Küçükbaş Kurbanlık Şartları Nelerdir?
Sözlükte kelime anlamı olarak bakıldığında “yakınlaşmak ya da yakınlaşmaya aracı olan şey veya durum” anlamlarına gelen kurban İslamiyet’te yer alan en önemli ve faziletli ibadetler arasında yer almaktadır. İslam Hukuku’na göre yani fıkhi olarak kurban, “ Allah’a yakınlaşmak, yaklaşmak, onun rızasına, merhametine ulaşmak ya da şükretmek amacı ile İslamiyet tarafından belirlenen tarihlerde yine belirlenen kurallara göre kesilmesi uygun olan hayvanların kesilmesi” olarak tanımlanmıştır. Ayrıca Kur’an-ı Kerimde:
- “Biz her ümmete bir kurban ibâdeti belirledik ki, kendilerine rızık olarak verdiğimiz hayvanları kurban ederken üzerlerine Allah’ın adını ansınlar. Şunu iyi bilin ki, sizin ilâhınız tek bir ilâhtır; öyleyse artık O’na teslim olun. Rasûlüm! Tam bir ihlâs, samimiyet ve tevazu içinde Allah’a boyun eğen kulları müjdele!” ( Hac, 34)
Ayeti ile önemi vurgulanırken Hz. Aişe Validemizin rivayeti üzerine Peygamber Efendimiz ise kurban ile ilgili olarak şöyle buyurmuşlardır:
- “Âdemoğlu kurban kesme gününde Allah katında kan akıtmaktan daha sevimli bir amel işlememiştir. O kurban, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnaklarıyla gelecektir. Kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında hemen kabul olunur. Bu sebeple kestiğiniz kurbanlardan dolayı sıkıntı değil gönlünüz hoş olsun.” (İbn Mâce, Edahî: 3)
Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde daha birçok kez kurban ibadetinin önemine yer verilmiştir. Ayrıca bu ayetler, hadisler ve sünnetler sayesinde kurban ile ilgili şartlar da İslam Hukuku tarafından detaylı bir şekilde belirlenmiştir. En önemli şartlardan biri de hangi hayvanların kurban olarak kesilebileceği konusudur.
Yazımızda ise kurban olarak kesilebilen hayvanlardan biri olan küçükbaş kurban hakkında en çok merak edilen sorulardan olan küçükbaş kurban nedir, kaç kilo olmalı ve küçükbaş kurbanlık şartları nelerdir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
Küçükbaş Kurban Nedir?
Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanların en çok merak ettiği konuların başında kurban edilebilen hayvanlar hangileridir, küçükbaş kurban ve büyükbaş kurban nedir soruları gelmektedir. Dinimizde en önemli ibadetlerden biri olan kurban ibadetinde bütün detaylar ayetler, hadisler ve sünnet ile belirlenmiştir. İslamiyet’te kurban olarak üç cins hayvan kurbanlık olarak kabul edilmektedir. Bunlar: Koyun ve Keçi, Sığır ve manda, devedir. Mandalar da sığır cinsinden kabul edilmektedir. Sığır, manda ve deve büyükbaş kurban olarak kabul edilirken, koyun ve keçi ise küçükbaş kurban olarak kabul edilir. Kısacası kurban edilen koyun ve keçileri küçükbaş kurban olarak tanımlayabiliriz.
Küçükbaş Kurbanlık Kaç Kilo Olmalı?
Küçükbaş kurbanlık fiyatları hemen hemen herkese göre daha uygun olduğu için kurban olarak genellikle küçükbaş kurbanlık tercih edilmektedir. Ancak küçükbaş kurbanlık seçerken İslam’a uygun olabilmesi için küçükbaş kurbanlık şartlarına dikkat edilmelidir. Bu şartlardan biri de seçilen küçükbaş hayvanın bir yaşını doldurması şartıdır. Seçilen koyun besili ve kilolu ise, gösteriş olarak bir yaşındakilere yakın ise altı ayını tamamladıktan sonra da kurban olarak kesilebilir. Uzmanlara göre besili ve gösterişli bir küçükbaş kurbanın karkas ağırlığı ise 22 kg olmalıdır. Karkas ağırlığı, kesimden hemen sonra tartılan hayvanın baş, deri, kuyruk, ayaklar ve bütün iç organlar ayrıldıktan sonra geriye kalan ağırlık anlamına geliyor.
Küçükbaş Kurbanlık Şartları
Küçükbaş kurbanlık şartlarına baktığımızda öncelikli şartlardan biri seçilen küçükbaş hayvanın 1 yaşına ulaşmış olmasıdır. Küçükbaş hayvanlardan keçi de 1 yaşını doldurmuş olması zorunlu iken koyunda ise koyunun kilosuna ve gelişimine göre altı aylık koyunlar da kurban olarak kesilebilmektedir. Küçükbaş kurbanlık şartlarından bir diğeri ise hayvanın kesilmesine engel olacak kusurlara sahip olmamasıdır. Seçilen küçükbaş hayvanın bir veya iki gözü kör, uzuvlarından biri eksik, hastalık derecesinde zayıf, kötürüm veya düşkün ise kurbanlık olarak kesilemez. Son olarak ise küçükbaş kurbanlığın, Allah katında kurban olarak kabul edilebilmesi için İslami şartlara uygun olarak kesilmesi gerekmektedir.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda kurban kesmek hakkında en çok merak edilen sorulardan küçükbaş kurban nedir, küçükbaş kurbanlık kaç kilo olmalı ve küçükbaş kurbanlık şartları nelerdir soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Siz de vekalet yolu ile emanet ettiğiniz küçükbaş kurbanınızın İslami koşullara uygun olarak kesimini gerçekleştirmek ve 15 farklı ülkede gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız, sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerik: Kurban Kesim Aşamaları: Küçükbaş Hayvan Nasıl Kesilir?