Kurban İbadetinin Dini Hükmü Nedir?
İslamiyet’te ibadet etmek, kullarına karşılıksız olarak verdiği nimetler ve sunduğu ihsanlar karşılığında Allah’a şükretmenin, teşekkür etmenin ve ayrıca Allah’a duyulan sevgiyi göstermenin en değerli ve en önemli yollarından biridir. Kur’an-ı Kerim’de:
- Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize ibadet/kulluk edin ki sakınıp korunabilesiniz. (2/Bakara 21)
- (Yine) de ki: “Rabbim adaleti emretti. Her secde yerinde yüzlerinizi doğrultun ve dininizi yalnızca O’na halis kılarak O’na dua edin. Sizi ilk yaratan O olduğu gibi (yine O’na) döneceksiniz.” (7/A'râf 29)
Ayetleri ile ibadet etmenin önemi vurgulanırken hadislere bakıldığında ise:
- Peygamber Efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Allah meleklere karşı ibadet eden genci över ve şöyle der: 'Bakın şu kuluma, nasıl da benim için kendi istek ve arzularını bırakmıştır.'”
- Nu’mân b. Beşîr (r.a) ‘in rivayetine göre Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur:
- “Şüphesiz dua tam bir ibadettir.” Sonra da şu ayeti okudu: “Rabb’iniz şöyle buyurdu: Bana dua edin, kabul edeyim. Bana kulluk etmeyi kibirlerine yediremeyenler, aşağılanmış olarak cehenneme gireceklerdir.”
İbadetin son derece önemli olduğu dinimizde kulların ibadet edebilmesi için birçok farklı yol bulunmaktadır. Bu yollardan biri de Allah için kurban ibadetini yerine getirmektir. Peki nedir kurban ibadeti, hangi hayvanlar kurban olarak kesilmez, dini hükmü nedir ve kimler kurban ibadetini yapmak ile yükümlüdür? Yazımızda bütün bu sorular hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Kurban İbadeti Nedir?
Allah’a duyulan iman ile Allah için gerçekleştirilen en ibadetin temelinde Allah’a yakınlaşma, onun hikmetine ulaşabilme arzusu bulunmaktadır. Kurban ibadeti de bu arzuya aracılık eden ibadetlerden biridir. Kurban kelime anlamı olarak Arapçada yakın olmak, yakınlaşmak, yakınlaşmaya yardımcı olan şey anlamına gelmektedir. İslam dininde ise kurban ibadeti Allah’a yakınlaşmak, onun rızasını alabilmek ya da verdiklerine şükretmek amacı ile belirlenen İslami şartlara uygun olarak hayvan kesmek veya bu amaçlar doğrultusunda kesilen hayvanları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Hangi Hayvanlar Kurban Olarak Kesilmez?
Din alimleri, dinimizde önemli ibadetler arasında yer alan kurban ibadetinin eksiksiz ve tam anlamıyla yerine getirebilmesi için ayetler, hadisler ve sünnet ile belirli şartlar belirlenmiştir. Bu şartlar sayesinde hangi hayvanların kurban olarak kesilebileceği ya da kesilemeyeceği, kurban kesilirken yerine getirilmesi gerekenler, hangi kurban çeşidinin ne zaman kesilebileceği, kimlere dağıtabileceği gibi birçok detay İslami koşullara göre düzenlenmiştir.
Bu bilgiler doğrultusunda dinimize göre koyun, keçi, sığır, manda ve deve dışında hiçbir hayvan kurban olarak kesilemez. Ayrıca bu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşında olması gerekmektedir. Bir diğer önemli şart ise kurban edilecek hayvanın tamamen sağlıklı ve uzuvlarının tam olmasıdır. Bu yüzden kötürüm derecesinde hasta, oldukça zayıf, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya her ikisi birden kırılmış, dili, kuyruğu, kulakları ya da herhangi bir uzvu eksik olan hayvanlar kurban olarak kesilemez.
Kurban İbadetinin Dini Hükmü Nedir?
Kuran ibadetinin Kur’an-ı Kerim’de Allah tarafından Peygamber Efendimize, “Rabbin için namaz kıl, kurban kes” (el-Kevser 108/2) buyrulması ile kurban ibadetinin bütün ümmete buyrulduğu kabul edilmektedir. Ayrıca Peygamber Efendimiz birçok hadisinde imkanı olanların kurban kesmesini emretmiş ve rivayet edildiği üzere bir hadisinde Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın” (Müsned, II, 321; İbn Mâce, “Eḍâḥî”, 2) buyurmuştur. Kur’an-ı Kerim’de açık bir şekilde ifade edilmesi, hadislerde Peygamberimizin buyurdukları ve sünnet olması nedeni ile kurban ibadetinin dinen hükmü dinimizde açıkça ortaya konmuştur.
Kimler Kurban İbadetini Yapmak ile Yükümlüdür?
Bir Müslümanın kurban ibadetini yerine getirmek ile yükümlü sayılabilmesi için ergenlik çağına ulaşmak, akıl sağlığı yerinde ve dinen zengin kabul edilmesi gerekmektedir. Bu şartlara sahip olan her Müslüman kurban kesmek ile yükümlüdür.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda kurban ibadeti nedir, hangi hayvanlar kurban olarak kesilmez, kurban ibadetinin dini hükmü nedir ve kimler kurban ibadetini yapmak ile yükümlüdür soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Siz de vekalet yolu ile emanet ettiğiniz kurbanınızın İslami kurallara olarak kesimi ve 15 farklı ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerik: Akika Kurbanı Nedir? Akika Kurbanı Bağış Süreci!