Ramazan Kumanyası Nedir? Kimlere Verilir?
Müslümanlar tarafından 11 ayın sultanı olarak görülen Ramazan ayı, İslamiyet’te Müslümanlar için birçok anlam ifade eden son derece önemli ve faziletli bir aydır. Hicri takvime göre 9. Aya denk gelen Ramazan ayının önemi Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler ve Peygamber Efendimiz tarafından buyrulan hadisler ile de açıkça belirtilmiştir.
Kur’an-ı Kerim’de “O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır.” (Bakara, 185) ayeti ile açıklandığı üzere Ramazan ayının bu kadar önemli ve değerli olmasındaki ilk sebep Kur’an-ı Kerim’in bu ay içerisinde indirilmiş olmasıdır. Ayrıca Müslümanlar için ayet ile bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesi de Ramazan ayı içerisinde yer almaktadır. Kadir suresinde Kur’an- Kerim’in yeryüzüne indirildiği bu gecede meleklerin Cebrail’in yeryüzüne indiğinden bahsedilir. Peygamber Efendimiz Kadir Gecesi ile ilgili olarak:
“Kim Kadir gecesini iman ile geçirir ve karşılığını Allah’tan bekler ise o kimsenin günahları affolunur.”
buyurmuştur.
Ramazan ayı sahip olduğu bütün bu önemli olaylar ile İslamiyet’te oldukça önemli bir yere sahipken aynı zamanda oruçların tutulduğu aydır. İslam’ın beş şartından biri olan yani her Müslümanın yerine getirmesi gereken ibadetlerden olan oruç tutmak, Ramazan’da Müslümanlara farz kılınmıştır. İslamiyet ve Müslümanlar için son derece önemli olayların gerçekleştiği, oruç tutmanın farz olduğu Ramazan ayı günahların bağışlandığı, insanları yoldan çıkaran şeytanların bağlandığı ve cennetin kapılarının açıldığı bir aydır. Bu yüzden her Müslüman bu mübarek ayları Allah’ın rahmetine ve merhametine ulaşabilmek için günlerini ibadet ve salih ameller ile geçirmelidir.
Ramazan ayının rahmetine ve fazileti ulaşmak isteyen Müslümanların farz olan ibadetlerin yanı sıra Allah’a ulaşmak, yakınlaşmak ve onun merhametine nail olabilmek için gerçekleştirebilecekleri ibadetlerden biri de ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmaktır. Dinimizde zekat, fitre sadakası ya da nafile sadakalar ile ihtiyaç sahiplerine yardım etmek en önemli ibadetler arasında yer almaktadır. Ramazan ayının mübarek günlerinde yardımlarda bulunmak ise bir Müslüman için çok daha önem kazanmaktadır.
Yazımızda ise Ramazan Kumanyası olarak bilinen Ramazan ayı yardımı hakkında en çok merak edilen sorular hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız.
İlginizi Çekebilir: Fitre Verme Şartları Nelerdir? Fitre Vermek Farz mı?
Ramazan Kumanyası Nedir?
Ramazan ayı yaklaşırken iftar sofraları için yapılan alışverişler de yapılmaya başlanır. Oruç tutanlar iftarda sofralarını Ramazan ayının bereketi ve bolluğu içerisinde sevdikleri yiyecekler ve yemekler ile donatırlar. Ancak dünyanın her yerinde her Müslüman aynı şartlara sahip olmayabilir. Dünyadaki Müslüman ülkelerde yoksulluk sınırında ya da yoksulluk sınırının altında yaşayan birçok kişi bulunmaktadır. Ramazan kumanyası ise Ramazan ayında ihtiyaç sahibi Müslümanlara yardım etmek amacı ile hazırlanan yardım kolisine verilen isimdir. Hazırlanan ramazan kumanyası sayesinde ihtiyaç sahibi Müslümanların iftar sofrasında ve sahur Ramazan ayının bereketini yaşaması sağlanır. Ramazan kumanyası yardımında bulunan Müslüman içinde hem Ramazan ayının rahmetine kavuşmak hem de Allah rızası için yardımda bulunan birçok fazileti ve ihsanı bulunmaktadır.
Ramazan Kumanyası Kimlere Verilir?
Ramazan kumanyası hazırlanmasındaki öncelikli amaç maddi durumu iyi olmayan gerçek ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmaktadır. Bu yüzden hazırlanan Ramazan kumanyası mutlaka gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır. Hiranur İlim ve Hizmet Derneği tarafından düzenlenen Ramazan Kumanyası yardımlarında gerçek ihtiyaç sahipleri detaylı incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda belirlenmektedir.
Ramazan Kumanyasında Neler Olmalı?
Ramazan kumanyası yardımı yapılırken en çok merak edilen soru içinde neler olması gerektiği sorusudur. Bir gıda yardımı olarak hazırlanan Ramazan kumanyası içerisinde başta temel besin ürünleri olmak üzere bir ay süre ile ihtiyacı karşılayacak gıda ürünleri yer almaktadır. Ramazan Kumanyası içerisinde un, tuz, şeker, yağ, pirinç, bulgur, mercimek, kuru fasulye, nohut, makarna ya da salça gibi bir ailenin bir aylık bütün gıda ihtiyacını karşılayacak gıda ürünleri olmalıdır.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda Ramazan kumanyası nedir, kimlere verilir ve Ramazan kumanyasında neler olmalı soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Siz de Ramazan kumanyası yardımlarınızın başta Afrika olmak üzere dünyanın birçok köşesindeki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşsın istiyorsanız sitemiz üzerinden bizim aracılığımız ile sadaka yardımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca gönüllü yurtdışı ekibi tarafından İslami şartlar göz önünde bulundurularak belirlenen ilim talebelerine ve ihtiyaç sahibi ailelerine de ramazan kumanyası yardımında bulunabilirsiniz.
İlgili İçerik: Nisab Nedir? Nisab Hesaplama Nasıl Yapılır?