Zekat Nasıl Hesaplanır? Zekat Mal Olarak Verilir mi?
İslamiyet’te bütün Müslümanlar tarafından bilinmesi ve yerine getirilmesi gereken beş şart bulunmaktadır. Bunlar: Kelime-i Şehadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek ve hacca gitmektedir. İslamiyet’i kabul etmiş birinin Müslümanım diyebilmesi için İslam’ın bu beş şartını yerine getirmesi gerekmektedir. Görüldüğü üzere zekat vermek de Müslümanlar için İslam’ın beş şartında yer alacak kadar önemli ve değerli bir konudur.
Zekat vermek ya da zekat yardımı Müslüman toplumlarda sağladığı ekonomik denge ile ön plana çıkmaktadır. Çünkü anlamına bakıldığında “artma, çoğalma” anlamlarına gelen zekat dinimizde aslında Allah rızası için gerçekleştirilen bir ibadettir. Dinimizde, dinen zengin kabul edilen ve belirli bir zenginliğe sahip olan her Müslüman mallarından belirli bir payı Kur’an-ı Kerim’de belirtilen sekiz sınıftan birisine vermelidir. Bu sekiz sınıf ise Kur’an- Kerim’de şu ayet ile yer almaktadır:
“Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihat edenler ve yolda kalmış olanlardır.” (Tevbe, 9/60).
Akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağını tamamlamış, nisap miktarda kazanç sağlayabilen her Müslüman için bu sekiz sınıfa zekat vermek farzdır.
Peki zekat nasıl hesaplanır, mal olarak verilir mi ve zekatlık mallar nelerdir? Yazımızda bu sorular hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Zekat Nasıl Hesaplanır?
Dini görevini yerine getirerek zekat yardımında bulunmak isteyenlerin en çok merak ettiği soruların başında zekat nasıl hesaplanır sorusu gelmektedir. Zekatın bir Müslümana farz olması için öncelikle o Müslümanın dinen zengin sayılması gerekmektedir. Yani mallarının nisaba ulaşması ve artış göstermesi gerekmektedir. Ayrıca gerekli nisaba ulaştıktan sonra üzerinden bir yıl geçmiş olması, bir yıllık borcundan ve ihtiyaçlarından fazla olması gerekmektedir. Burada söz konusu ihtiyaçlar, kişinin günlük hayatını sürdürebilmesi için ihtiyacı olan temel ihtiyaçlardır.
Nisap ise zekat, fitre ya da sadaka gibi ibadetler için kullanılan dinen bir zenginlik ölçüsüdür. Bir kişi borcundan ve temel ihtiyaçlarından fazla mala sahip ise artık dinen zengin sayılır. Ayrıca bu kişi artık dinen zekat ve sadaka alamayacağı gibi aksine zekat ve sadaka vermek ile yükümlüdür. Dinen zenginliği tanımlayan nisap Peygamber efendimiz tarafından belirlenmiştir. Hadislere göre 80,18 gr. Altın değerine mal, 40 koyun veya keçi, 30 sığır, 5 deve nisap miktarlarıdır. Günümüzde bu mallar günümüz değerlerine göre hesaplanmaktadır. Bir Müslümanın sahip olduğu mallar nisap değere ulaşmış ise sahip olduğu bütün bu zenginliğin kırkta birini zekat olarak vermek ile yükümlüdür.
Zekat Mal Olarak Verilir mi?
Zekat vermek denince akıllara genellikle para olarak zekat vermek gelmektedir. Ancak zekat mal olarak da verilebilmektedir. Örneğin, bir manav zekatını vermek istiyor ise elinde bulunan sebze ve meyveleri gerekli hesaplama sonrası vermesi gereken değerin karşılığı olarak zekat verilmesi gereken 8 sınıftan birisine veya birkaçına verebilir.
Zekatlık Mallar Nelerdir?
Sahip olunması durumunda hesaplaması yapılarak zekatı verilmesi gereken zekatlık malları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Altın ve gümüş,
- Ticaret malları,
- Gelir kaynağı olarak sahip olunan hayvanlar,
- Tarım ürünleri,
- Madenler,
- Sanayi malları,
- Hisse senedi,
- Gayrimenkul ve araçlar,
- Maaş ve serbest kazanç.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda zekat nasıl hesaplanır, mal olarak verilir mi ve zekatlık mallar nelerdir konuları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Siz de zekat yardımlarınız yurtiçindeki ve yurtdışındaki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşsın istiyorsanız sitemizde bulunan Zekat kısmından zekat yardımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Böylece gönüllü yurtdışı ekibi tarafından İslami şartlar göz önünde bulundurularak belirlenen ilim talebelerine ve ihtiyaç sahibi ailelerine zekat yardımında bulunabilirsiniz.
İlgili içerik: Kuyu Açma Maliyeti Ne Kadar? Hiranur ile Su Kuyusu Açma