünyanın en fakir ülkelerinden biri konumundaki Tanzanya’da, özellikle Müslüman nüfus eğitim ve istihdam olanaklarına erişim konusunda çok daha dezavantajlı konumdadır. Ülkedeki Hristiyan azınlık sömürge döneminden bu yana ülkenin eğitimli kesimini oluşturmakta, siyasî ve ticarî alanı domine etmektedir. Örneğin ülkede üniversite eğitimi alan Müslümanların oranı %10’un altındadır. Benzer bir durum siyasî temsil için de geçerlidir. Ülke mecilisi ve bürokrasideki Müslümanların sayısı nüfuslarına oranla oldukça düşüktür. Bu bakımdan ülke Müslümanlarının devlet yönetimi ile ilişkileri öteden beri inişli çıkışlı bir seyir izlemiştir.
Halk maddı imkansizlıklar sebebiyle toplu hallerde ıbadetlerini yerine getirebilecek mescitlerin dahi inşasını gerçekletiremiyor. Müslüman çocukların gidebilecekleri eğitim kurumlarının da sayısı da yeterli değil. bu durum ülkede yaygın olan misyonerlik faaliyetlerinin artmasına ve misyonerlerin müslüman halkı etkisi altına olmasına sebep oluyor. Hristiyan kurumlarının destekledikleri misyonerlerin müslüman halki etkisi altina olmasina sebep oluyor. Hristiyan kurumlarının destekledikleri misyonerler ülkede yaptıkları insani yardımlar ile Müslümanların dinlerini değiştirmeleri için büyük gayret sarf etmekteler
Tanzaya’da her ne kadar etkin bir müslüman nüfüs bulunuyor olsa da İslami eğitimin alınabileceği yeterli kurum bulunmaktadir. Mevcut durumda talebe sayısı hızla artıyor ancak bölgede bulunan camı ve medrese bu artışı karşılayamamakta. Yola çıktığımız ilk günden bu yana hayırsever bağışçılarımızın destekleriyle inşa ettiğimiz mescitler ve medreseler TANZANYA Müslümanlarının problerinin çözümünde bir mihenk taşı vazifesi görmektedir. TANZANYA‘da hayata geçirdiğimiz medrese ve cami projeleriyle bölgedeki problemlerin çözümünü bir aşama daha ileriye taşımak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Hedefler
1
Cami ve Sosyal alanları ile İslâmî eğitim geleneğine uygun kompleks bir yapı inşaa ederek öğrencilerin verimli bir eğitim ve namaz sürecinden geçmesini sağlamak.
2
Bölgede yaşayan çocukların ve gençlerin temel dinî bilgilerini öğrenebilecekleri eğitim ve namaz kılmak için elverişli bir mekânın teminini sağlamak.
3
Yeni hafızların ve eğitim verebilecek yetkin eğitimcilerin yetişmesini sağlamak.
4
Mezun olmuş ve tebliğ yapmak isteyen talebelerin çalışmalarını gerçekleştirebilecekleri bir tesisin oluşturulmasına vesile olmak.
5
Bölgedeki müslümanların uzun yıllar faydalanabilecekleri verimli bir tesisin oluşturulması hedeflenmektedir
Başlık | Dosya Türü | Link |
---|---|---|
TANZANYA - AHMET GÜR MEDRESESİ |