İslami Kurallara Uygun Kurban Kesimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler!
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban vazifesini yerine getirmek isteyenlerde gerekli konuları araştırmaya başladılar bile. Müslümanların sahip olduğu önemli dini bayramlardan bir diğeri olan Kurban Bayramı’nda kurban vazifesini doğru bir şekilde yerine getirebilmek için ise kurbanın İslami kurallara uygun olarak kesilmesi şart. Aksi takdirde kesilen kurbanın İslami olarak geçerliliği bulunmamaktadır.
Kurban, Kur’an-ı Kerim, icmâ ve sünnet ile Müslümanlar için farz olan bir ibadettir. Hicretin ikinci yılında Müslümanlara farz olarak kılınan kurban ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de “…Gelsinler ki, kendilerine ait birtakım menfaatlere şahit olsunlar ve Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (Hac 28) ayeti ile kurbanın önemi anlatılmıştır.
Verilen nimetler, huzur, sağlık ve her şey için Allah’a şükretmenin bir yoludur kurban kesmek. Yazımızda ise bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlayacak kurban kesimi nasıl yapılır, kurban hükmü nedir ve kurban eti nasıl pay edilir konuları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Kurban Kesimi Nasıl Yapılır?
Kurban kesimi ile ilgili en çok merak edilen konuların başında kurban kesimi nasıl yapılır sorusu gelmektedir. Kurban kesiminin nasıl yapılması gerektiği ise İslamiyet’te gayet net bir şekilde anlatılmıştır. Hatta hangi adımların nasıl uygulanacağı da net bir şekilde bellidir. Kurban kesimi ile ilgili hiçbir soru işareti bırakmayan İslamiyet’te kurban kesimi net bir şekilde belirtilen bu adımlara ve kurallara göre gerçekleştirilmelidir.
Kurban kesimi için öncelikle kurbanı kesecek olan kişinin mutlaka Müslüman olması gerekmektedir. Akıl sağlığı yerinde olmalıdır ve ergin bir kişi olmalıdır. Ayrıca kurban kesecek kimsenin abdestli olması da son derece önemlidir. Çünkü kurban kesmek Allah’a şükretmenin bir yoludur ve Allah için gerçekleştirilen bir işte abdestli olmak son derece önemlidir. Kurban kesecek kişi belirlendikten sonra ise kurbanlık hayvanın seçimi ile ilgili detaylar bulunmaktadır. Deve, sığır, manda, koyun ya da keçi dışındaki hiçbir hayvan kurbanlık olarak kabul edilmemektedir.
Kurbanı kesecek kişi ve kurban seçimi yapıldıktan sonra sıra kurban kesimine hazırlık aşamasındadır. Bu aşamada kesim için gerekli alanın sağlanması, bıçakların bilenmesi ve daha kesin hale getirilmesi gibi hazırlıklar tamamlanır. Kesim esnasında kurban edilecek hayvanın yüz ve ayakları kıbleye döndürülür. Aynı zamanda ayakları bağlanmalıdır. Böylece hayvanın sabit kalması sağlanır. Kesime hazır olunduğunda 3 defa bayram tekbiri getirilir. Sonrasında ise “Bismillahi Allahu ekber” denilir ve hayvanın boğazı kesilir. Besmele çekildikten hemen sonra kurbanlık hayvanın hemen şah damarından kesilmelidir. Nefes borusu, yemek borusu ve şah damarının tek seferde kesilmesi hayvanının kısa sürede can vererek acı çekmemesi açısından son derece önemlidir.
Kurban Hükmü Nedir?
Kurban kesmek ile ilgili en çok araştırılan ve merak edilen sorulardan biri de kurban hükmü nedir sorusudur. Kurban kesmenin İslamiyet’te meşrutiyeti Kur’an-ı Kerim’de oldukça açık bir şekilde belirtilmektedir. Hac suresinde her ümmete kurban kesmek Allah’ın adının anılmasına vesile olduğu için meşru kılınmıştır.
Mezheplerin büyük bir çoğunluğuna göre udhiye kurbanı kesmek sünnettir. Hanefi mezhebinde ise genel olarak kabul edilen görüş kurbanın vacip olduğu görüşüdür. Udhiye kurbanı ise Kurban Bayramı’nda kesilen kurban anlamına gelmektedir. Kurban hükmü ne olursa olsun kurban kesmek bir Müslümanın gerektiğinde Allah yoluna feda edebileceği şeyler olduğunu göstermesi açısından son derece önemlidir.
Kurban Eti Nasıl Pay Edilir?
Yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de kurban etinin nasıl pay edileceğidir. Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanın Allah yoluna adanmasından sonraki en önemli amaçlarından biri de ihtiyacı olanlara, et almakta zorlananlara, durumu olmayanlara yardım amacıyla dağıtılmasıdır. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın açıklamasına göre kurban eti payı şu şekilde olmalıdır:
"Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir. Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir. Ancak, durumu iyi olan Müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur.”
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda İslami kurallara uygun kurban kesimi ve dikkat edilmesi gerekenler, kurban kesimi nasıl yapılır, kurban hükmü nedir ve kurban eti nasıl pay edilir konuları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Sizde vekalet yolu ile emanet ettiğiniz kurbanların İslami kurallara olarak kesimi ve 15 farklı ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerik: Kurban Bağışlamak için Bilmeniz Gerekenler!