Kurban Hissesi Gereklilikleri Nelerdir? Kaç Kişi Olmalı?
Kelime anlamı olarak Arapçada “yakınlaşmak, yaklaşmak” anlamına gelen kurban, dinimizde ise “Allah’a yakınlaşmayı, yaklaşmayı sağlamak için ibadet amacı ile belirlenen vakitlerde, belirlenen hayvanların usulüne uygun olarak kesilmesi, kurban edilmesi” anlamına gelmektedir. Kurban keserek Allah’a ibadet eden kişi Allah için malından mülkünden fedakarlıkta bulunarak, gösterdiği bu fedakarlık ile Allah’a karşı aslında kulluk görevini yerine getirmiş olur.
Dinimizde şükretmek, adak adamak ya da Allah’a yakınlaşmak için farklı niyetler ile kesilen farklı kurban çeşitleri bulunmaktadır. Kurban kesmenin bir Müslüman için önemi ayetler ve hadisler ile de belirlenmiştir. Kurban ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de:
“Biz, kurbanlık sığırları ve develeri de sizin için Allah’ın dininin işaretlerinden kıldık. Onlarda sizin için pek çok hayır vardır. Onlar boğazlanmak üzere ayakta dururken üzerlerine Allah’ın adını anarak kurban edin. Nihâyet yan üstü yere yıkılıp canları çıkınca da onlardan hem siz yiyin hem kanaat edip istemeyen fakirlere hem de açıkça isteyen fakirlere yedirin. İşte böylece biz, o kocaman hayvanları sizin emrinize verdik ki şükredesiniz.” (Hac / 36. Ayet)
“Sen de Rabbin için namaz kıl ve kurban kes!” (Kevser / 2. Ayet)
Ayetleri ile kurbanın önemi vurgulanmıştır. Bu yüzden her Müslüman, Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde yer alan bu önemli ibadeti yerine getirmelidir. Vacip kurbanı, akika kurbanı, adak kurbanı ya da şükür kurbanı kesmek isteyen bir Müslümanın ise bazen maddi imkanları kurban kesmek için yeterli olmayabilir. Kurban hissesi ise tek başına kurban kesmekte maddi durumu yeterli olmayan Müslümanlar için büyük olaylık sağlamaktadır.
Yazımızda kurban hissesi hakkında en çok merak edilen sorular hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Kurban Hissesi Nedir?
Kurban hissesi, kurban kesmek isteyen ancak içinde bulunduğu maddi durum tek başına kurban kesmek için yeterli olmayan Müslümanlar için büyük kolaylık sağlayan, İslami kurallara uygun bir işlemdir. Kurbana girmek olarak da bilinen kurban hissesi, belirli sayıdaki kişilerin bir araya gelerek kurban alması anlamına gelmektedir. Bir kişi tek başına büyükbaş hayvan ya da küçükbaş hayvan alıyor ise burada kurban hissesi söz konusu değildir. Kurban hissesinin söz konusu olabilmesi için büyükbaş kurbanlık hayvan için birden fazla kişinin maddi olarak ödeme yapması gerekmektedir. Kurban hissesi, söz konusu büyükbaş kurbanlık hayvan için ödenen her bir ödemeyi ifade etmektedir.
Kurban Hissesi Gereklilikleri Nelerdir?
Kurban ibadetini yerine getirebilmek için gerçekleştirilen kurban hissesinin bazı gereklilikleri bulunmaktadır. İlk ve en önemli gerekliliklerden biri ise kesilen kurbanın ibadet niyeti ile kesilmesidir. Vacip kurbanı, adak kurbanı, akika kurbanı ya da şükür kurbanı, kurban hissesi ile kesiliyor ise her hissedarın niyet etmesi gerekmektedir. Eğer hissedarlardan biri sırf et için kurban hissesi alıyor ise söz konusu kurban hiçbir hissedar için sahih olmaz. Bir diğer önemli gereklilik ise kurban hissedarlarının Müslüman olması ve her birinin hissesinin yedide birden az olmamasıdır.
Kurban Hissesi Kaç Kişi Olmalı?
Kurban hissesi ile ilgili en çok merak edilen soruların başında kurban hissesi kaç kişi olmalı sorusu gelmektedir. Dinimizde küçükbaş hayvanlar için hisseli kurban kesimi uygun bulunmamaktadır. Yani küçükbaş bir hayvanı yalnızca bir kişi kurban olarak kesebilir. Büyükbaş hayvanlar için ise kurban hissesi sayısı en fazla yedi olarak belirlenmiştir. Büyükbaş hayvanının kilosu ya da büyüklüğü her ne olursa olsun yalnızca 7 kişi kurban hissedarı olarak ödeme yapabilir. Ancak burada bahsedilen 7 sayısı en fazla olarak belirlenen sayıdır. Büyükbaş hayvanlar için 2,3 ya da 4,5 kişi ile de kurban hissesi ile kurban kesilebilir.
Kurban Hissesi Şartları Nelerdir?
Kurban hissesi şartlarına bakıldığında öncelikli olarak bütün hissedarların Müslüman olması gerekmektedir. Söz konusu kurbanın büyükbaş hayvan olması, İslami kurallara uygun olması ve yine İslami koşullara uygun olarak kesilmesi gerekmektedir. Ayrıca kurban kesildikten sonra hayvanın yenilebilir bütün etlerinin kurban hissesi sahiplerine eşit bir şekilde dağıtılması da önemli şartlardan biridir.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda kurban hissesi nedir, gereklilikleri nelerdir, kaç kişi olmalı ve şartları nelerdir soruları hakkında bilmeniz gerekenler ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Siz de vekalet yolu ile emanet ettiğiniz kurban hisselerinizin İslami kurallara uygun olarak kesiminin gerçekleştirilmesini ve 15 farklı ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerik: Arefe Günü Kurban Kesilir Mi? Diyanet Kurban Kesim Dönem