İslamiyet'te Bayramlık Kıyafet Neden Önemlidir?
Dini inançlarda ve birçok inanışta, önemli olayların kutlandığı ya da anıldığı özel günler bulunmaktadır. İslamiyet’te ise Ramazan Bayramı ve Kurban Bayram’ı oldukça önemli ve kıymetli günler arasında yer almaktadır. Ramazan Bayram’ı ve Kurban Bayram’ı taşıdığı manevi değerin yanı sıra bayramlarda yaşatılan gelenekler sayesinde Müslümanların bir araya geldiği, Müslüman toplumlarda birlik ve beraberliğin sağladığı İslam birliği açısından son derece önemli günlerdir. Bayrama günler kala temizliklerin yapılması, bayramlık kıyafetlerin alınması, bayramda cemaatle birlikte bayram namazının kılınması, herkesin birbiri ile bayramlaşması ve gerçekleştirilen bayram ziyaretleri günümüzde hala devam eden hem İslamiyet hem de toplum ahlakı açısından son derece önemli geleneklerdir. Bu geleneklerin arasında ise özellikle bayramlık konusu ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü Ramazan Bayramı’nda ve Kurban Bayramı’nda bayramlık kıyafet alınması Peygamber Efendimizden bize kalan bir sünnettir.
Yazımızda ise bayramlık kıyafet ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlayacak konular hakkında sorular ile detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
İlginizi çekebilir:Bayramlık Kıyafetler Neden Önemlidir?
Bayramlık Giymek Neden Önemlidir?
Ramazan Bayramı ya da Kurban Bayramı yaklaşırken, bayram günlerine sayılı günler kala bütün Müslümanların evinde heyecanlı bir bayram koşturmacası başlar. Kadınlar, mübarek bayram günlerinde hem evlerinin bereketini arttırmak hem de gelecek misafirlerini daha iyi bir şekilde ağırlamak için temizliğe ve alışverişe başlarlar. Gelecek misafirler için günler öncesinden yemekler, tatlılar hazırlanmaya başlanır. Bayram denince akıllara gelen bir diğer önemli hazırlıklardan biri de bayramlık alışverişidir. Ev ahalisine çoluk çocuk demeden bayramlık yeni kıyafetler alınır. Bu kıyafet sadece bayrama özel olarak alındığı için bayramlık kıyafet olarak adlandırılırlar. Bayramlık giymenin her ne kadar çocuklar için olduğu düşünülse de aslında yetişkinler için bayramlık kıyafet alışverişi yapılmalıdır. İslamiyet için ayrı bir öneme sahip olan Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda yerine getirilmesi gereken bu gelenekler aslında Bayram sevincini yaşamak açısından son derece önemlidir. Bayramlık kıyafet alışverişi yapmak, bayram gününde yeni, temiz ve güzel kıyafetler giymek bayram coşkusunu ve maneviyatını daha yoğun bir şekilde hissedebilmek açısından son derece öemlidir.
İlginizi çekebilir:Kıyafet Yardımı Hakkında Tüm Detaylar - 2022
İslamiyet’te Bayramlık Sünnet mi?
Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı İslamiyet’te gerçekleşen önemli olaylar sonrasında oldukça önemli ve özel anlamlar taşıyan günlerdir. Birçok Müslüman maneviyatı son derece yoğun olan bu günleri ibadet içerisinde geçirmek istese de Peygamber Efendimizden bu yana bayram günlerinde gerçekleştirilen birçoğu günümüze kadar ulaşmayı başaran gelenekler bulunmaktadır. Bu gelenekler aynı zamanda Peygamber Efendimiz tarafından buyrulan ve kendisi tarafından da gerçekleştirilen gelenekler olduğu için sünnet olarak kabul edilir. Bayram günlerinde gerçekleştirilen ve sünnet olarak kabul edilen bayram geleneklerinden bazıları ise şunlardır:
- Bayram sabahı sabahın erken saatlerinde uyanmak,
- Sabah evden çıkmadan gusül abdesti almak, hoş kokular sürmek ve misvak kullanmak,
- Bayramlık kıyafetleri giyerek, güzel yeni ve temiz bir şekilde giyinmek,
- Bayram namazına gitmeden önce hurma gibi tatlı bir şeyler atıştırmak,
- Bayram namazı saatini beklemeden camiye erken giderek cemaat ile selamlaşmak, bayramlaşmak,
- Bayram boyunca güler yüzlü olmak, bayramlaşmak, sadaka vermek,
- Ailenin vefat edenlerinin kabir ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi,
- Aile büyüklerine veyahut aile bireylerine bayram ziyaretlerinde bulunmak,
- Küsleri barıştırmak,
Görüldüğü üzere bayram günlerinde ibadetin ayrı bir önemi vardır ancak bayramların İslam topluluklarını birleştirici ve güçlendirici etkisi de unutulmamalıdır. Peygamber Efendimizden günümüze kadar ulaşan bu sünnetler günümüzde yaşatılmaya devam etmelidir. Ayrıca yine görüldüğü üzere bayram günlerinde bayramlık kıyafet giymek sünnettir.
Bayramlarda Neler Yapılır?
Bayram günlerinde İslam ruhunu ve bilincini yaşatmak, İslam topluluklarının güçlenmesini ve kenetlenmesini sağlamak için sünnetlerin yerine getirilmesi son derece önemlidir. Bayramlarda güne erken saatlerde, gusül abdesti alarak başlanmalıdır. Bayram namazı mutlaka cemaat ile kılınmalı ve bayram günlerinde denk gelinen herkes ile güler yüz ile bayramlaşılmalıdır. Küskünler son bulmalıdır. Bayram günlerinde yapılması gereken bir diğer önemli sünnet ise bayramı fırsat bilerek aile büyüklerinin ziyaretlerinin gerçekleştirilmesidir. Anne ve baba hayatta ise rızaları alınmalı, vefat eden var ise mutlaka kabri ziyaret edilmelidir. Allah Kur’an-ı Kerim’de kendisin ibadetten sonra ikinci dereceye anne ve babaya saygı gösterilmesini, iyilik yapılmasını koymuştur.
İlgili İçerik: