Kurban Kesim Aşamaları: Küçükbaş Hayvan Nasıl Kesilir?
Allah’a olan imanın, sevginin ya da verdiği nimetler karşısında şükretmenin bir yolu olan ibadet dinimizde ayrı ve özel bir yere sahiptir. İbadetin son derece önemli olduğu dinimizde ise Allah’a ibadet etmenin farklı yolları bulunmaktadır. Bu yollardan biri de Allah yoluna kurban keserek kurban ibadetini gerçekleştirmektir.
Allah için gerçekleştirilen her ibadetin temelinde Allah’a duyulan iman ve bu iman ile Allah’a yakınlaşma, onun sadık kullarından biri olabilme isteği bulunmaktadır. Kurban kesmek de aslında bu isteği yerine getirebilmenin yollarından biri olan bir ibadettir. Kurban, Arapça’da kelime anlamı olarak maddi veya manevi her türlü yakınlığı ve yakın olmayı ifade eden anlamlar gelmektedir. Ancak fıkıh dilinde yani İslamiyet’e göre kurban kesmek Allah’a yakınlaşabilmek, ulaşabilmek, Allah’ın rızasını alabilmek ya da Allah’a şükredebilmek için İslamiyet tarafından belirlenen hayvanları, belirlenen İslami şartlara uygun olarak kurban etmek ya da bu amaçlar doğrultusunda kurban edilen hayvanları tanımlamak için kullanılan bir kelimedir.
Kurban kesmenin dinimizdeki hükmü Kur’anı-ı Kerimde açıkça ifade edilmesi, Peygamber Efendimizin buyurdukları ve sünnet ile de açıkça ortaya konmuştur. Kur’an-ı Kerim’de Allah tarafından Peygamber Efendimize, “Rabbin için namaz kıl, kurban kes” (el-Kevser 108/2) buyrulması, ayrıca Peygamber Efendimiz bir hadisinde “Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın” (Müsned, II, 321; İbn Mâce, “Eḍâḥî”, 2) buyurması kurban ibadetinin önemini daha da ortaya koymaktadır.
Allah’a ibadet etmek, kulluk görevini yerine getirmek için kurban kesmek isteyenlerin ise kurban ibadetini doğru bir şekilde yerine getirebilmesi için İslami şartlara uygun olarak kurban ibadetini yerine getirmesi gerekmektedir. Dinimizde kurban ibadeti ile ilgili bütün detaylar hem Kur’an-ı Kerim, hem hadisler hem de sünnet aracılığı ile detaylı bir biçimde belirlenmiştir. Yerine getirilmek istenen kurban ibadetinde ise dikkat edilmesi gereken şartlardan biri ise kurbanın İslami şartlara uygun olarak kesilmesidir. Aksi halde kesilen kurbanın dinen geçerliliği bulunmamaktadır.
Yazımızda ise kurban kesimi hakkında en çok merak edilen ve her Müslümanın bilmesi gereken kurban kesim aşamaları nelerdir, küçükbaş hayvan nasıl kesilir ve kurban kesim süreci ve kriterleri nelerdir soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Kurban Kesim Aşamaları Nelerdir?
Dinimizde yerine getirilmesi gereken ibadetler ile ilgili her detay da Kur’an-ı Kerim, hadisler ve sünnet ile detaylı bir şekilde belirlenmiştir. Kurban keserken de belirli aşamalar dikkat edilerek kurban kesimi gerçekleştirilmelidir. İslami şartlara göre kesimi gerçekleştirilmeyen kurbanların dinimizde geçerliliği bulunmamaktadır. Peki kurban kesim aşamaları nasıl olmalıdır:
- Öncelikle kurbanı kesecek kişi mutlaka akıl sağladığı yerinde, erginliğine ulaşmış bir Müslüman olmalıdır. Ayrıca kurbanı kesmek Allah yoluna gerçekleştirilen bir ibadet olduğu için kurbanı kesecek kişi mutlaka abdestli olmalıdır.
- İslami şartlara uygun olarak seçilen hayvan ve kurban kesilecek ortam hazırlanır.
- Ayakları bağlana hayvanın yüzü ve ayakları kıbleye döndürülür.
- Kesime hazır olduğunda 3 defa tekbir getirilir, tekbir bitince “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve kurbanın kesimi gerçekleştirilir.
Küçükbaş Hayvan Nasıl Kesilir?
Dinimizde genellikle küçükbaş hayvan kurban edildiği için küçükbaş hayvan nasıl kesilir sorusu sıkça merak edilmektedir. Küçükbaş hayvan için de büyükbaş hayvan için de sağlanması gereken İslami şartlar aynıdır. Hayvan kurban edilmeden önce gözleri bağlanır, İslami kurallara göre küçükbaş hayvanının kesimi hayvanının yemek borusu ve nefes boruları ile iki atardamar en az birinin kesilmesi ile gerçekleştirilir.
Kurban Kesim Süreci ve Kriterleri Nelerdir?
Kurban kesim sürecinden yukarıda kısaca bahsetmiştik, ayrıca kurban kesmek için bazı kriterlerinde sağlanması gerekmektedir. Kurban kesecek kişinin mutlaka aklı başında ve ergenliğe ulaşmış bir Müslüman olması gerekmektedir. Kurbanlık olarak seçilen hayvanın ise dinimiz tarafından belirlenen hayvanlardan olması bir diğer şarttır. Ayrıca kurban kesilecek yerin temizliği de son derece önemlidir. Kurban kesimi sırasında hayvana acı çektirmek de dinimizce uygun görülmemektedir.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda kurban kesim aşamaları hakkında bilmeniz gerekenler ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Sizde vekalet yolu ile emanet ettiğiniz şükür kurbanının İslami kurallara uygun olarak kesiminin gerçekleştirilmesini ve 15 farklı ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerik: İslami Kurallara Uygun Kurban Kesimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler!