Borcu Olan Fitre Verebilir mi? Kimler Fitre Vermeli?
Yeryüzünde gördüğümüz, görebileceğimiz her şey ve bir insanın sahip olduğu veya olabileceği bütün nimetlerin hepsi bizi yaratan Allah’a aittir. Kur’an-ı Kerim’de ayetler ile Peygamber Efendimizin buyurduğu hadisler ile de dünyaya ait ne varsa hepsinin Allah’a ait olduğu birçok defa tekrarlanmıştır. İnsanlık için yaratılan her ne varsa hepsi aslında kulluğun imtihanı için yaratılmıştır. İslamiyet’te en faziletli ve önemli ibadetlerden biri olan sadaka vermek ise bir kulun dünyadaki her şeyin Allah’a ait olduğunu ve sahip olduğu ne varsa imtihan amacıyla kendisini verildiğini hatırlatması açısından en önemli ibadetler arasında yer almaktadır. Sadaka kulluk bilincini hatırlatmasının yanı sıra farkındalık oluşturması açısından da son derece önemli bir ibadettir. Yazımızda ise Ramazan aylarında daha sık gündeme gelen fitre sadakası hakkında en çok merak edilen sorulardan olan fitre nedir, kimler fitre vermeli ve borcu olan fitre verebilir mi soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız
Dinimizde sadakanın üç şartını yerine getiren yani sadece Allah rızası için herhangi bir karşılık beklemeden gerçek ihtiyaç sahipleri için gerçekleştirilen bütün iyilikler sadaka olarak geçmektedir. Peygamber Efendimiz bir hadisinde “Gülümsemek sadakadır.” Buyurmuşlardır. Ancak fıkhi olarak yani İslam hukukuna göre belirlenmiş 4 çeşit sadaka bulunmaktadır. Bunlardan biraz bahsedecek olursak:
Zekat: Zekat vermek İslam’ın beş şartından biri olacak kadar önemli bir sadaka çeşididir. Müslümanlara farz kılınmıştır. Kimlerin, kimlere ne kadar zekat vermesi gerektiği Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler ve hadisler ile detaylı bir şekilde belirlenmiştir.
Sadaka-ı Cariye: Ölen bir Müslümanın ardından amel defterinin açık kalması ve amel defterine sevap yazılmaya devam etmesi için başka bir Müslüman tarafından verilen sadaka çeşididir.
Nafile Sadaka: Dinimizce herhangi bir şartı veya hükmü bulunmayan ancak verildiği zaman sevap kazandıran sadaka çeşididir. Bir Müslüman başındaki belaları defetmek için, işlerinin yolunda gitmesi için ya da Allah’a şükretmek için nafile sadaka verebilir.
Sadaka-ı Fitre: Fıtır sadakası ya da fitre olarak bilinen sadaka Ramazan ayında verilmesi vacip hükmünde olan bir sadaka çeşididir.
Fitre Nedir?
Sadaka-ı Fıtır, Fıtır Sadakası ya da en çok bilinen adı ile fitre özellikle Ramazan aylarının yaklaştığı günlerde gündeme gelen ve bu dönemlerde Müslümanlar tarafından en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır. Fitre sadakasını anlamak için ise önce kelime anlamına bakmak gerekiyor. Arapça “fatr” kelimesinden gelen fıtr kelimesi, kelime anlamı olarak “icat etmek, yaratmak, kesmek veya ikiye ayırmak” anlamlarına gelmektedir. Bir diğer anlamı ise “ tutulan orucun bitmesi ve son ermesi” durumudur. Bu yüzden fitre sadakası, oruçların tutulduğu Ramazan Ayı’nın bitmesiyle birlikte verilen sadakadır. Ramazan Ayı’na ulaşan, Ramazan Bayramı’na kavuşan her Müslüman için fitre sadakası vermek vacip hükmündedir. Yani her Müslümanın yerine getirmek ile yükümlü olduğu ibadetler arasında yer almaktadır.
Kimler Fitre Vermeli?
Fitre sadakasını vererek kendisine vacip kılınmış bir ibadeti yerine getirmek isteyen her Müslümanın en çok merak ettiği sorulardan biri kimler fitre vermeli sorusudur. Dinimize göre nisab miktarda mala sahip olan yani dinen zengin sayılan, aklı başında ve ergenliğe ulaşmış her Müslüman fitre sadakasını vermelidir.
Borcu Olan Fitre Verebilir mi?
Fitre sadakasını vermek isteyen Müslümanların merak ettiği bir diğer önemli soru ise borcu olan fitre verebilir mi sorusudur. Fitre sadakası verilebilmesi için en önemli şart nisab miktarda mala sahip olmaktadır. Bir Müslümanın borçları hesaplandığı zaman sahip olduğu mallar nisab miktarının altında kalıyor ise fitre sadakası verme yükümlülüğü ortadan kalkar. Ancak bir Müslümanın borcu hesaplanıp mevcut mallarından düşüldüğü halde hala nisab miktarda mala sahip ise fitre sadakasını vermek kendisine vaciptir.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda fitre ile ilgili en çok merak edilen sorulardan olan fitre nedir, kimler fitre vermeli ve borcu olanlar fitre verebilir mi soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalıştık. Siz de fitre yardımlarınız yurtiçindeki ve yurtdışındaki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşsın istiyorsanız sitemizde bulunan fitre kısmından fitre yardımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Böylece gönüllü yurtdışı ekibi tarafından İslami şartlar göz önünde bulundurularak belirlenen ilim talebelerine ve ihtiyaç sahibi ailelerine zekat yardımında bulunabilirsiniz.
İlgili İçerik: Fitre Kimlere Verilir? Öğrenciye Fitre Verilir mi?