Umreye Nasıl Gidilir? Umreye Gitmenin Şartları
Umreye gitmenin faziletini ve sevabını bilen her Müslüman hayatında en az bir kere olsun umreye gitmek ister. Bu yüzden umreye nasıl gidilir sorusu Müslümanlar tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır. Umreye gitmek sevabının ve faziletinin yanı sıra Peygamber Efendimiz ’in doğduğu şehri, Cebrail’in ilk vahyi indirdiği Hira Mağarası’nı, İslamiyet’te önemli birçok olaylara ve kişilere ev sahipliği yapmış toprakları gezip, görmek ve havasını solumak isteyenler için de mutlaka gerçekleştirilmeleri gereken ziyaretler arasında yer almaktadır.
Umre, sözlüğe bakıldığında kelime anlamı olarak “ziyaret, imar ve Kâbe ziyareti” anlamlarına gelmektedir. Fıkhi olarak yani İslam hukukuna göre bakıldığında ise umre, ihrama girerek Kâbe’yi tavaf ettikten sonra Safâ ve Merve tepeleri arasında sa’y yapmak anlamına gelmektedir. Hac ve umre arasında her ne kadar benzerlikler bulunsa da Hac ibadetinde yerine getirilmesi gereken başka görevlerin de bulunması ve hicri yılın sadece belirli günlerinde yerine getirilmesi gerekliliği ile umreden ayrılmaktadır.
Yazımızda ise umreye gitmek konusunda daha detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlayacak umreye nasıl gidilir, umreye gitmek sünnet mi, umreye gitmenin şartları ve umreye gitmek için gerekli belgeler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Umreye Nasıl Gidilir?
Umreye giderek hem umreye gitmenin faziletine ve sevabına erişmek hem de kutsal toprakları görmek isteyenlerin en çok merak ettikleri soruların başında umreye nasıl gidilir sorusu yer alıyor. Son yıllarda umreye gitmek isteyenlere yardımcı olan hatta sadece bu konuda hizmet veren seyahat acenteleri bulunmaktadır. Umreye gitmek için öncelikle gitmek istediğiniz tarihleri belirlemeniz gerekir. Tarih olarak ise istediğiniz bir tarihi seçebilirsiniz çünkü umre için hac ibadetinde olduğu gibi belirlenmiş bir tarih bulunmamaktadır. Sonrasında ise Diyanet İşleri Başkanlığı’na veyahut umre seyahati için yetkilendirilmiş seyahat acentelerine başvurabilirsiniz. Başvurunuz sonrasında sizden gerekli prosedürlerin yerine getirebilmesi için bazı evraklar ve belgeler istenecektir. Başvurduğunuz seyahat acentesi sizden aldığı evraklar ve belgeler ile sizin için bütün umre işlemlerini gerçekleştirecektir.
İlginizi çekebilir: Adak Fiyatları! Adak Eti Kimlere Verilir?
Umreye Gitmek Sünnet Mi?
Umreye gitmek ile ilgili en çok merak edilen ve araştırılan sorulara baktığımızda en çok sorulan sorulardan biri de umreye gitmek sünnet mi sorusudur. Umreye gitmek sünnet midir sorusunun cevabı ise mezheplere göre farklılık gösterebilmektedir. Hanefi mezhebinin çoğunluğuna ve Malikilere göre bir Müslümanın hayatında en az bir defa umreye gitmesi müekked sünnettir.
Müekked sünnet ise Peygamber Efendimizin devamlı olarak yaptığı nadiren terk ettiği, vacip veya farz olmayan sünnet olarak tanımlanmaktadır. Şafii ve Hanbeli mezhebine göre ise bir Müslümanın hayatında en az bir kere umreye gitmesi farzdır. Farz olarak kabul etmelerinin nedeni ise Bakara Suresi’nde yer alan “Hac ve umreyi Allah için tamamlayınız” ayetidir. Ancak Hanefiler ve Malikiler söz konusu ayeti gerçekleştirilen hac ve umre ziyaretinin yarım bırakılmaması olarak yorumlamaktadırlar. Çünkü rivayet odur ki Peygamber Efendimize umrenin vacip olup olmadığı sorulduğunda “Hayır, fakat umre yapmanız daha faziletlidir” cevabını vermiştir. (Tirmizî, “Ḥac”, 88)
Umreye Gitmenin Şartları Nelerdir?
İslamiyet’te yer alan ibadetlerin şartları Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler, Peygamber Efendimiz ‘in hadisleri ve sünnet rehberliğinde bütün detayları ile belirlenmiştir. Umreye gitmek isteyenler için de belirlenmiş bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlara göre umreye gitmek isteyen kişinin öncelikle akıl sağlığı yerinde olan bir Müslüman olması gerekmektedir. Ayrıca ergenlik çağına girmiş olması ve umreye gitmek için gerekli maddi imkana sahip olması da diğer şartlar arasında yer almaktadır. 45 yaş altındaki kadınların ve 18 yaşın altındaki erkek çocuklarının yanlarında mahremi yani 1. Dereceden erkek akrabaları olmadığı müddetçe umreye gitmeleri yasaktır. 45 yaşın altındaki kadın evli ise mahremi eşi, bekar ise mahremi babasıdır. 45 yaş üstündeki kadınlar ise herhangi bir mahreme ihtiyaç duymadan umreye gidebilir.
İlginizi çekebilir: Kurban Kesim Aşamaları: Küçükbaş Hayvan Nasıl Kesilir?
Umreye Gitmek için Gerekli Belgeler
Umreye gitmek isteyenlerin başvuru yaparken bazı gerekli evrakları tamamlaması gerekmektedir. Umreye gitmek için gerekli belgeler ise şunlardır:
- En az 1 yıl geçerliliği bulunan çipli pasaport,
- Arka fonu beyaz olan 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf,
- Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı, arkalı ve önlü kimlik fotokopisi,
- Çocukları ile gidecek aileler için Nüfus Müdürlüğü’nden alınmış vukuatlı nüfus kaydı örneği,
- 45 yaş altı kadınlar ve 18 yaş altındaki erkekler için 1. Derece yakınları ile aralarındaki bağı gösterecek resmi belge,
- Menenjit aşı kartı.
Bu belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlayarak umre başvurusunda bulunabilirsiniz.
İlgili İçerik: Peygamberlerin Kabirleri Nerede?