Zekat Mal Olarak Verilir mi? Hangi Maldan Zekat Verilir?
İslamiyet’te her Müslümanın yerine getirmek ile yükümlü olduğu yani farz olan beş şart bulunmaktadır. Bunlar: Kelime-i Şehadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek ve hacca gitmektir. Bir kişinin Müslüman olabilmesi, Müslümanım diyebilmesi için bu beş şartı eksiksiz bir biçimde yerine getirmesi gerekmektedir. İslamiyet’in beş şartı arasında bulunan en önemli ibadetlerden biri ise zekat vermektir.
Zekat, Arapçada kelime anlamı olarak en basit hali ile “artma, çoğalma, övgü ve bereket” anlamlarına gelmektedir. İslamiyet’te kelime anlamı olarak ise zekat, nisab miktarda mala sahip yani dinen zengin sayılan kişilerin mallarından belirli hesaplamalara göre belirli bir payın Kur’an-ı Kerim’de belirtilen sekiz sınıftan birine veya birkaçına Allah rızası için verilmesidir. Zekat vermek bir Müslümanın sahip olduğu bütün nimetlerin aslında kendisine ait değil de Allah’a ait olduğunu hatırlaması açısından, Müslüman toplumlarda ekonomik dengeyi sağlaması açısından en önemlisi ise hiçbir karşılık beklemeden yalnızca Allah rızası için gerçekleştirilen bir ibadet olduğu için son derece önemlidir. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’ de yer alan ayetler, sünnet ve icma ile meşrutiyeti sabittir.
Bir Müslüman olarak zekat ibadetini yerine getirmek isteyenlerin ise zekat ile ilgili merak ettikleri birçok soru bulunmaktadır. Bu sorulardan biri de zekat mal olarak verilir mi sorusudur. Yazımızda hem bu soruya hem de hangi maldan zekat verilir ve zekat nasıl hesaplanır sorularına da detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
Zekat Mal Olarak Verilir mi?
Dinimizde bir Müslümanın vermesi gereken zekat miktarı belirli kurallara göre hesaplanmaktadır. Bu hesaplamalardan sonra ne kadar zekat verilmesi gerektiği belirlense de zekatın para veya mal olarak verilmesi ile ilgili kesin bir bilgi yoktur. Ancak İslam alimlerinin araştırmaları sonucunda zekat mal olarak da verilebilmektedir. Zekat verirken esas olan zekat miktarının doğru bir şekilde hesaplanabilmesi ve Kur’an-ı Kerim’de belirtilen sekiz sınıfa verilmesidir. Kur’an-ı Kerim’e göre hesaplanan zekat miktarı şu sekiz sınıfa verilebilir:
“Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihat edenler ve yolda kalmış olanlardır.” (Tevbe, 9/60).
Bu sekiz sınıftan birine veya birkaçına zekat verme yükümlülüğü bulunan Müslüman ise zekatını ister para ister mal olarak verebilir. Örnek verecek olursak, zekat yükümlülüğü bulunan bir Müslüman vermesi gereken zekat miktarı kadar yiyecek, içecek ya da temel ihtiyaçları alarak ihtiyacı olanlara, borçlulara ya da Kur’an-ı Kerim ile belirlenen sekiz sınıfa mal olarak verebilirler.
Hangi Maldan Zekat Verilir?
Zekatı verilmesi gereken mallar ve zekatı verilmeyecek mallar dinimiz tarafından belirlenmiştir. Bu belirlemelere göre dinen zengin sayılan yani nasib miktara sahip olan kişiler sahip oldukları şu mallar için zekat vermek ile yükümlüdürler:
- Para,
- Altın ve gümüş,
- Gelir kaynağı sağlayan hayvanlar,
- Toprak ürünleri ve meyveler,
- Ticaret malları,
- Gelir getiren hisse senedi,
- Gelir getiren menkul ve gayrimenkuller,
- Maaş ve serbest kazanç.
Ayrıca zekatı verilmesi gereken her bir malın nisab hesaplaması ve zekat hesaplaması ayrı detaylara sahiptir.
Zekat Nasıl Hesaplanır?
Bir Müslüman olarak zekat ibadetini yerine getirmek isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri de zekat nasıl hesaplanır sorusudur. Zekat hesaplanırken birçok detay bulunmaktadır ancak öncelikle bir Müslümanın nisab miktarına sahip olması yani dinen zengin sayılması ve zekat vermek ile yükümlü olması gerekmektedir. Zekat yükümlülüğü bulunan kişinin ise sahip olduğu malların zekat verilmesi için belirlenen şartlara göre değeri hesaplanır. Sahip olduğu malların zekatı ile yükümlü olması için 81 gram altının değerinde mal sahibi olması gerekmektedir. Dinen zengin sayılan bu kişi zekata söz konusu olan mallarının 1/40 ‘ini zekat olarak vermek ile yükümlüdür.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda zekat mal olarak verilir mi, hangi maldan zekat verilir ve zekat nasıl hesaplanır soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Siz de zekat yardımlarınız yurtiçindeki ve yurtdışındaki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşsın istiyorsanız sitemizde bulunan Zekat kısmından zekat yardımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Böylece gönüllü yurtdışı ekibi tarafından İslami şartlar göz önünde bulundurularak belirlenen ilim talebelerine ve ihtiyaç sahibi ailelerine zekat yardımında bulunabilirsiniz.
İlgili İçerik: Zekat Verirken Söylemek Gerekir mi?