Sadaka Kurbanı Nedir ve Ne Zaman Kesilir?
İslamiyet’te kurban kesmek de sadaka vermek de tek başına dahi gerçekleştirildiğinde çok büyük sevaplar taşıyan ibadetlerdir. Kurban kelime anlamı olarak Arapçada “ yakınlaşmak, yakın olmak ya da yakınlaşmaya aracı olan şey” anlamında kullanılmaktadır. Fıkhi olarak ise bakıldığında kurban, Allah’a yakınlaşmak, rızasını alabilmek ya da şükredebilmek amacı ile İslamiyet tarafından belirlenen hayvanların, belirlenen günlerde ve şartlara göre kesilmesi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda bu amaç doğrultusunda kurban edilen hayvanlar da kurban olarak tanımlanmaktadır.
Sadaka ise Allah rızası için hiçbir karşılık beklemeden ihtiyaç sahipleri için gerçekleştirilen iyiliklere verilen isimdir. İslamiyet’e göre bir ibadetin sadaka sayılabilmesi için 3 şart bulunmaktadır. Bunlar, yapılan yardımın karşılığında hiçbir beklentinin olmaması, gerçek ihtiyaç sahiplerine yapılması ve mutlaka Allah rızası için yapılmış olmasıdır. Bu üç şarttan biri dahi bulunmadığında yapılan iyilikler sadaka olarak kabul edilmemektedir.
Yazımızda ise sadaka ve kurban gibi iki önemli ibadeti bir araya getiren sadaka kurbanı hakkında en çok merak edilen sorulardan olan sadaka kurbanı nedir, ne zaman kesilir ve sadaka kurbanı etinden kimler yiyemez soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Sadaka Kurbanı Nedir?
Sadaka taşıdığı anlamlar ve fazileti ile Müslümanlar tarafından yerine getirilmesi gereken en önemli ibadetler arasında yer almaktadır. Dinimizde aslında sadaka şartlarını karşılayan yani Allah rızası için karşılık beklemeden gerçek ihtiyaç sahipleri için gerçekleştirilen birçok iyilik sadaka olarak görülmektedir. Ancak yine de fıkhi olarak bakıldığında dinimizde 4 çeşit sadaka bulunmaktadır. Bunlar:
- Zekat: İslam’ın beş şartından biri olan zekat sadakası belirli şartları sağlayan Müslümanlara farzdır. Kimlerin, kimlere ne kadar zekat vermesi gerektiği, hangi şartların bulunduğu dinimizce açık bir şekilde belirlenmiştir.
- Fitre Sadakası: Ramazan ayında verilen bir sadaka çeşidi olan fitre sadakası vaciptir. Zeka sadakasında olduğu gibi bazı şartları bulunmaktadır.
- Sadaka-ı Cariye: Bir Müslüman öldükten sonra amel defterinin açık kalması ve sevap yazmaya devam etmesi için ölen kişi adına verilen sadakadır.
- Nafile Sadaka: İslami açıdan hiçbir şartı veya kuralı olmayan, yalnızca Allah’a şükretmek, yakınlaşmak, bir Müslümanın başındaki belaları defetmek için Allah rızası için verdiği sadaka çeşididir.
Bir Müslüman farklı niyetler ile nafile sadakası vermek istiyor ise bunu mal olarak, para olarak ya da farklı şekillerde verebilmektedir. Nafile sadaka olarak kesilen ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılan kurbana ise sadaka kurbanı adı verilmektedir.
Sadaka Kurbanı Ne Zaman Kesilir?
Sadaka kurbanı nafile sadaka olarak kesilen bir kurban çeşidi olduğu için belirlenmiş herhangi bir zamanı yoktur. Sadaka kurbanı kesmek isteyen bir Müslüman istediği her zaman, kurbanlık hayvan ile ilgili şartları yerine getirdiği müddetçe yani İslami şartlara uygun olan hayvanı yine İslami şartlara uygun olarak kestiği müddetçe istediği zaman kesebilir. Ancak sadaka kurbanının sevabını ve faziletini daha da arttırmak isteyen Müslümanlar İslami açıdan değerli ve önemli sayılan günlerde sadaka kurbanı kesimini gerçekleştirebilirler.
Sadaka kurbanı kesilirken aslında ne zaman kesileceğinden ziyade önemli olan konu söz konusu sadaka kurbanının gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlamaktır. Hiranur İlim ve Hizmet Derneği ise bu konuda sadaka kurbanı kesmek isteyenlere yardımcı olmaktadır. Yaptığı araştırmalar sonucunda yurtiçinde ve yurtdışında gerçek ihtiyaç sahiplerini bularak bütün kurban çeşitlerinin İslami koşullara uygun olarak kesilmesini ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlamaktadır.
Sadaka Kurbanı Etinden Kimler Yiyemez?
Adak kurbanı hariç bütün kurban çeşitlerinde kurban etinden kurban sahibi ve ailesi yiyebilmektedir. Dolayısıyla sadaka kurbanından da kesen kişi ve ailesi yiyebilir. Ancak sadaka kurbanının fazileti sadaka olmasındadır. Bir sadakanın dinimizde sadaka olarak kabul edilebilmesi için ise Allah rızası için, karşılık beklemeden ihtiyaç sahipleri için gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu yüzden kesilen sadaka kurbanının gerçek ihtiyaç sahiplerine dağıtılması daha uygun olacaktır.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda sadaka kurbanı nedir, ne zaman kesilir ve sadaka kurbanı etinden kimler yiyemez soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Siz de vekalet yolu ile emanet ettiğiniz sadaka kurbanının İslami kurallara uygun olarak kesiminin gerçekleştirilmesini ve 15 farklı ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerik: Nafile Kurbanı Nedir? Nafile Kurbanın Şartları Nelerdir?