Adak Bağışı Nedir? Nereye Yapılır?
İslamiyet’te Allah’a şükretmenin, onun nimetlerinden faydalanmanın, ona dua etmenin ya da ona yakınlaşarak iyi şeylere vesile olmasını istemenin birçok yolu bulunmaktadır. Müslümanlara farz olan ibadetlerin yanı sıra özellikle kurban kesmek ve sadaka vermek gibi ibadetler bu amaçlar doğrultusunda Müslümanlar tarafından sıkça gerçekleştirilmektedir.
Müslümanlara farz olmadığı halde en çok gerçekleştirilen ibadetlerden biri de adak kurbanı kesmektir. Aslında İslamiyet’te farklı niyetler ile kesilen farklı kurban çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak:
Vacip Kurbanı: Kurban Bayramı’nda 1. Gün bayram namazından sonra başlayarak bayramın 3. Günü akşam ezanına kadar kesilen kurbanlara vacip kurbanı adı verilmektedir.
Akika Kurban: Çocuk sahibi olan Müslümanların, sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen çocukları için Allah’a şükretmek amacı ile kestikleri kurbana akika kurbanı adı verilmektedir.
Şükür Kurbanı: İslamiyet’te Allah’ın kullarına sunmuş olduğu nimetlere ve ihsanlara karşı şükretmesi son derece önemlidir. Şükür kurbanı ise Allah’a şükretmek amacı ile kesilen kurbana verilen isimdir.
Adak Kurban: İslamiyet’te farz olmadığı halde en çok kesilen kurban çeşitlerinden olan adak kurbanı, adanan adağın gerçekleşmesi sonucunda kesilen kurbana verilen isimdir.
Yazımızda ise adak adayarak adak kurbanı kesmek isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan olan adak nedir, adak bağışı nedir, ne için önemlidir ve nereye yapılır soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Adak Nedir?
Adak kelimesi aslında Arapçada “Nezr” kelimesine karşılık gelmektedir. Arapça bir kelime olan nezr ise kelime anlamı olarak vaat edilen bir şey veya vaat edilen bir durum anlamlarına gelmektedir. İslamiyet’te fıkhi olarak bakıldığında ise adak yani nezr kelimesi “bir kimsenin herhangi bir dini yükümlülüğü olmadığı halde ibadet cinsinden bir şeyi kendisine vacip kılması” olarak tanımlanmaktadır. İslamiyet’te birçok insan iş sahibi olmak, işinde başarılı olmak, yuva kurmak, çocuk sahibi ya da başındaki belaların defolması gibi farklı niyetler ile adak adamaktadır. Adanan adağın dini olarak geçerliliğinin olması için ise adağın yani vaat edilen şeyin bir ibadet olması gerekmektedir.
Adak adayan Müslümanların Allah’a yakınlaşarak adaklarının kabul olması için en çok tercih ettikleri adaklardan biri ise adak kurbanıdır. Kurban, kelime olarak “ yakınlaşmak, yakın olmak ya da yakın olmaya aracı olan şey” anlamlarında kullanılmaktadır. İslamiyet’te kurban ise Allah’a yakın olmak amacı ile İslami şartlara uygun olarak kurban kesmek ya da kesilen kurbanlara verilen isim olarak kullanılmaktadır. Kurban kesmenin Allah’a yakınlaşmayı sağlayan en önemli ibadetlerden biri olması, adak adayanlar için de Allah’a yakınlaşmanın en iyi yollarından biridir. Bu yüzden farz veya sünnet olmadığı halde en çok kesilen kurban çeşitlerinden biri adak kurbanıdır.
Adak Bağışı Nedir?
Adak adandıktan sonra eğer Allah tarafından o adak kabul edilmiş ise adağı kabul olan kişi artık o adağı yerine getirmek ile yükümlüdür. Yani o adağı gerçekleştirmek onun için artık vaciptir. Çünkü Allah’a yakınlaşmak, ondan bir şeyler istemek ya da dua etmek için Allah’a vaatte bulunmuştur ve kabul edilmesi ile yerine getirmesi gerekmektedir. Ancak adak Allah tarafından kabul edildikten sonra dinen geçerliliğinin olabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Kesilen adak kurbanı İslami şartlara uygun olarak kesildikten sonra kurban eti gerçek ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır. Gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmanın en kolay ve etkili yolu ise adak bağışı yapmaktır. Adak bağışı sayesinde kesilen adaklar gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmaktadır.
Adak Bağışı Ne için Önemlidir?
Adak ile ilgili şartlar İslam hukukuna göre açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu şartlara göre kesilen adak kurbanının etini adak sahibi, eşi, çocukları, annesi, babası hatta soyundan gelen hiç kimse yiyemez. Ayrıca adak kurbanının etini maddi olarak imkanı yerinde olan, evine et alabilen kişilerde yiyemez. Adak kurbanı eti evine et almakta zorlanan , maddi imkansızlıkları bulunan kişilere pay edilmelidir. Adak bağışı ise bu açıdan son derece önemlidir. Çünkü adak bağışına aracı olan dernekler adak kurbanı etinin gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlarlar.
Adak Bağışı Nereye Yapılır?
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği, adak bağışlarını kabul ederek, yaptığı titiz çalışmalar sonucunda tespit ettiği ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır. Siz de adak bağışınız gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşsın istiyorsanız Adak bağışınızı Hiranur İlim ve Hizmet Derneği’ne yapabilirsiniz.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda adak nedir, adak bağışı nedir, neden önemlidir ve adak bağışı nereye yapılır soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Siz de vekalet yolu ile emanet ettiğiniz adak kurbanının İslami koşullara uygun olarak kesimini gerçekleştirmek ve 15 farklı ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerik: Adak Kurban Bağışı Nasıl Yapılır? Şartları Nelerdir?