Kul Hakkı Nasıl Ödenir? Kul Hakkı Sözleri
Kul hakkı, İslamiyet’te en büyük günahlar arasında bulunan bir günahtır. Aynı zamanda Allah’ın affetmediği, affetmeyi kulun kendi iradesine bıraktığı tek günahtır. Bu yüzden Müslümanlar için kul hakkı ile ilgili ayetler, hadisler ya da İslam alimleri tarafından kaleme alınmış kul hakkı sözleri her zaman merak konusu olmuştur.
İslami kaynaklara bakıldığında insanların yerine getirmek ile yükümlü oldukları haklar Allah’ın hakları ve kulların hakları olarak ikiye ayrılmaktadır. Allah’ın hakları, Allah’ın emirlerine uymak, varlığına, birliğine iman etmek şeklinde açıklanır. Kul hakları ise oldukça geniş bir kavramı kapsamaktadır. Ancak basit bir şekilde anlatacak olursak kul hakkı maddi ve manevi olarak iki farklı alanda değerlendirilmektedir. İslam Hukukunda bir kişinin bedenine veya malına verilen zararlar maddi kul hakkı olarak, şahsiyetine, dini inancına, duygularına ya da yaşayışına verilen zararlar ise manevi kul hakkı olarak kabul edilir. İslam alimlerinin Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler ve hadisler rehberliğinde tespit ettikleri büyük günahların önemli bir kısmı kul hakkı ile ilgilidir.
Yazımızın devamında kul hakkı ile ilgili en çok merak edilen sorulardan olan kul hakkı nasıl ödenir, hangi günahlar kul hakkına girer sorularının yanı sıra kul hakkı sözleri hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağız.
Kul Hakkı Nasıl Ödenir?
Dinimizde büyük günahlar olarak kabul edilen günahların önemli bir kısmını kul hakkı günahları oluşturmaktadır. Bu yüzden iyi bir Müslüman kul hakkı konusunda gerekli hassasiyeti göstererek kul hakkı günahına neden olacak davranışlardan uzak durmalıdır. Kul hakkına girdiğini düşünen kişilerin en çok merak ettiği soru ise kul hakkı nasıl ödenir sorusudur. Peygamber Efendimiz bu konu ile ilgili olarak üzerinde kul hakkı bulunan kişilerin hak sahibi olan kişiden helallik almaları gerektiğini öğütlemiştir. Aksi halde kul hakkına giren ve haksızlık yapan kişinin hesap gününde sevapları, kul hakkı kadar alınarak hak sahibine verilecektir. Kul hakkının ödenmesi, kişinin cennette mi yoksa cehennemde mi ahiret hayatı yaşayacağını belirleyecek derecede önemlidir. Allah yalnızca kul hakkının affını kullarının iradesine bırakmıştır. Kul hakkına girdiğini düşünen her kim ise Allah’ın katına bu vebal ile çıkmamak için bu dünyadayken mutlaka helallik almalıdır.
İlginizi içerikler: Sadaka Duası Nedir? Sadaka Vermenin Önemi Nedir?
Hangi Günahlar Kul Hakkına Girer?
Bir kişinin maddiyatına veya maneviyatına zarar verebilecek ve bundan dolayı kul hakkına neden olabilecek birçok davranış bulunmaktadır. Bu yönü ile kul hakkı aslında son derece geniş bir kavramdır. Ancak genel olarak bakacak olursak maddi kul hakkına hırsızlık, gasp etme, sahte para verme, dolandırıcılık, rüşvet alma ya da borcunu ödememek gibi örnekleri verebiliriz. Manevi kul hakkına ise başkası hakkında dedikodu yapmak, iftira atmak, alay etmek, küfretmek, namusu ve şerefi ile ilgili yalan konuşmak ya da bir kişinin zamanından çalmayı örnek olarak gösterebiliriz.
İlginizi çekebilir: İslamiyet’te Güzel Ahlak Neden Önemlidir?
Kul Hakkı sözleri
Kul hakkı ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de ayetler yer alırken Peygamber Efendimizin buyurduğu hadis-i şerifler ve İslam için önemli kişiler tarafından kaleme alınmış kul hakkı sözleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir:
- “Aranızda birbirinizin mallarını haksız yere yemeyin. İnsanların mallarından bir kısmını bile bile günaha girerek yemek için onları hakimlere (rüşvet olarak) vermeyin.” ( Bakara, 188)
- “Yetimlere mallarını verin, temizi pis olanla değişmeyin, onların mallarını kendi mallarınıza katarak yemeyin; zira bu büyük bir günahtır.” ( Nisâ, 2)
- “Ümmetimden müflis odur ki, kıyamet günü namaz ve zekâtla gelir. Ama, bu arada sövdüğü şu kimse, dövdüğü bir başka kimse dahi gelir. Bunun üzerine kendisinin hasenatından şuna verilir, buna verilir. Üzerinde haklar bitmeden kendi hasenatı tükenirse, o zaman onların hatalarından alınır kendisine yüklenir. Daha sonra cehenneme atılır.” (Müslim, Birr, 59)
- “Kimin üzerinde din kardeşinin ırzı, namusu veya malıyla ilgili bir zulüm varsa altın ve gümüşün bulunmayacağı kıyamet günü gelmeden evvel o kimseyle helalleşsin!” (Buhârî, Mezâlim, 10; Rikâk, 48)
- “En hayırlı oruç, kul hakkı yememektir. Ömür boyu tutulur. (Hz. Ali)”
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda kul hakkı ve kul hakkı sözleri hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Kul hakkı sözleri ve benzeri içerikler için sitemizde bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz.
İlgili içerikler: