Zekat Nedir ve Kimler için Farzdır? Zekat ile İlgili Ayetler!
İslam’ın beş şartı bulunmaktadır. Bunlar: Kelime-i Şehadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek ve hacca gitmektedir. Bir kişinin Müslümanım diyebilmesi için İslam’ın bu beş şartını yerine getirmesi gerekmektedir. Zekat yardımı da İslam’ın beş şartı içerisinde yer alacak kadar önemli konulardan biridir.
Zekat yardımı hem Müslüman kişilere hem de Müslüman toplumlara sağladığı faydalar ile ön plana çıkmaktadır. Zekat, ibadetinin yerine getirilmesi Müslüman toplumlarda özellikle ekonomik dengesizliklere bağlı olarak ortaya çıkabilecek olumsuz durumları ve bunların psikolojik ya da sosyolojik sonuçlarını engelleyebilmesi açısından son derece önemlidir. Ayrıca zekat her şeyden önce bir Müslümanın Allah’ın emrine uyarak mal varlığını paylaşması ve Allah’a kulluğunu göstermesinin de en güzel yollarından biridir.
Yazımızda ise zekat ile ilgili en çok merak edilen konulardan olan zekat nedir, kimlere verilir, kimler için farzdır ve zekat ile ilgili ayetler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Zekat Nedir?
Zekat anlamına bakıldığında kelime anlamı olarak “artma, çoğalma” anlamlarına gelmektedir. Dinimizde ise zekat dinen zengin kabul edilen ve belirli miktarda mala sahip olan Müslümanların mallarından belirli bir pay alınması ve Kur’an-ı Kerim’de belirtilen sekiz sınıftan birisine veya birkaçına verilmesidir.
Zekat Nedir ve Kimler için Farzdır? Zekat ile İlgili Ayetler!
Zekat kimlere verilir sorusunu cevabı direkt olarak Kur’an-ı Kerim içerisinde yer almaktadır. “Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır.” (Tevbe, 9/60).
Zekat Kimler için Farzdır?
Müslüman olan, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına gelmiş, nisap miktarda kazanç sağlayıcı mala sahip olan herkese zekat farzdır.
Zekat ile İlgili Ayetler!
Kur’an-ı Kerim’de bulunan zekat ile ilgili ayetler şunlardır:
- Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin. Ve rükû edenlerle beraber rükû edin. (2/Bakara 43)
- Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin. (Bilin ki) kendiniz için yapıp takdim ettiğiniz hayırları Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz ki Allah, yaptıklarınızı görendir. (2/Bakara 110)
- (Hatırlayın!) Hani biz İsrailoğullarından: “Yalnızca Allah’a ibadet edin, anne babaya, yakın akrabaya, yetimlere ve miskinlere/ihtiyaç sahibi yoksullara iyilik yapın. İnsanlara güzel söz söyleyin. Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin.” diye söz almıştık. Sonra pek azınız hariç (büyük çoğunluğunuz) sözünüzden döndünüz ve hâlâ yüz çevirmeye devam etmektesiniz. (2/Bakara 83)
- İyilik, yüzünüzü doğu ya da batı cihetine dönmeniz değildir. (Gerçek anlamda) iyilik, Allah’a, Ahiret Günü'ne, meleklere, Kitab’a ve nebilere inananların; sevmesine rağmen malı, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, dilenenlere ve kölelere verenlerin; namazı kılıp, zekâtı verenlerin; söz verdiklerinde sözlerine bağlı kalanların, fakirlik, hastalık ve savaş zamanında sabredenlerin yaptığıdır. İşte bunlar sadık olanlardır. Bunlar takva sahiplerinin ta kendileridir. (2/Bakara 177)
- Fakat onlardan ilimde derinleşenler ve müminler, sana ve senden önce indirilene iman ederler. Namazı dosdoğru kılanlar, zekâtı verenler, Allah’a ve Ahiret Günü'ne iman edenler... Bunlara büyük bir ecir vereceğiz. (4/Nisâ 162)
- Sizin dostunuz ancak Allah, Resûl'ü, namazı kılıp zekâtı veren ve rükû eden mümin kimselerdir. (5/Mâide 55)
- “Bize bu dünyada da ahirette de iyilik yaz. Şüphesiz ki (tevbe edip, hidayetini umarak) sana yöneldik.” (Allah) buyurdu ki: “Azabıma gelince, onu dilediğime isabet ettiririm. Rahmetim ise her şeyi kuşatmıştır. Onu, korkup sakınanlara, zekâtı verenlere ve ayetlerimize iman edenlere yazacağım.” (7/A'râf 156)
- Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin ve Resûl’e itaat edin ki, merhamet olunasınız. (24/Nûr 56)
- Evlerinizde karar kılın. İlk cahiliye kadınlarının (kendilerini görünür kılmak için) süs ve güzelliklerini açtıkları gibi yapmayın. Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin, Allah’a ve Resûl’üne itaat edin. Ey Ehl-i Beyt! Allah, sizden (manevi) kirleri gidermek ve sizi tertemiz kılmak ister. (33/Ahzâb 33)
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda zekat nedir, kimlere verilir, kimler için farzdır ve zekat ile ilgili ayetler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Siz de zekat yardımlarınız Afrika’daki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşsın istiyorsanız sitemizde bulunan Zekat kısmından zekat yardımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Böylece gönüllü yurtdışı ekibi tarafından İslami şartlar göz önünde bulundurularak belirlenen ilim talebelerine ve ihtiyaç sahibi ailelerine zekat yardımında bulunabilirsiniz.
İlgili içerik: Yetimlere Yardım Etmek için Neler Yapabiliriz?