Adak Bağışı Kimler Yapabilir? Adak Kurbanı Kimler Yiyebilir?
Dinimizde, inancımız doğrultusunda Allah’ın biz kullarına vermiş olduğu her bolluk, bereket ve nimet için şükretmemiz son derece önemlidir. Allah’a şükretmenin ise birçok farklı yolu vardır. Kimileri ibadet ile kimileri dua ile kimileri de etrafına yaptığı iyilikler ile Allah’a şükreder. Dinimizde aynı zamanda kurban kesmek de bir çeşit Allah’a şükretmenin yollarından biridir. Kurban kesmek ise İslamiyet’te farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Vacip kurbanı, akika kurbanı, şükür kurbanı ya da adak kurbanı dinimizde yer alan kurban çeşitlerinden bazılarıdır.
Dinimizde farz veya sünnet olmamasına rağmen Müslümanlar tarafından en çok gerçekleştirilen kurban çeşitlerinden biri de adak kurbanıdır. Adak kurbanı, en basit tanımı ile bir dileğin, duanın ya da bir isteğin Allah’tan istenmesi ve bu dileğin, duanın, isteğin yerine gelmesi sonucu Allah’a şükretmek için kurban kesilmesidir.
Adak kurbanı kesmek isteyenler ev sahibi olmak için, çocuk sahibi olmak için, işlerinde başarılı olmak için farklı konularda niyetlenerek adak adayabilirler. Önemli olan öncelikle bu dileklerinin ve isteklerini gerçekleşmesi için niyet etmeleridir. Adak için niyet edildikten sonra ise eğer Allah’tan istenilen her ne ise kabul olduysa adağı kabul olan kişi adağını yerine getirmek için dinen yükümlüdür. Çünkü Arapça’da “nezr” kelimesine gelen adak, vaat edilen şey ya da durum anlamına gelmektedir. Adak adayan kişi duasının gerçekleşmesi için Allah’a vaatte bulunmaktadır. Duası gerçekleştikten sonra Allah’a vadettiği kurbanı kesmesi gerekmektedir.
Adak kurbanının Allah tarafından kabul edilebilmesi için ise bazı şartlar bulunmaktadır. Öncelikle Allah yoluna kesilen adak kurbanı mutlaka İslami koşullara uygun olarak kesilmelidir. Kesim sonrasında ise en önemli şart adak kurban etinin kimlere dağıtılacağı konusudur. Adak kurbanının amacı kabul edilen duanın karşılığında Allah’a şükretmektir. Bu yüzden adak kurbanının eti de sadece fakire, fukaraya, evine et almaya imkanı olmayanlara dağıtılmalıdır.
Adak Bağışı Nedir?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi adak kurbanının şartlarından biri de adak kurban etinin ihtiyacı olanlara, eve et sokamayan, maddi imkanları yeterli olmayanlara dağıtılmasıdır. Ancak etrafındaki ihtiyaç sahiplerinden emin olamayanlar, ihtiyaç sahiplerini bulamayanlar adak bağışını tercih etmektedir. Adak bağışı sayesinde günümüzde birçok vakıf ve dernek adak bağışının gerçekten ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlamaktadır. Adak Bağışı konusunda hizmet veren derneklerden biri de Hiranur İlim ve Hizmet Derneği’dir. Adak bağışınızın dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlayan Hiranur İlim ve Hizmet Derneği ‘de adak bağışı yapabilmeniz için öncelikle vekalet vermeniz gerekmektedir. Gerekli vekalet sağlandıktan sonra adak kurbanınızın İslami koşullara ve uygulamalara uygun olarak kesilir. Adak kurbanınınız kesildikten hemen sonra ise tarafınıza sms yolu ile haber verilir. Adak bağışı için kesilen adak kurbanının eti Hiranur İlim ve Hizmet Derneği ‘nin titiz çalışmaları sonucunda belirlenen ihtiyaç sahiplerine pay edilerek dağıtılır. Böylece gerçekleştirmek istediğiniz adak kurbanı hem İslami usullere göre kesilir hem de gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmış olur.
Kimler Adak Bağışı Yapabilir?
Adak bağışını yapmak isteyenlerin araştırmaya başladıklarında en çok merak ettikleri konuların başında kimler adak bağışı yapabilir sorusu gelmektedir. Adak kurbanı kesilen bilen herkes adak bağışı da yapabilmektedir. Yani adak bağışı yapmak için öncelikle ergin, aklı başında bir Müslüman olmalısınız. Sonrasında ise adağınız için niyetlenmelisiniz. Allah dileğinizi gerçekleştirdikten sonra ise adak kurbanınızı adak bağışı şeklinde yapabilirsiniz.
Adak Kurbanı Kimler Yiyebilir ve Kimler Yiyemez?
Adak kurbanını kimlerin yiyebileceği ve kimlerin yiyemeyeceği Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’nda yapmış olduğu açıklama ile kesin olarak belirtilmiştir. Bu açıklamaya göre adak kurbanı etini, adak sahibi, eşi, oğlu, kızı, annesi, babası, dedesi, ninesi hatta kendi soyundan gelen torunları da yiyemez. Ayrıca zengin olan, maddi imkanları yerinde bulunan, evine et alabilen kimseler de adak kurbanı yiyemez. Adak kurbanı etini sadece fakir, fukara, evine et alamayan, maddi imkanları yeterli olmayan kişiler yiyebilir.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda adak bağışı nedir, kimler adak bağışı yapabilir, adak kurbanı kimler yiyebilir ve kimler yiyemez soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Siz de vekalet yolu ile emanet ettiğiniz adak kurbanının İslami koşullara uygun olarak kesimini gerçekleştirmek ve 15 farklı ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerik: Adak Duası Nedir? Nasıl Yapılır?