İftira Atmak Günah mı? İftira ile İlgili Sözler?
Sözlüğe bakıldığında “yalan söylemek, uydurmak, asılsız isnatta bulunmak” anlamlarına gelen iftira atmak, dinimizde ise “bir kimseye asılsız olarak suç, günah yahut kusur sayılan bir söz, davranış veya nitelik isnat etmek” anlamında bir terim olarak kullanılmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de iftira ile ilgili olarak elli dokuz ayet bulunmakta ve bunların büyük bir çoğunluğunda iftiranın ne kadar önemli bir günah olduğundan bahsedilmektedir. Kul hakkı günahlarından biri olan iftira aynı zamanda en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır. Özellikle de iftira ile ilgili sözler çokça araştırılmaktadır.
Yazımızda ise iftira atmak konusunda bilgi sahibi olmanızı sağlayacak iftira ile ilgili ayetler, iftira atmak neden günahtır ve iftira ile ilgili sözler hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağız.
İftira ile İlgili Ayetler
Dinimizde iftira konusu özellikle Hz. Aişe’ye atılan iftira ile üstünde oldukça fazla durulan konulardan biri olmuştur. Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette de iftira konusuna yer verilmiştir. İftira ile ilgili ayetlerden bazıları ise şunlardır:
- “Kim de bir hata yapar veya günah işler de sonra onu suçsuz birinin üzerine atarsa, muhakkak ki büyük bir iftira etmiş ve apaçık bir günah yüklenmiş olur.” (Nisâ / 112. Ayet)
- “Artık bundan sonra kim Allah'a karşı yalan uydurup iftira düzerse, işte onlar, zalim olanlardır.” (Al-i İmran / 94. Ayet)
- “Gerçekten, Allah, Kendisi'ne şirk koşulmasını bağışlamaz. Bunun dışında kalanı ise, dilediğini bağışlar. Kim Allah'a şirk koşarsa, doğrusu büyük bir günahla iftira etmiş olur.” ( Nisâ, 48. Ayet)
- “Allah'a karşı yalan uydurup iftira düzenden veya kendisine hiçbir şey vahyolunmamışken "Bana da vahiy geldi" diyen ve "Allah'ın indirdiğinin bir benzerini de ben indireceğim" diyenden daha zalim kimdir? Sen bu zalimleri, ölümün “şiddetli sarsıntıları” sırasında meleklerin ellerini uzatarak onlara: "Canlarınızı (bu kıskıvrak yakalanıştan) çıkarın, bugün Allah'a karşı haksız olanı söylediğiniz ve O'nun ayetlerinden büyüklenerek (yüz çevirmeniz) dolayısıyla alçaltıcı bir azapla karşılık göreceksiniz" (dediklerinde) bir görsen...” ( En'am / 93. Ayet)
- “Öyleyse, Allah'a karşı yalan uydurup iftira düzenden veya ayetlerini yalanlayanlardan daha zalim kimdir? Kitaptan kendilerine bir pay erişecek olanlar bunlardır. Nihayet elçilerimiz, hayatlarına son vermek üzere kendilerine gittiklerinde onlara diyecekler ki: "Allah'tan başka taptıklarınız nerede?" "Onlar bizi (yüzüstü) bırakıp-kayboldular" diyecekler. (Böylelikle) Bunlar, gerçekten kafirler olduklarına kendi aleyhlerinde şehadet ettiler.” (Araf / 37. Ayet)
İlginizi çekebilir: Kur'an Okumanın Faziletleri Nelerdir
İftira Atmak Neden Günahtır?
İftira atmak, bir insanın hayatını tamamen etkileyebilecek son derece kötü bir davranış ve durumdur. Haksız yere bir insana iftira atmak aynı zamanda en büyük günahlardan biri olan ve sadece hak sahibi kişi tarafından bağışlanabilen kul hakkı günahlarından biridir. İslam tarihine bakıldığında en büyük iftira Hz. Aişe üzerine atılan iftiradır. Bu konu üzerine Allah, çok üzülen Peygamber Efendimiz ve eşi Hz. Aişe için onları temize çıkaracak olan ayeti göndermiştir. İslamiyet’te iftira konusu son derece hassas ve önemli bir konudur.
İlginizi çekebilir: Nefs-i Emmâre Nedir?
İftira ile İlgili Sözler
İftira atmak ile ilgili en çok araştırılan konulardan biri de iftira ile ilgili sözlerdir. İftira ile ilgili sözlerden bazıları ise şunlardır:
- Ebû Hüreyre’nin (r a) rivayetine göre Peygamber Efendimiz “ “Kişinin haksız yere bir Müslümanın şeref ve namusuna dil uzatması, büyük günahların en büyüklerindendir...” (Ebû Dâvûd, Edeb, 35) buyurmuşlardır.
- Yine iftira ile ilgili olarak Peygamber Efendimiz “Kim bir mü’mini bir münâfığa (gıybetçiye) karsı himaye ederse, Allah da onun için, kıyamet günü, etini Cehennem atesinden koruyacak bir melek gönderir. Kim de kötülenmesini dileyerek Müslümana bir iftira atarsa, Allah onu, kıyamet günü, Cehennem köprülerinden birinin üstünde, söylediğinin (günahından) kurtuluncaya kadar hapseder.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 36/4883) buyurmuşlardır.
- "Dilsiz ol, yalancı olma." ( Hz. Ali)
- Bir müminde her haslet bulunabilir. Ancak hıyanet ve yalan bulunamaz. (İbni Ebi Şeybe)
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda iftira atmak günah mı sorusunun yanı sıra iftira ilgili ayetler ve iftira ile ilgili sözler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. İftira ile ilgili sözler ve benzeri içerikler için sitemizde bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz.
İlgili içerikler: