İyilik ile İlgili Sözler: Peygamberimizin Tavsiye Ettiği İyilikler
Allah’ın rızasına ve rahmetine ulaşabilmenin en güzel yollarından biri şüphesiz ki sadece Allah rızası için gerçekleştirilen iyiliklerdir. Peygamber Efendimize iyilik nedir diye sorulduğunda “iyilik güzel ahlâktır, kötülük, kalbini tırmalayan ve insanların duymasını istemediğin şeydir” buyurmuşlardır. Bu açıdan bakıldığında iyilik aslında güzel ahlak kavramının temelini oluşturmaktadır. Ayrıca iyilik konusu, İslamiyet’te üzerinde en çok durulan konular arasında yer almaktadır. Kur’an-ı Kerim’de iyilik ile ilgili ayetler yer alırken, Peygamber Efendimizin buyurduğu hadis-i şerifler ve İslam alimlerinin buyurduğu iyilik ile ilgili sözler bulunmaktadır.
Yazımızda ise İslamiyet’te iyilik konusunu daha iyi anlamanıza yardımcı olacak dinimizde iyilik yapmanın önemi, iyilik ile ilgili sözler ve Peygamberimizin tavsiye ettiği iyilikler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Dinimizde İyilik Yapmanın Önemi
Dinimizde sevaplarla dolu iyiliklerin ayrı bir yeri ve önemi vardır. Bir Müslümanın güzel ahlak ile iyilik yapması her şeyden önce kendisine Kur’an-ı Kerim’de ayetler, hadis-i şerifler ve sünnet ile bildirilen ahlaki görevlerinden biridir. Güzel ahlaklı bir Müslüman iyilik yapmak için sürekli fırsat kollayan, Allah yolunda kendisini iyilik yapmaya adayan Müslümandır. Kur’an-ı Kerim’de "Allah’a kulluk edin, ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabalara, yetimlere, düşkünlere, yakın ve uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve size hizmet eden kimselere iyilik edin. Allah, kendini beğenip öğünenleri elbette sevmez." (Nisâ, 4/36) ayeti ile de dinimizde iyilik yapmanın önemi açık bir şekilde belirtilmiştir.
İlginizi çekebilir: Dinimizde Namaz İbadetinin Önemi ve Namazla İlgili Sözler
İyilik ile İlgili Sözler
Dinimizde son derece önemli konulardan biri olan iyilik ile ilgili ayetler, hadis-i şerifler ve iyilik ile ilgili sözler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise şunlardır:
- “Namazı dosdoğru kılın ve zekâtı verin. Kendiniz için önceden her ne iyilik yaparsanız, mükâfatını Allah’ın yanında bulacaksınız. Çünkü Allah, bütün yaptıklarınızı görmektedir.” ( Bakara / 110. Ayet)
- “Yüzlerinizi doğu ya da batı tarafına çevirmeniz iyilik değildir. Asıl iyilik; Allah’a, âhiret gününe, meleklere, kitaplara ve peygamberlere inanan; malını sevdiği halde akrabasına, yetimlere, yoksullara, yolda kalan gariplere, dilenenlere, hürriyetine kavuşmak isteyen köle ve esirlere veren; namazı dosdoğru kılıp zekâtı ödeyen, antlaşma yaptığında sözünde duran; sıkıntı, darlık, hastalık ve şiddetli savaş zamanlarında sabredenlerin yaptığıdır. Kulluklarında samimi ve dürüst olanlar işte bunlardır; gerçek takvâ sahipleri de yine bunlardır.” ( Bakara / 177. Ayet)
- “Mallarınızı Allah yolunda harcayın ve kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın. Bir de iyilik edin ve yaptığınızı güzel yapın. Doğrusu Allah iyilik eden ve işini güzel yapanları sever.” (Bakara / 195. Ayet)
- “Kırk iyilik vardır. Bunların en üstünü, birisine sağıp sütünden faydalanması için ödünç olarak sütlü bir keçi vermektir. Kim, sevâbını umarak ve mükâfâtını Allah’ın vereceğine inanarak bu kırk hayırdan birini işlerse, Allah Teâlâ onu bu sebeple cennete koyar.” (Buhari, Hibe, 35; Ebu Davud, Zekat, 42)
- "Kardeşini güleryüzle karşılamaktan ibaret bile olsa hiçbir iyiliği hor görme" (Nevevî, Riyazü's-Sâlihin, I, 159)
- "İyiliği ve ihsanı tamamlamak, başlamaktan daha hayırlıdır." (Mevlana)
- “İyilik yap denize at, balık bilmezse Halik bilir.” ( Atasözü)
İlginizi çekebilir: Allah Rızası için Yardım Edenler Kimlerdir?
Peygamberimizin Tavsiye Ettiği İyilikler
Müslümanların yol göstericisi Peygamber Efendimiz birçok hadisinde Müslümanlara iyiliğin önemini vurgulamış ve bazı iyilikleri tavsiye etmiştir. Tavsiye ettiği iyiliklerden bazılarına şu hadis-i şerifinde yer vermiştir:
“Akrabayı ziyaret etmek, aç olanları doyurmak, susuz kalan kimseye su ikram etmek, Müslüman kardeşinin sıkıntısını gidermek, topluca oturulan mekanlarda gelene yer açmak, Müslüman kardeşini sevindirmek, Müslümanı zalimin elinden kurtarmak, iyiliğe yönlendirmek, iyilikle insanların ıslahına çalışmak, yardıma muhtaç kimseye -yardımda bulunamasa da- güzel sözle mukabele etmek, komşuya hediye vermek, hastayı ziyaret etmek, gıybet yapılmasından hoşlanmamak, Müslüman kardeşiyle kucaklaşmak, Allah için sevmek, Allah için bir araya gelmek, Allah için ziyaret etmek, Allah için infak etmek, bineğine yükünü bindirene yardım etmek...” (Umdetu'l-Kari, 13/188)
Hiranur İlim ve Hizmet DerneAllah Rızası için Yardım Edenler Kimlerdir?ği olarak bu yazımızda İslamiyet’te en çok merak edilen ve araştırılan konulardan biri olan iyilik ile ilgili dinimizde iyilik yapmanın önemi, iyilik ile ilgili sözler ve peygamber efendimizin tavsiye ettiği iyilikler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. İyilik ile ilgili sözler ve benzeri içerikler için sitemizde bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz.
İlgili içerikler: