Adak Kurbanı Nedir? Adak Kurbanı Şartları Nelerdir?
İnsanlığın var olmasından bu yana hemen hemen bütün dinlerde ve inanışlarda yaratıcıya ulaşmanın, yakınlaşmanın bir yolu olarak kurban kesilmiştir. Dinimizde de Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler ve Peygamber Efendimizin hadisleri ile Allah ‘a ulaşmak, yakınlaşmak için kurban kesmenin ne kadar faziletli olduğundan sıkça bahsedilmiştir. İslam inancında Allah’a şükretmek, verdiği nimetlere teşekkür etmek ve en önemlisi bir ibadet olarak farklı niyetlere yönelik kurban çeşitleri bulunmaktadır. Bu kurban çeşitlerinden kısaca bahsedecek olursak:
Vacip Kurbanı: Kurban Bayramı’nın da bayram namazından sonra bayramın 1. 2. Ve 3. Günü kesilen kurbanlar vacip kurbanıdır.
Şükür Kurbanı: Dinimizde Allah’a verdiği nimetler karşılığında şükretmek oldukça önemli bir yere sahiptir. Allah’a şükretmenin yollarından biri de şükür kurbanı kesmektir.
Akika Kurbanı: Çocuk sahibi olan kişilerin, dünyaya sağlıkla gelen çocuk için kestikleri kurbana akika kurbanı denmektedir. Akika kurbanı hem dünyaya gelen çocuğa şükretmek hem de çocuğun Allah yolunda sağlıklı bir hayat yaşaması için kesilmektedir.
Adak Kurbanı: Dinimizde farz veya sünnet olmadığı halde en çok kesilen kurban çeşitlerinden biri de adak kurbanıdır. Adak kurbanı, adak adayan kişinin adağının gerçekleşmesi sonrasında kestiği kurbana verilen isimdir.
Yazımızda ise adak adamak ve adak kurbanı kesmek isteyenler için en çok merak edilen konulardan biri olan adak kurbanı şartları hakkında başlıklar ile detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Adak Kurbanı Nedir?
Adak kurbanının ne demek olduğunu tam olarak anlayabilmek için öncelikle adak kelimesine bakmak gerekir. Adak, en basit tanımı ile bir isteğin, dileğin veyahut duanın gerçekleşmesi için vaat edilen şey anlamına gelmektedir. Birçok insan dileklerinin ve dualarının Allah katında kabul edilebilmesi için adak adamaktadır. Bu adak çoğu zaman iş sahibi olmak, çocuk sahibi olmak ya da ters giden işlerin düzene girmesi gibi farklı adaklar olabilmektedir. Önemli olan adanan adağın karşılığının bir ibadet olması ve adak kabul edildikten sonra yerine getirilmesidir. Adak olarak kimileri sadaka vermeyi, kimileri oruç tutmayı kimileri ise kurban kesmeyi adar. Adağın Allah tarafından kabul edilmesi ile kesilen kurbana ise adak kurbanı adı verilmektedir.
Adak Kurbanı Neden ve Ne Zaman Kesilir?
Arapçada “nezr” kelimesi ile telaffuz edilen adak, vaad edilen şey anlamına gelmektedir. Adak adanırken de adak adayan kişi istediği şeyin, ettiği duanın kabul olması için Allah’a vaatte bulunmaktadır. Kısacası adak kurbanının asıl ve en önemli amacı adak kurbanı aracılığı ile Allah’a yakınlaşmak ve dileğinin, duasının kabulü ile Allah’a şükretmektir. Adak, Kur’an-ı Kerim’de “Adaklarını da yerine getirsinler.” (Hac Suresi, 29) ayeti ile hadislerde ise “Bir kimse bir şey adarsa, adak olarak belirttiği şeyi yapması lazımdır.” Hadisi ile yer almaktadır.
Adak kurbanı için niyet edildikten sonra Allah adak adanan her ne ise kabul ettiyse adak adayan kişi artık adak kurbanını kesmek ile yükümlüdür. Çünkü adak kurbanının adağının karşılığı olarak Allah’a vaat etmiştir.
Adak Kurbanı Şartları Nelerdir?
Müslüman bir kişinin adak kurbanı kesebilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Öncelikle adak adayacak kişinin niyet etmesi gerekmektedir. Ayrıca adak adayacak kişinin ergenlik çağına erişmiş, akıl sağlığı yerinde bir Müslüman olması da şartlar arasındadır. Adanan adak Allah tarafından kabul edildikten sonra kurban edilecek hayvan İslami şartlara uygun olmalıdır. Yani diğer kurban çeşitlerinde olduğu gibi kesilecek hayvan dinimizce belirlenmiş hayvanlardan olmalı, herhangi bir sağlık problemi veya eksik uzvu olmamalıdır. Kesim işlemleri de yine İslami kurallara uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Adak kurbanının en önemli şartı ise adak kurbanı kesildikten sonra gerçekleştirilecek et dağıtımıdır. Kesimi gerçekleştirilen adak kurbanının etini adak sahibi, eşi, oğlu, kızı, annesi, babası hatta kendi soyundan gelen torunları kesinlikle yememelidir. Adak kurbanının eti yalnızca evine et girmeyen, et almaya imkanı olmayan kişilere dağıtılmalıdır.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda adak kurbanı nedir, neden ve ne zaman kesilir, şartları nelerdir soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Siz de vekalet yolu ile emanet ettiğiniz adak kurbanının İslami kurallara olarak kesimi ve 15 farklı ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerik: Adaklık Koç Fiyatları!