Nisap Miktarı Ne Kadardır?
Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde "İslâm, beş şey üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka ilâh olmadığına, Muhammed'in Allah'ın kulu ve elçisi olduğuna şehâdet etmek; namaz kılmak, zekât vermek, Kâ'be'yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak." (Buhârî, İmân 1, 2; Müslîm, İmân 19, 22; Tirmizi, İmân 3; Nesâî, İmân 13) buyurmuştur. Bu hadis-i şerifle birlikte kelime-i şahadet getirmek, namaz kılmak, zekât vermek, hacca gitmek ve oruç tutmak İslam’ın beş şartı olarak kabul edilmiştir. Görüldüğü üzere zekât vermek İslam’ın beş şartında yer alacak kadar önemli ibadetlerden biridir. İyi bir Müslüman olarak zekât görevini İslami şartlara uygun olarak yerine getirmek isteyenlerin zekât ile ilgili merak ettikleri birçok konu bulunmaktadır. Bu konulardan biri de nisap miktarı ne kadardır konusudur.
Yazımızda ise nisap miktar konusunda detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlayacak nisap nedir, nisap miktarı ne demek ne kadardır ve zekâtta nisap miktarı konuları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
İlgilini çekebilir: Sadaka Ne Kadar Verilir ve Kimlere Verilir?
Nisap Nedir?
Müslümanlar zekât ibadetinin sevabına ve faziletine erişebilmek için zekât ibadetini genellikle Ramazan ayı içerisinde gerçekleştirirler. Bu yüzden Ramazan ayına sayılı günler kala zekât ile ilgili birçok konu tekrar gündeme gelmeye başlar. Zekât ile ilgili en çok merak edilen konuların başında ise kimlerin zekât vermesi gerektiği konusu gelmektedir. İslamiyet’e göre nisap miktarda mala sahip olan yani dinen zengin sayılan her Müslüman zekât vermek ile yükümlüdür. Peki nedir bu nisap miktardaki mal? Sözlüğe bakıldığında nisap kelime anlamı olarak “sınır, asıl olan, kaynak” anlamlarına gelmektedir. Fıkhi olarak yani İslam Hukuku’na göre ise zekât ibadetini bir Müslüman’a farz olup olmadığını hesaplamak için kullanılan bir hesaplama terimidir.
Nisap Miktarı Ne Demek?
Nisap kelime anlamı olarak “sınır, asıl olan ve kaynak” anlamlarına geldiği için aslında nisap miktarda anlam olarak zekât, sadaka, kurban gibi ibadetlerde sınır belirleyen bir zenginlik ölçütü olarak tanımlanabilir. Ayrıca nisap miktar, hesaplamalarda kullanım şekline bakılarak asgari ölçüde zenginlik ölçüsü olarak da kabul edilmektedir. İslamiyet’te dinen zengin sayılan yani nisap miktarda mala sahip olan Müslümanların farz veya vacip hükmünde yerine getirmesi gereken ibadetler bulunmaktadır.
İlginizi çekebilir: Zekat Mal Olarak Verilir mi? Hangi Maldan Zekat Verilir?
Nisap Miktarı Ne Kadardır?
Zekât ibadetini doğru bir şekilde yerine getirmek isteyen Müslümanların en çok merak ettikleri konulardan biri de nisap miktar ne kadardır sorusudur. Çünkü, nisap miktarda mala sahip, akli dengesi yerine, ergenlik çağına ulaşmış Müslümanlar için zekât vermek farz hükmündedir. Nisap miktar ise bizzat Peygamber Efendimiz tarafından belirlenmiştir. Buna göre nisap miktar 80,18 gram altın veya bu miktara karşılık gelecek şekilde para veya ticaret malı veya 40 koyun veya keçi, 30 sığır, 5 deve olarak kabul edilmektedir.
Zekâtta Nisap Miktarı
Peygamber Efendimizin buyurduğu hadisler ve sünnetleri nisap miktarın hesaplanması konusunda en önemli rehberdir. Çünkü nisap miktar hesaplaması günümüzde zekât ibadetinin kimlere farz olduğunu, kimlerin zekât vermesi gerektiği konusunun netleştirilmesi açısından son derece önemlidir. Zekâtta nisap miktarı konusunda dikkat çeken bir diğer önemli detay ise nisap miktarın hesaplanırken kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler için gerekli miktarın ve mevcut borçlarının hesaplamaya dahil olmasıdır.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda zekât ile ilgili en çok merak edilen konulardan olan nisap nedir, nisap miktarı ne demek, nisap miktarı ne kadardır ve zekâtta nisap miktarı konuları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Siz de zekât yardımlarınız yurtiçindeki ve yurtdışındaki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşsın istiyorsanız sitemizde bulunan Zekât kısmından zekât yardımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Böylece gönüllü yurtdışı ekibi tarafından İslami şartlar göz önünde bulundurularak belirlenen ilim talebelerine ve ihtiyaç sahibi ailelerine zekât yardımında bulunabilirsiniz.
İlgili İçerikler: