12 Rekâtlık Hacet Namazı Nasıl Kılınır?
Namaz kılmak, secdeye varmak, kulluk bilinci ile Allah’a yakınlaşmanın en güzel ve en faziletli yollarından biridir. Namaz kılarak Allah’ın huzurunda secdeye varan kul, bu dünyadan soyutlanır, ruhen ve fiziken artık tamamen Allah’ladır. Namaz kılmak, bütün Müslümanlara farz kılınmıştır. Ancak farz olarak kılınan namazların yanı sıra kılınan başka namaz çeşitleri de bulunmaktadır. Çünkü, Allah’a yakın olmak isteyenler, şükretmek, dua etmek ya da tövbe etmek isteyenler de namazın hikmetine ve faziletine sığınırlar. Farz olmayan namazlar arasında en çok merak edilenlerden biri ise hacet namazıdır. Özellikle de Allah katında hayır olan duaların, isteklerin kabul edilmesine vesile olan 12 rekatlık hacet namazı en çok merak edilen konulardan biridir. 12 rekatlık hacet namazı, özellikle dara düşen birçok Müslümanın Allah’a daha da yakınlaşarak dualarının Allah katında kabul olması için kıldığı namazlardır. Yazımızda ise hacet namazı ve 12 rekatlık hacet namazı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacak 2 rekatlık hacet namazında hangi sureler okunur, hacet namazı neden kılınır, 12 rekatlık hacet namazı nasıl kılınır ve hâcet namazı ne zaman kılınır sorularına detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
2 Rekatlık Hacet Namazında Hangi Sureler Okunur?
Bizleri ve gördüğümüz veyahut göremediğimiz her şeyi yaratan, sonsuz güç sahibi şüphesiz ki Allah’tır. Bu yüzden bir Müslüman bu dünyaya dair veya ahiret hayatı için herhangi bir şeye ihtiyaç duyuyor ise bunu, onu yaratan Allah’tan istemelidir. Dilek namazı olarak da bilinen hacet namazı da bir Müslümanın dilekleri, duaları veyahut ihtiyaçları için Allah’tan yardım istemek amacı ile kıldığı namazdır. Hacet namazı 2, 4 veya 12 rekat olarak kılınır.
Dualarının ve dileklerinin Allah katında kabul edilmesi için 2 rekatlık hacet namazı kılmak isteyen Müslümanların en çok merak ettiği şeylerden biri de 2 rekatlık hacet namazında hangi surelerin okunması gerektiğidir. Rivayet odur ki Peygamber Efendimiz, hacet namazının ilk rekatında Fatiha’dan sonra üç defa Âyetel-Kürsî, ikinci ve kılınacak ise diğer rekatlarda ise Fatiha’dan sonra birer defa İhlâs ve Muavvizeteyn yani Felâk ve Nâs surelerini okumak gerektiğini bildirmiştir.
Ayrıca Peygamber Efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmuşlardır:
“Kimin Allah'tan veya insanlardan bir dileği varsa, şartlarına uygun güzel bir abdest alsın, sonra Allah'ı övgüleyip senâ etsin, Allah resulüne salât ve selâm getirsin. Daha sonra ise şöyle desin: Lâ ilâhe illallâhü'l-halîmü'l-kerîm. Sübhânallâhi Rabbi'l-arşi'l-azîm. Elhamdü lillâhi rabbi'l-âlemîn; Es'elüke mücîbâti rahmetike ve azâime mağfiretik; ve'l-ismete min külli zenbin ve'l-ganîmete min külli birrin ve'sselâmete min külli ism. Lâ teda' lî zenben illâ gaferteh; ve lâ hemmen illâ ferrecteh; velâ hâceten hiye leke rıdan illâ kadaytehâ. Yâ Erhame'r-râhimîn!” (Tirmizî, 'Salât', 140, 34) Bu hadis-i şerif ile açık bir şekilde belirtilmiştir ki hacet namazı kılındıktan sonra bu duanın okunması sünnettir.
Hacet Namazı Neden Kılınır?
Sözlüğe bakıldığında hacet kelimesi “ihtiyaç duyulan şey” anlamına gelmektedir. Hacet namazı ise kişinin ihtiyaç duyduğu dünyalık veya ahiretlik isteği, dileği, duası için Allah’tan yardım istemek için kıldığı namaza verilen isimdir. İnsan hayatı boyunca farklı birçok konuda çeşitli sıkıntılar ile karşılaşabilir ya da farklı konularda herhangi bir ihtiyacı olabilir. Kur’an-ı Kerim’de "Sabırla ve namazla Allah`tan yardım dileyin" (Bakara, 2/45) buyrulmuştur. Bu yüzden Allah’a kulluk eden her Müslüman duaları, dilekleri ve ihtiyaçları için namaz kılarak Allah’tan yardım istemelidir.
12 Rekatlık Hacet Namazı Nasıl Kılınır?
Allah katında hayırlı olan duaların kabul edilmesini sağlayan 12 rekatlık hacet namazı, hacet namazı kılmak isteyenlerin en çok merak ettiği konular arasında yer almaktadır. 12 rekatlık hacet namazı ise 2 rekatlık ve 4 rekatlık hacet namazından farklı olarak şu şekilde kılınmaktadır:
- Abdest alınır ve hacet namazı için niyet edilir,
- 1. Rekatta Subhaneke duası, Fatiha Suresi ve istenilen herhangi bir sure okunur,
- 2. Rekatta Fatiha Suresi ve istenilen herhangi bir sure okunur, selam verilir ve 3. Rekata geçilir. 10 rekat bu şekilde kılınır.
- 11. Rekatta Subhaneke, Fatiha Suresi ve istenilen sure okunur, 12. Rekatta ise Fatiha Suresi ve istenilen sure okunduktan sonra Rüku’ya gidilir ve ardından secdeye gidilir.
- Secdeden doğrulduktan sonra oturarak Ettahiyyatu, ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ okunur. Dualar bittikten sonra selam vermeden Allah’a hamd ve sena edilerek Peygamber Efendimize salavat getirilir.
- Tekrar secdeye gidilerek, secdede 7 Fatiha sûresi,7 Ayetel-Kürsi ve 10 defa şu dua okunur: “Lâ ilahe illallahü vahdehü la şerikeleh lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü ve hüve âlâ külli şey’in kadiry.”
- Duadan sonra secdeden kalkmadan istenilen şey için dua edilir ve “Allâhumme innî es’eluke mekâidel izzi min arşike ve münteharrahmeti min kitâbike ve’smike’l-a’zami ve ceddike’l-a’la ve kelimâtike’t-tâmmeti en tüsalliye alâ seyyidî Muhammed’in ve en taqdıye hâceti hâzihi.” diyerek hacet istenir.
- Secdeden kalkarak sağa ve sola selam verilerek hacet namazı tamamlanır.
Hacet Namazı Ne Zaman Kılınır?
Hacet namazı kılmak isteyen bir Müslüman, Allah’a ihtiyaç duyduğu her zaman mekruh vakitler dışında hacet namazı kılabilir. Ancak din alimlerine göre cuma gecesi, üç aylarda ya da Ramazan ayı içerisinde hacet namazı kılmanın fazileti daha fazladır.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda 12 rekatlık hacet namazı ile ilgili en çok merak edilen konular hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. 12 rekatlık hacet namazı ve benzeri içerikler için sitemizde bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz.