Kuranda Kurban ile İlgili Ayetler Nelerdir?
Allah’a duyulan inanç ve iman ile gerçekleştirilen bütün ibadetlerin amacı Allah’a yakınlaşmak, yaklaşmak ve onun hikmetinden nasiplenebilmek arzusu taşımaktadır. Aynı zamanda kullar tarafından gerçekleştirilen ibadetler, Allah’ın kendilerine karşılıksız olarak verdiği nimetler ve sunduğu ihsanlar için şükretmenin ve hamt etmenin en önemli yollarından biridir. Kelime anlamı olarak “yakınlaşmak, yaklaşmak ve yakınlaşmaya aracı olan şey” anlamlarına gelen kurban ibadeti ise dinimizde en önemli ibadetlerden biridir. Öyle ki farz olmadığı halde Müslümanlar tarafından en çok gerçekleştirilen ibadetler arasında adak kurbanı ve şükür kurbanı gibi kurban çeşitleri yer almaktadır. Kurban ibadetinin ne kadar önemli bir ibadet olduğunu Kuran’da kurbanla ilgili ayetler net bir şekilde göstermektedir.
Yazımızda ise kurban ibadetinin önemi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlayacak dinimizde kurban kesmenin önemi nedir, kurbanın dini dayanağı nedir ve kuranda kurban ile ilgili ayetler nelerdir soruları hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız.
İlginizi çekebilir: Adak Kurban Bağışı Nasıl Yapılır? Şartları Nelerdir?
Dinimizde Kurban Kesmenin Önemi
Dinimizde kurban kesmek taşıdığı anlamlar ile ayrı bir öneme sahiptir. Kurbanın kelime anlamından da anlaşılacağı üzere kurban kesmek öncelikli olarak Allah’a yakınlaşmayı ve yaklaşmayı sağlayan bir ibadettir. Ayrıca kurban kesmenin bir diğer önemi ise yardımlaşmayı, paylaşmayı destekleyen böylece toplum açısından son derece faydalı bir ibadet olmasıdır. Çünkü kurban kestikten kurbanın etinin belirli bir miktarının gerçek ihtiyaç sahiplerine dağıtılması gerekmektedir.
Kurbanın Dini Dayanağı Nedir?
Kurban ibadetinin dini dayanağı kurban ile ilgili en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Kur’an-ı Kerim’de yer alan , “Rabbin için namaz kıl, kurban kes” (el-Kevser 108/2) ayetinin Peygamber Efendimize indirilmesi ile aslında bu emir bütün Müslümanlara buyrulmuştur. Ayrıca kuranda kurbanla ilgili ayetlerin yanı sıra hadis-i şeriflerde de kurban ibadetine sıkça yer verilmiştir.
İlginizi çekebilir: Kurban Bağışlamak için Bilmeniz Gerekenler!
Kuranda Kurban ile İlgili Ayetler Nelerdir?
Kuran’da kurban ile ilgili ayetlerden bazıları şunlardır:
- “Unutmayın ki, o kurbanların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır. Sizden Allah’a ulaşacak olan tek şey takvânızdır. Allah böylece o hayvanları hizmetinize verdi ki, sizi doğru yola ilettiği için tekbir getirerek Allah’ın büyüklüğünü ilan edesiniz! Rasûlüm! Artık o iyilik eden ve işini güzel yapanları müjdele!” (Hac / 37. Ayet)
- “Biz, kurbanlık sığırları ve develeri de sizin için Allah’ın dininin işaretlerinden kıldık. Onlarda sizin için pek çok hayır vardır. Onlar boğazlanmak üzere ayakta dururken üzerlerine Allah’ın adını anarak kurban edin. Nihâyet yan üstü yere yıkılıp canları çıkınca da onlardan hem siz yiyin, hem kanaat edip istemeyen fakirlere, hem de açıkça isteyen fakirlere yedirin. İşte böylece biz, o kocaman hayvanları sizin emrinize verdik ki şükredesiniz.” (Hac / 36. Ayet)
- “Biz her ümmete bir kurban ibâdeti belirledik ki, kendilerine rızık olarak verdiğimiz hayvanları kurban ederken üzerlerine Allah’ın adını ansınlar. Şunu iyi bilin ki, sizin ilâhınız tek bir ilâhtır; öyleyse artık O’na teslim olun. Rasûlüm! Tam bir ihlâs, samimiyet ve tevazu içinde Allah’a boyun eğen kulları müjdele!” (Hac / 34. Ayet)
- “Sen de Rabbin için namaz kıl ve kurban kes!” (Kevser / 2. Ayet)
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda kurban ibadeti ile ilgili en çok merak edilen ve araştırılan sorulardan olan Kuran’da kurban ile ilgili ayetler nelerdir, dinimizde kurban kesmenin önemi nedir ve kurbanın dini dayanağı nedir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalıştık. Siz de vekalet yolu ile emanet ettiğiniz kurbanınızın İslami kurallara uygun olarak kesiminin gerçekleştirilmesini ve 15 farklı ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerikler: