Arefe Günü Kurban Kesilir Mi? Diyanet Kurban Kesim Dönemi
Kurban Bayram’ı taşıdığı anlamlar ile Müslümanlar için ayrı bir önem sahiptir. Bu yüzden her Müslüman Kurban Bayramı’nda vacip kurbanını kesmek ister. Kurban Bayramı’nda kurban kesmenin önemi ayetler ve hadisler ile de Müslümanlara bildirilmiştir. Bu ayetler ve hadislerden bazılarını örnek verecek olursak:
- Hz. Ayşe’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Peygamberimiz şöyle buyurur:
“Kurban Bayramı günü âdemoğlunun yapacağı en faziletli iş kurban kesmektir. Şüphesiz o kurban kıyamet gününde, boynuzları, kılları, çatal tırnaklarıyla (sevap olarak) gelecektir. O kurban, daha kanı yere düşmeden önce, Allah katında (makbul bir davranış olarak sevap defterine) kaydedilir. Bu yüzden nefislerinizi onunla temiz hale getirin.” (Tirmizi, Edâhî, 2).
- “… Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin” (Hac 28)
- ‘’Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık…” (Hac 34)
- Peygamber Efendimiz bir hadisinde ise şöyle buyurur: “Kurban kesen kişi, hayvanın her bir tüyü için sevap kazanır.” (Tirmizî, Edâhî 1; İbni Mâce, Edâhî 3)
Kurban Bayram’ında kurban kesmenin faziletini anlatan daha birçok ayet ve hadis bulunmaktadır. Bu fazilete erişmek için Kurban Bayram’ında kurban kesmek isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de arefe gününde kurban kesilir mi sorusudur. Yazımızda bu konu hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Arefe Günü Kurban Kesilir mi?
Kurban Bayramı, kurban keserek dini görevini yerine getirmek isteyenler Kurban Bayramı’nın ilk günlerinde yaşanan yoğunluktan dolayı arefe günü kurban kesilir mi sorusunu merak edebilirler. Kurban Bayramı’nın bir gün öncesi olan Arefe Günü Kurban Bayramı için kesilecek vacip kurbanı için uygun değildir. Dinimize göre Kurban Bayramı için kesilen vacip kurbanı, Kurban Bayramı’nın ilk üç gününde, niyet edilerek kesilebilmektedir. Ancak dinimizde Arefe Günü ayrı bir öneme sahiptir. Öyle ki Peygamber Efendimiz “Arefe gününden daha çok Allah’ın cehennem ateşinden insanları azat ettiği bir gün yoktur.” buyurmuştur. Bu önemli günde Allah’ın rahmetine ulaşmak isteyenler başka ibadetlerde bulunabilirler.
Diyanet Kurban Kesim Dönemi Ne Zaman Başlar?
Kurban Bayramı’nda kurban kesmek isteyenlerin merak ettiği bir diğer soru ise Diyanet tarafından belirlenen kurban kesim dönemidir. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun bu konudaki açıklaması ise şu şekildedir:
“Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).”
Arefe günü Kesilen Kurbana Ne Denir?
Kurban Bayramı’ için kesilen vacip kurbanı yalnızca Kurban Bayramı’nın ilk 3 günü kesilebilmektedir. Arefe gününün dinimiz açısından taşıdığı önemden dolayı Arefe gününde kurban kesmek isteyenler olabilir. Arefe Günü kesilen kurbanın özel bir adı bulunmamaktadır. Ancak kurban niyetine göre Arefe Günü’nde akika kurbanı, şükür kurbanı ya da adak kurbanı kesilebilir.
Mezheplere Göre Kurban Kesim Zamanları
Diyanet açıklamasına göre kurban kesim vakti bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra başlamaktadır. Ancak kurban kesim zamanının bitiş zamanı mezheplere göre farklılık göstermektedir. Hanefi mezhebine göre Kurban Bayramı’nın 3. Günü akşam ezanına kadar vacip kurbanı kesilebilmektedir. (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154) Şafiî mezhebine göre ise bayramın 4. günü gün batımına kadar vacip kurbanı kesilebilir. (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436)
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda arefe günü kurban kesilir mi, diyanet kurban kesim dönemi ne zaman başlar, arefe günü kesilen kurbana ne denir ve mezheplere göre kurban kesim zamanları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Siz de vekalet yolu ile emanet ettiğiniz kurbanların İslami kurallara olarak kesimi ve 15 farklı ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerik: İslami Kurallara Uygun Kurban Kesimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler!