Hiranur Derneği olarak adak, akika, şükür, vacip kurbanlarınızı Türkiye, Afrika, Filistin, Yemen, Bangladeş, Afganistan'da kesiyor, ihtiyaç sahibi kardeşlerimize kurban etlerinizi dağıtıyoruz. Bugün kurbanınızı teslim ettiğinizde üç gün içerisinde derneğimiz kurbanınızı kesiyor videosu sizlerle paylaşılıyor. Sizler de kurbanlarınızın hangi ülkede, nasıl kesildiğini, kimlere gittiğini görmüş oluyorsunuz.
Kurban Bayramı'nda yurt içinde de Derneğimizin Kesim alanında Vacip kurbanlarınızı kestirebilir veya bağışlayabilirsiniz. Kurbanınızın kesilme sırası gelmeden hemen önce SMS ile bilgilendiriyoruz. İsterseniz erken saatlerde gelip ortamda bulunabilir ikramlarımızdan tadabilir, isterseniz farklı bir şekilde vaktinizi değerlendirebilirsiniz.
Kurban Bayramı, insanların dayanışma ve paylaşma duygularının yoğunlaştığı, sevgi ve kardeşlik bağlarının pekiştiği mübarek bir gündür. Bu nedenle kurban ibadetimizi yerine getirirken ihtiyaç sahibi kardeşlerimizi de unutmamalıyız..
2024 Kurban Bayramı kapsamında, Türkiye dahil 15 ülkede 953 Büyükbaş, 2.337 Küçükbaş olmak üzere toplam 9.008 Hisse kurbanınız ile yaklaşık 467.432 kardeşimize hayat oldunuz.
Bu Kurban Bayramında bağışlarınıza bizleri vesile kıldığınız için teşekkür ederiz,
Allah Celle Celâlühû kabul etsin.
Unutmayın, kurban ibadeti sadece bir alışkanlık değildir. Bu ibadetle sadece Allah'a yaklaşmakla kalmıyor, aynı zamanda insanlar arasındaki dayanışma ve kardeşlik bağlarını da güçlendiriyoruz. Kurban bağışlarınızla bu kardeşlik bağlarının güçlenmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Hiranur Derneği olarak ihtiyaç sahibi herkesin her zaman yanında olduğumuzu belirtmek isteriz. Desteğinizle daha güçlü ve daha dayanışmacı bir topluluk oluşturmaya devam edeceğiz.
Online bağışta bulunmak için tıklayınız
Dinimizde, ibadet niyeti ile kesilen kurban çeşitleri;
Vacip Kurbanı Nedir?
Bu, Kurban Bayramında yapılan bir ibadettir. Bayramın birinci, ikinci ve üçüncü gününe kadar kesilmesi gereken zorunlu bir kurban türüdür. Diğer zamanlarda kesilen kurbanlar, kurban bayramında kesilen kurbanın yerini almaz. Hatta niyeti kurban bayramı kurbanı olsa bile. Bayram günlerinde kesilmesi gerekir.
Adak Kurbanı Nedir?
Adak Kurbanı, belirli bir koşulun yerine getirilmesi sonucunda adayan kişinin kesmeyi vaat ettiği bir kurbanın kesilmesidir.
Akika Kurbanı Nedir?
Bu, bir kişinin yeni doğan çocuğunun ilk günlerinde Allah'a şükretmek için kestiği kurbandır. Bu kurban kesmek sünnettir, yani kesilmesi emredilmez ancak yapılınca ödüllendirilir.
Şükür Kurbanı Nedir?
Allah tarafından kendisine bahşedilen bir nimet için şükran borcu olarak bir kişinin kestiği kurbandır. Şükür niyetiyle kurban kesmek müstehaptır, yani kesilmesi emredilmez ancak kesildiğinde sevap kazandırır.
ölü kurbanı denilen bir kurban türü var mı?
Kurban, Allah'ın rızasını kazanmak için gerekli şartları taşıyanların gerçekleştirdiği bir farz ibadettir. Başka bir deyişle, ölen bir kişi adına kurban kesmek gibi bir ibadet yoktur. Ancak bazı alimler, kurbanın ölen bir kişi adına bağışlanmasına izin vermiştir.
Vekâleten kurban kesmek mümkün müdür?
Evet, herhangi bir sebeple kurbanını kesmeyen ve dolayısıyla başka kişi veya kurumlar aracılığıyla kesecek olan kişi, o kişi veya kuruma vekalet verebilir. Vekaletname yüz yüze, telefonla sözlü veya yazılı olarak verilebilir.
Kurban Vekâletimi Nasıl Verebilirim?
Kurban vekaletlerinizi; Genel merkezimizden, Dernek şubelerimizden, Katılım banka hesaplarımızdan veya Web sitemiz üzerinden online olarak verebilirsiniz.
HESAP NUMARALARIMIZ
Banka
Hesap No
IBAN No
KuveytTürk
8988497-1
TR26 0020 5000 0089 8849 7000 01
Vakıf Katılım
218387-1
TR88 0021 0000 0002 1838 7000 01
Ziraat Bankası
88720538-5001
TR40 0001 0025 1188 7205 3850 01
Albaraka Türk
2214697-1
TR60 0020 3000 0221 4697 0000 01
PTT Bank
16040923
TR43 0080 7010 1731 6040 9230 01
Türkiye Finans
3681175-1
TR94 0020 6003 0703 6811 7500 01
DİKKAT
Katılım bankaları ile yapılan bağışlarda açıklama kısmına
İSİM, SOYİSİM, CEP TELEFONU, VACIP KURBAN BEDELİ
gibi bilgiler yazılmalıdır.
ATM'lerden yapılan işlemler hesabımıza isim-telefon-tanım olarak yansımadığından,
ATM işlemlerinizi mutlaka WEB sitemizden veya TELEFON (0216 621 74 45) aracılığıyla tarafımıza bildirmeniz gerekmektedir.
Bunun için ATM dekontunuzun yanınızda olması gerekmektedir.
Online bağışta bulunmak için tıklayınız
5 Adımda Kurban Organizasyonu
1 - Kurban bağışlarınız, hissedar bilgilerine göre tarafımıza ulaştırılmaktadır.
2 - Kurbanlıklarınız bayramın ilk gününden itibaren İslami usullere göre kesilmeye başlanır.
3 - Kurbanlarınızın kesildiği bilgisi tarafınıza SMS ile iletilir.
4 - Kesilen kurbanın videosu birkaç gün içinde siz bağışçılarımıza ulaştırılacaktır.
5 - Kurbanlarınız ekibimizin titiz çalışmaları ile belirlenen ihtiyaç sahibi Afrikalı kardeşlerimize dağıtılmaktadır.
Online bağışta bulunmak için tıklayınız
Sıkça Sorulan Sorular
Küçükbaş veya Büyükbaş hissesi kurban edecek veya bağışlayacak kişinin öncelikle kurbanlık niteliği taşıyan hayvanı alması veya vekâletname vererek güvenilir kurumlara emanet etmesi gerekir. Küçükbaş hayvan bir yaşında, sığır iki yaşında ve deve beş yaşında olmalıdır. Kurban zayıf, hasta, bir kulağı eksik, dişleri kırık/eksik, bir veya iki gözü kör, doğuştan özürlü ve topal ise kurban kesme şartlarını taşımaz. Kurbanlık hayvan, psikolojik ve fiziksel olarak rahatsız edilmeden kurban edilmeden önce aşırı soğuk veya aşırı sıcak bir yerde tutulmamalıdır. Peki kurban ne kadar süreyle kesilebilir? Kurban BayramıNın 3. günü akşam namazı vaktinden önce kesimin bitirilmesi gerekir. Hayvanların birbirini görecek şekilde kesilmesi uygun değildir. Kurban, dini kural ve kuralların gerektirdiği özel şartlar dikkate alınarak, hijyen kural ve prosedürlerine uygun olarak, korkutulmayarak, en az acı verecek şekilde ve hızlı bir şekilde kesilmelidir. Kurbanlar işkence görmeden İslami şartların gerektirdiği şekilde kesilmelidir. Hayvanın canını feda etmeden kafasını vücudundan ayırmak uygun değildir ve bu nedenle yemek borusu, soluk borusu ve iki damarından en az biri kesilerek bir süre ölmesi beklenmelidir. Yüzdürme ve parçalama işleminden sonra çevre temizliği de dikkate alınarak kurban dağıtıma hazır hale getirilir.
Temel ihtiyaçları dışında nisabı (yani 80,18 gram altın veya kıymeti) olan kimselere kurban kesmek farzdır. Ev ve araba olmazsa olmaz ihtiyaçlardır. Arabası olmayan insan fedakarlık yapmaz diye bir şey yoktur. İmkanı var ama arabası yok, o insan fedakarlık yapabilir. örneğin bir kişinin 50 bin TL borcu, 140 bin TL arsası var. Bir kişinin arazisini satıp borcunu ödediği ve 90 bin TL biriktirdiği için kurban kesmesi farzdır. Müslüman olan, buluğ çağına gelmiş, akıllı ve hür kimseler için de kurban kesilebilir.
Bir erkek ya da kadın kurban kesme bilgi ve gücüne sahipse kurbanı kesebilir. Kendi adına kurban kesilirken, bir erkeğin Kurban Bayramında hanımı için kurban kesip kesmemesi sorulur. İslam'da aile üyeleri arasında mal ayrılığı ilkesi vardır. Bir ailede karı, koca ve çocuklardan her birinin mülkü ayrı ayrı belirlenirse, onlara aittir. Bireysel mülkiyeti feda edin, yani bireysellik esastır. Yani ibadetin farz olması, her bireyin şahsi malı ile ilgilidir. Dolayısıyla bir kimse buluğ çağına ulaşmış ve artık mali ibadetle yükümlü ise, zaruri ihtiyaçtan başka kendi malının nisabını aşan bir mal yaratıyor demektir. Kişinin kendi malı nisap miktarına ulaşmazsa, kurban ibadeti farz olmaz. Mesela bir insan, "Malımız ortak, her şeyimiz bizim" dese bile; ailesi için, mesele ibadetle ilgili olduğunda maddi durumunun belirlenmesi gerekecektir. Bu itibarla, borç ve temel ihtiyaçlar dışında 80,18 gram altın değerinde parası veya artma olmasa bile nisaba ulaşan fazla malı bulunan kimse zengin sayılır. Bu şartlara ve Hanefi mezhebine göre aile fertleri arasında dinen zengin sayılan her kişi Kurban Bayramında fıtra vermenin yanı sıra kurban kesmekle de yükümlüdür.
Kesim için keskin bıçak, ayakları bağlamak için ip gerekir. Temizliğe dikkat edilirken kesime izin verilen yer belirlenmelidir. İster günlük kesilen hayvanlar, ister Kurban Bayramında kesilen kurbanlar olsun, hayvanlara eziyet etmemeliyiz. Peygamberimiz (SAV), kesim sırasında hayvanlara eziyet edilmesini yasaklamış, keserken düz, doğru ve keskin bıçak kullanılmasını emretmiştir.
İşinin ehli kişilerce kesilecek kurban, öncelikle kıble yönüne yerleştirilmelidir. Kurban niyetinin asıl yeri kalptir. Kurban kestiğimizde, kestirdiğimizde ya da vekâlet verdiğimizde (kesmeye ya da kestirmeye, ki bu bana farzdır) kast etmiş oluyoruz. Kurbanı kendimiz kesebilirsek kendimiz kesebiliriz, kesemezsek ehil bir kişiye kesebiliriz.
Kişi kendisi kurban kesecekse tekbir getirmeye başlar ve tekbir sırasında kurbanı keser. Kişi mağdurunu başka birine kesecekse önce mağdurun vekaletini verir. "Kurbanımı kesmen için seni vekil tayin ettim" dedikten sonra; kesen kişi, "Allah rızası için kabul ettim" dedi. 3 kez. Sonra tekbir getirmeye başlar ve kesilir.
üç defa tekbir alınır: "Allahu ekber Allahu ekber la ilahe illallahu wallahi ekber, Allahu ekber Allahu ekber ve lillahi hamd". Tekbir alındıktan sonra "Bismillahi Allahu Ekber" diyerek bıçak kurbanın boğazına dayayarak kesim yapılır.
Kurbanlık hayvanın gözleri (bıçak ve kesilecek diğer hayvanları görmemesi için) bir bezle bağlanmalı ve 3 ayağı kıbleye doğru sola yatırıldıktan sonra bağlanmalıdır. ön 2 ayak ve sol ayak birbirine bağlıdır ve sağ arka ayak serbesttir. Sağ arka bacağın serbest bırakılmasının nedeni hayvanın kesimden sonra rahat bir şekilde ölmesi içindir.
Bıçak keskin olmalı ve kurbanı kesen kişi kurban bıçağını sağ elinin beş parmağıyla kavrayarak sıkıca tutmalıdır. Hayvan sol eli ile çenesinden tutulmalı ve herhangi bir acı ve eziyete yol açmayacak şekilde hızlı bir şekilde kesilmelidir.
İslami usul ve kurallara göre yemek borusu, yemek borusu ve nefes borusu olmak üzere iki can damarından en az birinin kesilmesi gerekir. Hayvan canını teslim ettikten sonra başı vücudundan ayrılmalıdır.
Kurban, gerekli çevre koşulları sağlanarak hayvanı rahatsız etmeyecek temiz bir yerde kesilir.
Kurbanlık bir hayvan kesilir, yıkanır, temizlenir ve parçalara ayrılır. Kurban kesildikten sonra veya vekaleten bağışta bulunmuşsa, kesim bilgisi geldikten sonra kişi Allah!a şükrünü ifade etmek için iki rekât nafile namazı kılabilir. Parçalara bölündükten sonra eşit ve adil bir şekilde torbalara konularak fakirlere dağıtılır ve ibadet yapılır. Hayvanın döşünü, kanını, mesanesini, bezlerini, üreme organlarını ve yumurtalarını (insan sağlığına zararlı olabilir) yemek tahrimen mekruhtur. Kurbandan sonra temizlik ve sağlık için bu organların gömülmesi öncelik olsa da çevreyi kirletmemek kaydıyla hayvanlara da verilebilir.
Yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olan mağdur; Kesilip, yüzdürüldükten ve parçalandıktan sonra paketlenir ve dağıtıma hazır hale gelir. Fakir ve gariplere verildiği gibi, borcu nedeniyle kurban kesemeyecek durumda olanlara da kurban verilir. Kurban Bayramı ile birlikte yıl boyunca et yiyemeyen insanlara ulaşılıyor. Hiranur Derneği, yıl boyunca Afrika ve Asya!da milyonlarca kişiye et dağıtmanın yanı sıra, yoksullara adak, akika, şükran kurbanları dağıtıyor. özellikle Afrika'nın çok fakir bölgelerinde yıldan yıla et yiyen insanlar Kurban Bayramının mutluluğunu yaşarlar.
Kurban kesmekten maksat, fakir kimselerin et yemesi olduğu için, fakirlere et verilmesi uygun olur. Kurbanın eti zengine verilmez.
Kurban kesildikten sonra et ihtiyaç sahiplerine adil ve eşit bir şekilde dağıtılır. Peki Kurbanın ne kadarı dağıtılıyor ve nasıl dağıtılıyor? Temiz ve eşit payda paketlenen et, ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürecek ve mutlu edecek şekilde ulaştırılmalıdır. Yurtdışında kurban organizasyonunda İslami usul ve kurallara uygun olarak kesilen kurbanlar, küçükbaş veya büyükbaş hayvan bazında eşit olarak bölünerek torbalara konularak görevli ekipler tarafından dağıtılır. Peygamberimiz (SAV), paylaşmanın ve dayanışmanın sembollerinden biri olan kurbanın üçe bölünmesini, yani taksim edilmesini tavsiye etmiştir. Bir kısmını fakir ve fakirlere dağıtıp, bir kısmını eve gelen misafirlere ikram etmek, diğer kısmını da çocuklara yemek için ayırmaktır. Ancak Peygamber Efendimiz cömertliği ile kurbanın 2/3'ünü, hatta tamamını dağıtmıştır.
İslam'da kurban namazı diye bir namaz yoktur. Kurbandan sonra dua evlilik farz olduğu inancı yanlıştır. Kurban kesildikten sonra bunların sahibi olan Allah'a hamd ve şükretmek için iki rekat nafile namaz kılınabilir.