Sadaka Verirken Nasıl Niyet Edilir?
İslamiyet’te yer alan sadaka ibadeti, taşıdığı anlamlar, sevabı ve fazileti ile en önemli ibadetler arasında yer almaktadır. Öyle ki sadaka çeşitlerinden biri olan zekât vermek, İslamiyet’in direği olarak kabul edilen İslam’ın beş şartından biridir. İslamiyet’te yer alan bütün ibadetler gibi sadaka ibadetinin de Allah katında kabulü için uyulması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlardan en önemlisi bütün ibadetlerde olduğu gibi niyet etmektir. Sadaka verirken nasıl niyet edilir sorusu ise en çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır.
Yazımızda ise hem sadaka hem de sadaka verirken nasıl niyet edilir konusunda bilgi sahibi olmanızı sağlayacak konular hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız.
İlginizi çekebilir: Zekat Verirken Söylemek Gerekir mi?
Sadaka Nedir?
Sadaka Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetlerde, Peygamber Efendimizin buyurmuş olduğu hadislerde ve sünnetlerde de açıkça belirtildiği üzere faziletli ve sevap dolu bir ibadettir. Sadaka nedir sorusuna cevap verebilmek için ise İslam Hukuku’na göre sadaka ibadetinin şartlarına bakmak gerekir. İslamiyet’te Allah’a şükretmek, Allah’a yakınlaşmak ya da farklı niyetler ile kesinlikle hiçbir karşılık beklemeden, ihtiyaç sahipleri için yapılan her yardım ve davranış aslında sadaka olarak kabul edilmektedir. Ancak yine de farklı niyetlere göre İslamiyet’te zekât, fitre, sadaka-ı cariye ve nafile sadaka gibi sadaka çeşitleri bulunmaktadır.
Sadaka Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Sadaka ibadetini İslami şartlara uygun olarak adabıyla yerine getirmek için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Bu detaylar arasında ise özellikle birkaçı ön plana çıkmaktadır. Öncelikle sadaka verilirken Allah katında kabulü için kesinlikle hiçbir karşılık beklemeden sadece Allah rızası için ve gerçek ihtiyaç sahiplerine verilmelidir. Ayrıca sadaka veren kişi sadaka vereceği kişiyi rencide etmeden ona sadakayı ulaştırmalıdır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise sadakanın, sadaka verecek kişinin kendi malı olması gerekliliğidir. Başkasına ait bir maldan sadaka verilemez.
İlginizi çekebilir: Fitre Verme Şartları Nelerdir? Fitre Vermek Farz mı?
Sadaka Verirken Nasıl Niyet Edilir?
Sadaka verilirken Allah katında kabulü için niyet edilmesi dikkat edilmesi gereken şartlardan biridir. Dinimizde farklı sadaka çeşitleri bulunmaktadır. Kişi vereceği sadaka çeşidine göre niyet edebilir. Örneğin, zekât verecek ise “Niyet ettim Allah rızası için malımın zekatını vermeye” demesi yeterli olacaktır. Farz hükmünde olan zekât sadakası ve vacip hükmünde olan fıtır sadakasının yanı sıra sadak-ı cariye ve diğer bütün nafile sadakalarda da niyet edilmesi gerekmektedir.
Sadaka Verirken Niyet Etmek Önemli midir?
Dinimizde belirlenen şartlara uygun olarak sadaka ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanların en çok merak ettikleri sorulardan biri de sadaka verirken niyet etmek önemli midir sorusudur. Fıkhi olarak yani İslam Hukuku’na göre niyet “kesinlik kazanmış ve bir fiilin işlenmesine yönelmiş irade” anlamına gelmektedir. İbadet öncesi niyet etmek o ibadetin kişinin hür iradesi ile Allah rızası için gerçekleştirildiğini göstermesi açısından son derece önemlidir. Sadaka ibadeti de dinimizdeki diğer bütün ibadetler gibi Allah rızası için karşılık beklemeden gerçekleştirilen bir ibadettir. Bu yüzden sadaka verirken niyet etmek de sadakanın Allah katında kabulü için son derece önemlidir.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda sadaka ile ilgili en çok merak edilen sorulardan olan sadaka verirken nasıl niyet edilir sorusu hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Siz de sadaka yardımlarınız başta Afrika olmak üzere dünyanın birçok köşesindeki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşsın istiyorsanız sitemiz üzerinden bizim aracılığımız ile sadaka yardımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca gönüllü yurtdışı ekibi tarafından İslami şartlar göz önünde bulundurularak belirlenen ilim talebelerine ve ihtiyaç sahibi ailelerine sadaka yardımında bulunabilirsiniz.
İlgili İçerikler: