Kurbanla İlgili Ayetler ve Hadisler
Kurban ibadeti, İslamiyet’te en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Kurbanla ilgili ayetler ve hadisler ise bu konudaki en önemli rehberlerdir. Yazımızda ise kurban kesmenin, kurban bağışının dinimizdeki öneminin yanı sıra kurbanla ilgili ayetler ve hadisler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Kurban Kesmenin Dinimizde Önemi Nedir?
Kurban kesmenin dinimizdeki önemini anlayabilmek için öncelikle kurbanın ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Kurban, Arapçada hem maddi hem de manevi anlamda hür türlü yakınlığı, yakınlaşmayı ve yakın olma durumunu anlatan son derece geniş bir anlam yelpazesine sahip bir kelimedir. İslam alimleri ise kurbanı İslam hukukuna göre “Allah’a yakınlaşmak, yakın olmak yani ibadet amacı ile belirlenen zamanlarda belirlenen hayvanların kesilmesi ve bu amaç doğrultusunda kesilen hayvan” olarak tanımlamışlardır. Bu tanımı ile kurban kesmek aslında bir ibadet olarak Allah’a yakınlaşmanın, yaklaşmanın bir aracısı olarak son derece önemli bir ibadettir.
İlginizi çekebilir: Afrika Kurban Bağışı Süreci
Kurban Bağışının Dinimizde Önemi Nedir?
Dinimizce kurban kesmek temsil ettiği anlamlar ile ibadetler arasında sevabı en büyük ve en faziletli ibadetlerden biridir. Kurban kesmenin Allah katında amacı Allah’a yakınlaşmak olsa da dünya üzerindeki amaçlarından biri yardımlaşmayı sağlamaktır. Öyle ki kurban kesmek belirli ekonomik imkanlara sahip insanlar için bir yükümlülük haline getirilmesinin yanı sıra kurban eti yoksullar, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır. Peygamber Efendimiz, kurban etinin üçe bölünerek bir kısmının kurban kesemeyen ihtiyaç sahiplerine, bir bölümünün tanıdık komşulara ve akrabalara, bir kısmının ise evde yenmesini tavsiye etmiştir. Hatta adak kurbanında kurban etinin kurban sahibinin yanı sıra soyundan gelen ve kan bağı bulunan insanların tüketmesi dinen uygun değildir. Kurban bağışı ise kurban etinin gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlayan bir yardımlaşma aracıdır. Bu yüzden de dinimizde aslında son derece önemli bir yere sahiptir.
İlginizi çekebilir: Adak Kurban Bağışı Nasıl Yapılır? Şartları Nelerdir?
Kurbanla İlgili Ayetler ve Hadisler
Kur’an-ı Kerim’de yer alan kurban ile ilgili ayetlerden bazıları şunlardır:
- “Biz her ümmete bir kurban ibâdeti belirledik ki, kendilerine rızık olarak verdiğimiz hayvanları kurban ederken üzerlerine Allah’ın adını ansınlar. Şunu iyi bilin ki, sizin ilâhınız tek bir ilâhtır; öyleyse artık O’na teslim olun. Rasûlüm! Tam bir ihlâs, samimiyet ve tevazu içinde Allah’a boyun eğen kulları müjdele!” (Hac / 34. Ayet)
- “Biz, kurbanlık sığırları ve develeri de sizin için Allah’ın dininin işaretlerinden kıldık. Onlarda sizin için pek çok hayır vardır. Onlar boğazlanmak üzere ayakta dururken üzerlerine Allah’ın adını anarak kurban edin. Nihâyet yan üstü yere yıkılıp canları çıkınca da onlardan hem siz yiyin, hem kanaat edip istemeyen fakirlere, hem de açıkça isteyen fakirlere yedirin. İşte böylece biz, o kocaman hayvanları sizin emrinize verdik ki şükredesiniz.” (Hac / 36. Ayet)
- “Sen de Rabbin için namaz kıl ve kurban kes!” (Kevser / 2. Ayet)
- “Unutmayın ki, o kurbanların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır. Sizden Allah’a ulaşacak olan tek şey takvânızdır. Allah böylece o hayvanları hizmetinize verdi ki, sizi doğru yola ilettiği için tekbir getirerek Allah’ın büyüklüğünü ilan edesiniz! Rasûlüm! Artık o iyilik eden ve işini güzel yapanları müjdele!” (Hac / 37. Ayet)
Kurban ile ilgili Peygamber Efendimizin buyurmuş olduğu hadislerden bazıları ise şunlardır:
- “Kim imkânı olduğu hâlde kurban kesmezse, bizim mescidimize yaklaşmasın!” (İbn-i Mâce, Edâhî, 2; Ahmed, II, 321)
- “Ey insanlar! Her sene her bir ev halkına kurban kesmek vâciptir.” (İbn-i Mâce, Edâhî, 2; Tirmizî, Edâhî, 18/1518)
- “Bugün ilk işimiz, bayram namazını kılmak, sonra dönüp kurban kesmektir. Kim böyle yaparsa, sünnetimize uymuş olur.” (Buhârî, Îdeyn, 3)
- “Âdemoğlu Kurban Bayramı gününde Allah için kurban kesmekten daha daha sevimli bir iş yapmamıştır. Şüphesiz o kesilen kurban, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnakları ile gelir. Hiç şüphe yok ki, kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında kabul görür. Öyleyse gönüllerinizi kurban ile hoş edin” (Tirmizî, Edahî, 1)
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda kurban bağışı ile ilgili en çok merak edilen sorulardan olan kurban kesmenin dinimizdeki önemi nedir ve kurban bağışının dinimizdeki önemi nedir sorularının yanı sıra kurbanla ilgili ayetler ve hadisler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Siz de vekalet yolu ile emanet ettiğiniz sadaka kurbanının İslami kurallara uygun olarak kesiminin gerçekleştirilmesini ve 15 farklı ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili içerikler:
İslami Kurallara Uygun Kurban Kesimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler!