Koyun Zekatı Nedir? Koyun Zekatı Nasıl Hesaplanır?
Zekat vermek dinimizdeki en faziletli ve en önemli ibadetler arasında yer almaktadır. Öyle ki Peygamber Efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “İslâm, beş şey üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka ilâh olmadığına, Muhammed'in Allah'ın kulu ve elçisi olduğuna şehâdet etmek; namaz kılmak, zekât vermek, Kâ'be'yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak.” (Buhârî, İmân, 1, 2; Müslîm, İmân, 19, 22; Tirmizi, İmân, 3; Nesâî, İmân, 13). Hadiste de net bir şekilde belirtildiği üzere zekat vermek her Müslümanın bilmesi, yerine getirmesi gereken ve İslam’ın beş şartından biri olacak kadar önemli bir ibadettir. Zekat vermek aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’de namaz ibadetinden sonra ayetlerde en çok bahsedilen ibadettir. Her durumda da aslında zekat vermenin sevabı, fazileti ve önemi sıkça vurgulanmaktadır. Dinimize göre ise belirli şartları sağlayan her Müslümana zekat vermek farz hükmündedir. Ayrıca fıkhi olarak yani İslam Hukuku’na göre kimlerin kimlere hangi malından ne kadar zekat vermesi gerektiği de bütün ayrıntıları ile belirlenmiştir. Yapılan zekât hesaplamalarından biri ise sahip olunan koyunlar için ödenmesi gereken koyun zekatıdır. Yazımızda ise koyun zekatı ile ilgili en çok merak edilen sorulardan olan koyun zekatı nedir, koyun zekatı nasıl hesaplanır, koyun zekatı kimlere verilir soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Koyun Zekatı Nedir?
İslam’ın beş şartından biri olan ve dinimizce farz kılınan zekat kelime anlamı olarak “çoğalma, artma, övgü ve bereket” anlamlarına gelmektedir. Fıkhi olarak bakıldığında ise zekat aklı başında, ergenlik çağına ulaşmış ve nisap miktarda mala ulaşmış yani dinen zengin sayılan her Müslümanın, dinimizde belirlenmiş miktarda ve yine dinimizce belirlenmiş kişilere vermesi gereken bir sadaka türüdür. Kur’an-ı Kerim’de yer alan, “Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin ve Resûl’e itaat edin ki, merhamet olunasınız.” (24/Nûr 56) ve “Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin. (Bilin ki) kendiniz için yapıp takdim ettiğiniz hayırları Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz ki Allah, yaptıklarınızı görendir. (2/Bakara 110)” ayetleri ve daha birçok ayet ile zekat vermenin önemi çoğu kez anlatılmıştır.
Zekat vermenin bir Müslümana farz hükmünde olabilmesi için bazı şartları sağlaması gerekmektedir. Bir Müslüman aklı başında, ergenlik çağına ulaşmış, nisap miktarda mala sahipse ve bu malların üzerinden 1 yıl geçmiş ise zekat vermek artık kendisine farzdır. Zekatın en önemli şartlarından biri olan nisap hesaplaması için ise bir Müslümanın sahip olduğu altın, gümüş, hayvan ve toprak ürünlerine göre hesaplama yapılmaktadır. Söz konusu nisap miktarında sahip olunan koyun için nisap miktara ulaştıktan sonra verilmesi gereken zekata ise koyun zekatı denmektedir.
Koyun Zekatı Nasıl Hesaplanır?
Peygamber Efendimiz hayatının son zamanlarına doğru birçok önemli konu ile ilgili yazılı talimatlar hazırlatmıştır. Bu konulardan biri de hayvan sahibi olan kişilerin, sahip oldukları hayvanlar için ne kadar zekat vermesi gerektiği konusudur. Zekatı verilmesi gerek hayvanlardan biri de koyundur. Koyun zekatı hesaplaması ise şu şekilde belirlenmiştir:
- Koyun için nisap miktar 40’tır. 40 koyundan az ise zekatı yoktur.
- 40 ve 120 arasında koyun sahibi olan bir Müslüman üzerinden 1 yılda geçtikten sonra zekat olarak 1 koyun,
- 120 – 200 kadar koyun sahibi olan iki koyun,
- 200’den fazlasına ve 300 koyunu olan kişi ise 3 koyunu zekat olarak vermelidir.
- Eğer bir Müslüman 300’den fazla koyuna sahip ise sahip olunan her yüz koyun için birer koyun zekat olarak verilmelidir.
Koyun Zekatı Kimlere Verilir?
Koyun zekatı da zekatı verilmesi gereken diğer bütün mallarda da geçerli olduğu gibi Kur’an-ı Kerim’de:
“Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır.” (Tevbe, 9/60).”
Ayeti ile belirtilen kimselere verilmelidir.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda zekat vermek ile ilgili en çok merak edilen sorulardan olan koyun zekatı nedir, koyun zekatı nasıl hesaplanır ve koyun zekatı kimlere verilir soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Siz de zekat yardımlarınız başta Afrika olmak üzere dünyanın birçok köşesindeki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşsın istiyorsanız sitemiz üzerinden bizim aracılığımız ile zekat yardımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca gönüllü yurtdışı ekibi tarafından İslami şartlar göz önünde bulundurularak belirlenen ilim talebelerine ve ihtiyaç sahibi ailelerine zekat yardımında bulunabilirsiniz.
İlgili İçerik: Adak Kurban Fiyatları