Dinen Mezar Nasıl Olmalı?
Yaşamın kaçınılmaz bir döngüsü olarak yeryüzünde yaşayan her canlı ölüm ile bu dünyadaki görevini tamamlayacaktır. Bu yüzdendir ki ölüm, cenaze ya da mezarlık konuları insanlar var olduğundan beri bütün inanışlarda ve inançlarda en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır. Allah’ın insanlığa gönderdiği son kitap Kur’an-ı Kerim ve son peygamber Hz. Muhammed’le birlikte Müslümanlara ölüm, cenaze, mezarlık konuları ile ilgili de birçok önemli hüküm buyrulmuştur. Müslümanlar tarafından en çok merak edilen sorulardan biri olan dinen mezar nasıl olmalı sorusu da İslam alimleri tarafından ayetler, hadis-i şerifler ve sünnet ışığında detaylı bir şekilde araştırılmış ve önemli bilgiler elde edilmiştir. Dinimiz insanlar için her önemli konuda olduğu gibi ölüm, cenaze ve mezarlık konusunda da detaylı bilgiye sahiptir.
Yazımızda ise en çok merak edilen ve araştırılan sorulardan olan İslamiyet’te kabirlerin şekli nasıl olmalıdır, cenazenin şekli nasıl olmalıdır, merhumu nasıl yıkamak gerekir ve mezar taşı nasıl olmalı soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
İslamiyet’te Kabirlerin Şekli Nasıl Olmalıdır?
Müslümanların cenaze işlemleri ile ilgili en çok merak ettiği sorulardan biri İslamiyet’te kabirlerin şekli nasıl olmalıdır sorusudur. Dinimizde cenaze işlemleri ilgili bütün detaylar belirlendiği gibi kabir hazırlanırken nasıl olması gerektiği konusu hakkında da hükümler bulunmaktadır. Öyle ki dinimize göre kabir şekli hazırlanırken boyunun bir adam boyu veya bir adamın göğüs hizasına kadar kazılarak hazırlanması gerekmektedir. Ancak kazılan yerin toprak çeşidine göre vefat eden kişiyi daha iyi koruyacağı düşünülüyor ise daha derin de kazılabilir. Fıkhı olarak yani İslam hukukuna göre kabirlerin kireç ve benzeri malzemeler ile yapılması, toprağa ilave yapılarak yükseltilmesi, kabir üzerine kubbeli bir yapının yapılması, mezar taşına övücü veya kadere sitem içeren yazıları yazmak caiz değildir. Ancak mezarın kaybolmaması için yerden birkaç karış yükseltilmesi, şeklinin deve hörgücü şeklinde olması, kabrin baş kısmına taş konulması ve bu taş üzerine vefat eden kişinin adının yazılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
İlginizi çekebilir: Bayramlık Kıyafetler Neden Önemlidir?
Cenazenin Kabir İçerisine Konması Süreci
İslamiyet’te cenaze işlemleri gerçekleştirilirken, cenazenin kabir içerisinde konması sürecinde de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Öncelikle cenaze kabir içerisine konurken vefat eden kişi kıble tarafından kabir içerisine indirilir. Sağ yanı üzerine kıbleye döndürülür ve eğer kefende bağ var ise çözülür. Cenazeyi kabir içerisine koyan kişiler "Bismillâhi ve alâ milleti resûlillâh (Allah'ın adıyla ve elçisinin dini üzere)" duasını okurlar. Cenazeyi kabir içerisine indirecek kişi sayısı ise ihtiyaca göre değişkenlik gösterebilir. İslam alimlerine göre cenazeyi kabir içerisine indiren kişilerin kabir üzerine 3 avuç toprak atması müstehaptır. Bu üç avuç toprağı atarken ilkinde “ Sizi topraktan yarattık.” İkincisinde “ Sizi tekrar toprağa iade edeceğiz.” ve sonuncusunda ise “ Sizi bir kez daha topraktan çıkaracağız.” Denmelidir.
Merhumu Nasıl Yıkamak Gerekir?
Vefat eden bir Müslümanı yıkayıp kefenlemek ve sonrasında cenaze namazını kılarak kabir içerisine defnetmek Müslümanlara farz hükmündedir. Ayrıca vefat eden kişinin en kısa zamanda yıkanıp, kefenlenmesi ve defnedilmesi müstehaptır. Merhumun yıkanması ile ilgili olarak ise baştan ayağı kadar bir kere yıkanması farz iken üç defa yıkanması ise sünnettir. Ayrıca merhumu yıkamak için vücudun yarıdan fazlası veya yarısı ile başının da yıkanması gerekmektedir. Dinimize göre bir kişinin yıkanmaması için şehit olması gerekmektedir. Ancak şehitler yıkanmadan defnedilmektedir.
Mahremiyet esas alınarak erkek merhumu erkek, kadın merhumu ise kadın yıkamalıdır. Göbeğin alt kısmından itibaren diz kapaklarına kadar merhum örtü ile örtülüdür. Merhumu yıkamak aslında ona gusül abdesti aldırmaktır.
Mezar Taşı Nasıl Olmalı?
Dinimizde kabir baş kısmına taş koymak, kabrin yerini belli etmek caizdir. Çünkü bir vefat eden Müslümanın kim olduğunun bilinmesi mezar taşı sayesinde olur. Ayrıca vefat eden tanıdığına dua etmek isteyenler de mezarının yerini bilerek, ziyaret ederek dua edebilirler. Ancak İslamiyet’e göre mezarlar yüksek olmamasının yanı sıra sade ve gösterişsiz olmalıdır. Mezar taşının yalnızca mezarın kaybolmaması için bir işaret olduğu unutulmamalıdır.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda İslamiyet’te en çok merak edilen konulardan olan dinen mezar nasıl olmalı konusu hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Dinen mezar nasıl olmalı ve benzeri içerikler için sitemizde bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz.
İlgili İçerik:
40 Gün Teheccüd Namazı Kılmanın Fazileti Nedir?
Namaz Rekatları Tablosu: Namaz Kılmak için Nelere Dikkat Edilmeli?