Gayya Kuyusu Nedir? Kur’an-ı Kerim’de Gayya Kuyusu
Bütün alemlerin yaratıcısı Allah, yeryüzüne gönderdiği son kitap olan Kur’an-ı Kerim ve son peygamber olan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i insanlığa rehber olarak göndermiştir. Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler, Peygamber Efendimizin buyurmuş olduğu hadis-i şerifler, sünnetler ve İslam alimlerinin araştırmaları ile bir Müslüman’ın kendisini yaratan Allah’a yaraşır bir kul olarak neler yapması gerektiği, nasıl davranması gerektiği insanlığa iletilmiştir. Bütün bu bilgiler rehberliğinde Allah’ın emir ve buyruklarına inanarak, uygun olarak davrananlar ve sâlih amel işleyen Müslümanlar kendilerine vaat edildiği gibi cennet ile müjdelenmiştir. Ancak nasıl ki iyi Müslümanlar için cennet var ise Allah’ın emir ve buyruklarını hiçe sayan, kendisini günah işlemekten geri koymayanlar için de cehennem vardır. Her Müslüman iyi bir Müslüman olarak cehennemin azabından kendini korumak için mutlaka cehennem hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Cehennem ile ilgili en çok merak edilen ve araştırılan sorulardan biri ise gayya kuyusu nedir sorusudur.
Yazımızda ise gayya kuyusu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak Gayya Kuyusu Nedir, Gayya Kuyusu’nun geçtiği ayetler nelerdir ve Gayya Kuyusu Azabı nedir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
İlginizi çekebilir: Allah Neden Ölümü Yarattı? Hayat ve Ölümün Yaratılış Hikmeti
Gayya Kuyusu Nedir?
Kur’an-ı Kerim’de 77 ayette cehennem kelimesi yer alırken, cehennem Allah’ın emir ve buyruklarına uymayanların, zalimlerin, kafirlerin ve günahkarların, cezalandırılacağı, azap çekecekleri yer olarak tasvir edilmektedir. Cehennem ile ilgili kaynaklara bakıldığında cehennemin yedi katından bahsedilir. Ancak cehennemi ifade eden terimlerden anlaşıldığı kadarı ile bu terimler cehennemin yedi katının yanı sıra cehennemliklerin günahlarına göre azap edilecekleri tabakayı ve azap çeşitlerini ifade etmektedir. Kur’an-ı Kerim’de yer alan “Cehennemin yedi kapısı vardır. O kapıların her biri için birer grup ayrılmıştır.” (Hicr,44) ayeti ile cehennemin yedi kısmı ayrı bir önem kazanmıştır. Bunlar: Cehennem, Cahim, Haviye, Hutame, Leza, Sair ve Sakar kısımlarıdır. Bütün bunların yanı sıra Kur’an-ı Kerim’de cehennemin farklı kısımlarını tanımlamak için kullanılan terimler de bulunmaktadır. Örneğin, on iki ayette “hamim” kelimesi kaynar su anlamına gelmekte ve aslında azap türlerinden birini anlatmaktadır. Gayya kuyusu da aslında bu terimlerden biridir. Gayya kelimesi “yanlış inançları benimsemek, azıp sapmak” anlamlarına gelmektedir. Tefsir ile uğraşana bazı İslam alimleri ise cehennemde bulunan cehennem kuyularından, vadilerinden ya da nehirlerinden birinin adı olduğunu düşünmektedirler.
İlginizi çekebilir: İslami Kitaplar Nelerdir? İlginizi Çekecek İslami Kitap Önerileri
Gayya Kuyusu'nun Geçtiği Ayetler Nelerdir?
Kur’an-ı Kerim’de gayy kelimesi, kelime anlamı olarak “azıp sapmış, yanlış inançları benimsemiş kişi” anlamında aslında birçok ayette yer almaktadır. Ancak Gayya Kuyusu ile ilgili dikkat eken ayet şu şekildedir:
“Onlardan sonra öyle bir nesil geldi ki namazı kılmadılar ve şehvetlerine uydular. Onlar gayya kuyusuna gireceklerdir.” (Meryem, 59)
Birçok önemli İslam aliminin Gayy ifadesinin aynı zamanda cehennemde bir kuyu veya vadi olduğunu düşünmesindeki sebep bu ayettir.
Gayya Kuyusu Azabı Nedir?
İslam alimlerine göre Gayya Kuyusu, cehennemin 7 katından bağımsız olarak ahiret hayatındaki en azap dolu yerdir. Hatta bu kuyuda öyle büyük azaplar vardır ki cehennemde bulunan bütün yerler Gayya Kuyusu’nun azabından Allah’a sığınır diye rivayet edilmektedir. Burada yanan cehennem ateşi gece kadar karanlık ve katran kadar simsiyahtır. Öyle ki bu kuyuya atılanların acıdan bağıramadıkları durdukları yerde sessizce acı çektikleri söylenir.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda İslamiyet’te en çok merak edilen ve araştırılan konulardan olan Gayya Kuyusu hakkında Gayya Kuyusu nedir, Gayya Kuyusu’nun geçtiği ayetler nelerdir ve Gayya Kuyusu azabı nedir soruları ile detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Gayya Kuyusu nedir ve benzeri içerikler için sitemizde bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz.
İlgili İçerikler:
İmanda Amel İlişkisi Nedir? İmanda Amel İlişkisi Niçin Önemlidir?