Kibir Sözleri: Kibir ve Tevazu ile İlgili Sözler
Allah bu dünyayı insanlığın bir imtihanı, ahiret hayatını ise insanların imtihanı sonucunda cezalarını veya mükâfatlarını alacakları yer olarak yaratmıştır. Üzerinde bulunduğumuz dünya ise insanın nefsini imtihana sokan birçok hayır ve şer ile doludur. Allah nefis sahibi insanın ahiret hayatı için hayra yönelmesini ve şerden uzak durmasını buyurmuştur. Güzel ahlak insanı hayra götürürken kötü ahlak ise insanı şerre daha da yakınlaştıracaktır. Çoğu insanın imtihanında karşılaştığı, nefsi ile mücadele vermesi gereken, kötü ahlak olarak görülen durumlardan biri de kibirdir. Bu yüzdendir ki kibir sözleri birçok Müslüman tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır.
Yazımızda ise kibir ile ilgili en çok araştırılan sorulardan olan kibir nedir ve kibir neden günahtır soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız. Ayrıca yazımızda kibir sözlerini de okuyabilirsiniz.
Kibir Nedir?
Sözlük anlamı olarak bakıldığında kibir, tevazuunun karşıt anlamlısı olarak “kişinin kendisini herkesten daha üstün görmesi ve bu duyguyla başkalarına aşağılayıcı davranması” anlamıyla karşımıza çıkmaktadır. Kısacası kibir, kişinin büyüklenme göstererek böbürlenmesi ve bunun davranışlarına yansımasıdır. Peygamber Efendimiz bir hadisinde kibri “Kibir, hakka razı olmamak ve insanları küçük görmektir.” (Müslim) şeklinde tanımlamıştır. Şeytanın en önemli özelliklerinden biri olan kibir onun Hz. Adem’e secde etmesini engellemiş ve cennetten kovulmasına neden olmuştur. Bu durum Kur’an-ı Kerim’de "(Hz. Adem'e) secde etmekten yalnızca İblis kaçındı. Kibirlendi ve kâfirlerden oldu" (el-Bakara, 2/34). Ayeti ile anlatılmıştır.
İlginizi çekebilir: Kur'an Okumanın Faziletleri Nelerdir
Kibir Neden Günahtır?
Kibir, dinimizde hem ayetler hem de hadisler ile günah olduğu bildirilen davranışlardan biridir. Hz. Nuh oğluna vasiyetini söylerken “seni iki şeyden menederim, biri şirk diğeri ise kibirdir.” buyurmuştur. Kibrin kötü bir huy olarak haram hükmünde olmasının en önemli nedeni kişiyi küfre ve inkara götürmesidir. Dinimize göre büyüklük yalnızca Allah’a mahsustur. Eğer bir kişi kibir ile kendisini diğer insanlardan büyük görerek hor davranır ise Allah ona azabını gönderecektir. Kur’an-ı Kerim’de kibir yüzünden Allah’a ve peygamberlere karşı gelen Nemtur, Firavun ve Karun gibi bütün kişiler Allah’ın gazabına uğrayarak helak olmuşlardır.
İlginizi çekebilir: Allah Rızası için Yardım Edenler Kimlerdir?
Kibir Sözleri: Kibir ve Tevazu ile İlgili Sözler
Kibir ve tevazu üzerine Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler ve Peygamber Efendimiz tarafından buyrulan hadis-i şerifler Müslümanların en önemli rehberi olmuştur. Bu kıymetli kibir sözlerinden bazıları ise şunlardır:
- Çare yok! Şüphesiz ki Allah, onların gizlediklerini de açığa vurup ilan ettiklerini de bilir. Şüphesiz O, büyüklenenleri sevmez. (Nahl, 23)
- Yeryüzünde kibir ve şımarıklıkla yürüme! Çünkü sen, ne yeri delebilirsin ne de dağların boyuna erişebilirsin. (İsrâ, 37)
- “İşte âhiret yurdu! Biz onu yeryüzünde böbürlenmeyi ve bozgunculuk yapmayı istemeyenlere nasib ederiz. Sonunda kazançlı çıkanlar, fenalıktan sakınanlardır.” (Kasas sûresi, 28)
- Abdullah İbni Mes’ûd (r.a.)’un rivayetine göre Peygamber Efendimiz “Kalbinde zerre kadar kibir olan kimse cennete giremez.” Buyurmuşlardır.
- “Size cehennemliklerin kimler olduğunu söyleyeyim mi? Katı kalbli, kaba, cimri ve kurularak yürüyen kibirli kimselerdir.” ( Buhari, Eymân 9)
- Ebû Hüreyre (r.a) ‘nin rivayetine göre Peygamber Efendimiz “Allah kıyamette şu üç kişi ile ne konuşur, ne onları temize çıkarır, ne de yüzlerine bakar. Onlar için şiddetli bir azap vardır: Zina eden ihtiyar, yalancı hükümdar ve kibirli fakir.” ( Müslim, Îman 172)
- “Rahmân’ın has kulları onlardır ki, yeryüzünde tevazu ve vakar ile yürürler; kendini bilmez kimseler onlara laf attığında incitmeksizin “Selâmetle!” derler, geçerler.” ( Furkan, 63)
- “Kibirlenerek insanlardan yüzünü çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Çünkü Allah, kibirle kasılan, kendini beğenmiş, çokça övünüp duran hiç kimseyi sevmez.” ( Lokman, 18)
- İyâz İbni Himâr (r.a)’ın rivayetine göre Peygamber Efendimiz ““Allah Teâlâ bana: O kadar mütevâzi olun ki kimse kimseye böbürlenmesin; kimse kimseye zulmetmesin, diye bildirdi.” Buyurmuşlardır.
- "Kalbinde hardal tanesi kadar iman olan hiç bir kimse cehenneme girmez; kalbinde hardal tanesi kadar tekebbür bulunan hiç bir kimse de cennete giremez" (Müslim, İman, 147, 148, 149; Ebû Dâvud, Libâs, 26; Tirmizi, Birr, 610; İbn Mâce Mukaddime, 9; Zühd, 16)
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda İslamiyet’te en çok merak edilen ve araştırılan konulardan biri olan kibir ile ilgili kibir nedir, kibir neden günahtır sorularının yanı sıra kibir sözleri hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Kibir nedir, kibir sözleri ve benzeri içerikler için sitemizde bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz.
İlgili içerikler: