Mesnevi Sözleri Ne Anlama Gelir? Mevlâna’dan Mesnevi Sözler
İslam dünyasında Allah’ın sevdiği kullardan biri olarak gösterilen Mevlana’nın yazdığı Mesnevi, İslami felsefede birçok Müslümanın yol göstericisi olmuştur. Hatta Müslüman olmayanlar bile Mevlana’nın kaleme döktüğü sözlerden, hikayelerden faydalanarak kendi özünü bulmaya çalışmıştır. Mevlana’nın en bilindik ve en sevilen eserlerinden biri olan mesnevi ise dünya çapında bilinen bir İslami eserdir. Mesnevi sözleri, günümüzde birçok insan tarafından sevilerek okunmakta hatta sosyal medya platformlarında paylaşılmaktadır.
Yazımızda ise Mevlana’nın en çok okunan ve sevilen eserlerinden biri olan Mesnevi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlayacak, mesnevi ne anlama gelir ve mesnevi sözleri ne anlama gelir soruları hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Ayrıca Mevlana’dan Mesnevi sözlerini de yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Mesnevi Ne Anlama Gelir?
Mesnevi denince akıllara her ne kadar Mevlana’nın kaleme aldığı Mesnevi gelse de mesnevi aslında aruz ölçüsü ile yazılan bir çeşit yazım şeklidir. Bir edebiyat türü olarak mesnevi örnekleri ile özellikle Arap, Fars ve Osmanlı edebiyatında sıkça karşılaşılır. Mesnevi, kendi arasında uyaklı beyitlerden oluşan aslında aruz ölçüsü ile yazılan bir çeşit şiir biçimidir. Mesnevi türde yazılan ilk edebi eserlerin 10. yüzyılda İran Edebiyatı’nda ortaya çıktığı bilinmektedir. Türk Edebiyatı’nda ilk mesnevi ise Yusuf Has Hacib’in Kutadgu Bilig isimli mesnevisi ile başlamaktadır. Mesnevi çeşitlerine bakıldığında farklı birçok konu ile karşılaşmak olasıdır. Bu yüzden mesnevi çeşitleri dini-tasavvufi mesneviler, savaş ve kahramanlık mesnevileri, ahlaksal ve öğretici mesneviler, gazavatnameler gibi farklı başlıklar altında incelenmektedir.
İlginizi çekebilir: Sadaka Nedir? Sadaka Farz mıdır?
Mesnevi Sözleri Ne Anlama Gelir?
Mesnevi çeşitlerine bakıldığında şüphesiz ki en çok bilinen ve okunan mesnevi çeşidi Mevlana’ya ait olan mesnevidir. Mevlâna, düşünceleri ile yüzyıllardır birçok insana yol gösteren, hayatını ilahi aşka adayan ve bu konuda birçok eser bırakan oldukça önemli bir mutasavvıftır. Yazdığı eserler arasında en önemlilerinden biri olan Mesnevi yedi yüz yıldır insanlara yol göstermeye ve onlara ilahi aşkı anlatmaya devam etmektedir. Mevlana’nın Mesnevi’sinde yer alan sözlerin anlamlarına bakıldığında ise İlahi aşkın yanı sıra tasavvuf, ölüm ve insan hakkında birçok konu ilgili sözler bulunmaktadır. Her bir söz ise ayrı bir anlam taşımaktadır.
Mevlâna’dan Mesnevi Sözler
Mevlana’nın yüzyıllara meydan okuyan kitabı Mesnevi hala insanlara yol göstermeye ve onları aydınlatmaya devam ediyor. Mesnevi ‘de yer alan sözlerden bazıları ise şunlar:
- “Ey Müslüman, edep nedir diye arar sorarsan bil ki edep, ancak her edepsizin edepsizliğine sabır ve tahammül etmektir.”
- “Aradığın güç sende bulunmaktadır. Sütün bitmez kaynağı sende, başkalarının kovanlarına göz dikmek neden? Sen nehir gibisin, denize ulaşmak senin elinde. Havalarda su aramak için çırpınmak neden?”
- “Aşk, kimseye niyazı ve ihtiyacı olmayan Allah’ın vasıflarından biridir. Ondan başkasına âşık olmak, geçici bir hevestir.”
- “Aşırı dünya sevgisi insanı batırır. Su, geminin içine girerse onu batırır; altında bulunursa onu yüzdürür.”
- “Beden ruh vasıtasıyla hareket eder, fakat siz ruhu göremezsiniz: Ruhu bedenin hareketleriyle bil.”
- “Gökten, yerden nice sular çektin de vücudun böyle semirdi. Fakat bu iğretidir. Az az sıkıştırmak gerek. Çünkü elde edilenin bırakılması lazım. Yalnız, Allah'ın Adem'e ruhumdan ruh üfürdüm dediği varlık yok mu? O kalır işte, sen de ruha bak, başkaları beyhudedir. Fakat bu beyhude sözünü, cana, ruha nispetle söylüyorum, her şeyi sağlam bir surette yapan sanatkara, Allah'a nispetle değil ha!”
- “Cehennem bu nefstir; cehennem, bir ejderhadır ki harareti denizlerle eksilmez. Yedi denizi içer de yine kocakarıya benzeyen nefsin harareti ve coşkunluğu azalmaz.”
- “Akıl, iki çeşittir: Birincisi kazanılan akıldır; sen onu mektepteki çocuk gibi kitaptan, hocalardan, düşünceden, alışkanlıktan, kavramlardan ve yeni ilimlerden öğrenirsin. Aklın başkalarınınkinden daha büyük olur fakat edindiklerinin ağırlığıyla yorulursun. Diğer akıl, Allah'ın ihsanıdır. Onun kaynağı ruhtadır. Gönülden bilgi pınarı fışkırdığında onun kaynağı ne bozulur ne eskir ne de renk değiştirir. Edinilmiş akıl dışarıdan eve akan bir ırmağa benzer. Eğer yolu üzerinde bir engel olursa aciz kalır. Kendi içindeki pınarı ara sen!”
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda İslamiyet’te en çok merak edilen alimlerden biri olan Mevlana’nın Mesnevi’si hakkında detaylı bilgiler vererek Mesnevi’den sözler paylaştık. Mesnevi sözleri ve benzeri içerikler için sitemizde bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz.
İlgili İçerik: Filistin Yardım Süreci ve Kampanya Hakkında Detaylar!