Ramazan-ı Şerif Nedir?
İslamiyet’te Ramazan’ı Şerif olarak da adlandırılan Ramazan ayı Müslümanlar için en kutsal, en değerli ve en önemli aylardan biridir. Bununla birlikte Ramazan ayının sahip olduğu kutsallık ve sahip olduğu fazilet Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler ve Peygamber Efendimizin buyurmuş olduğu hadis-i şeriflerin yanı sıra sünnet ile de açık bir şekilde belirtilmiştir. Öyle ki Ramazan ayı en kutsal, en mübarek anlamlarına gelen Ramazan-ı Şerif adını almıştır. Aynı zamanda Ramazan ayı “On Bir Ayın Sultanı” olarak da kabul edilmektedir.
Kur’an-ı Kerim’de adı geçen ve taşıdığı değer ile ilgili en çok bilgi verilen ay Ramazan ayıdır. Aynı zamanda orucun Ramazan ayında farz kılınması ve Ramazan Ayı içerisinde gerçekleşen İslamiyet açısından son derece önemli olaylar da Ramazan ayına ayrı bir önem ve değer katmaktadır. Yazımızda ise Ramazan ayı ile ilgili en çok merak edilen ve araştırılan konulardan olan Ramazan-ı Şerif ne demek, Ramazan’ın önemi, Ramazan’da oruç tumanın sevabı ve Ramazan’da kimler oruç tutmalı konuları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
İlginizi çekebilir:İftar Bağışı Nedir ve Nasıl Yapılır?
Ramazan-ı Şerif Ne Demek?
Hicri takvime göre 9. Ay olan, mübarek üç ayların ise üçüncüsü olan Ramazan ayı, İslamiyet’in değeri, önemi ve Fazileti Kur’an-ı Kerim ile bildirilen tek aydır. Müslümanlara Ramazan Ayı’nda farz kılınmasını bildiren ayetlerin hemen sonrasında Allah’ın kelamı Kur’an-ı Kerim’in de bu ay içerisinde indirildiği insanlara bildirilmiştir. Söz konusu ayet:
- O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, size doğru yolu göstermesinden ötürü Allah’ı tazimle anmanız için ve şükredesiniz diye (uygun hükümler gönderiyor). ( Bakara, 2/185) ayetidir.
Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler ve hadis-i şeriflerde bildirilmesi üzerine Müslümanlar tarafından ibadet, rahmet, sabır ve bereket ayı olarak kabul edilen Ramazan Ayı, tarih boyunca farklı isimler ile de anılmıştır. Bunlardan biri de Ramazan-ı Şerif’tir. Şerif ise kelime anlamı olarak “ kutsal, mübarek, şerefli ve soylu” anlamlarına gelmektedir. Ramazan ayının ne kadar kutsal olduğunu belirtmek için özellikle Osmanlı döneminde Mübarek Ramazan, Ramazan-ı Şerif ya da mükerrem sıfatları kullanılmıştır.
İlginizi çekebilir:Bayram Namazı Vacip mi?
Ramazan’ın Önemi
Ramazan ayının Kur’an-ı Kerim’de açık bir şekilde belirtilen tek ay olması, orucun farz kılınması ve en önemlisi ise Allah’ın kelamı Kur’an-ı Kerim’in Peygamber Efendimize bu ay içerisinde indirilmiş olması ayrı bir önem katmaktadır. Ramazan ayının önemini daha iyi anlayabilmek için ise Peygamber Efendimizin buyurmuş olduğu hadis-i şerifler en önemli rehberdir. Peygamber Efendimizin Ramazan ayı ile ilgili hadis-i şeriflerinden bazıları ise şunlardır:
- “Mübarek Ramazan ayına kavuştunuz. Yüce Allah bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı. Bu ayda sema (cennet) kapıları açılır, cehennem kapıları ise kapanır ve şeytanların azgınları bağlanır.”
- “Ramazan ayının ilk gecesi olunca, şeytanlar ve azgın cinler zincire vurulur, cehennem kapıları kapatılır ve hiçbiri açılmaz. Cennetin kapıları açılır ve hiçbiri kapanmaz. Sonra bir (melek) şöyle seslenir: Ey hayır dileyen, ibadet ve kulluğa gel! Ey şer isteyen uzatma, günahlarından vazgeç! Allah’ın bu ayda ateşten azat ettiği nice kimseler vardır ve bu Ramazan boyunca her gece böyledir.”
Ramazan’da Oruç Tutmanın Sevabı
Ramazan ayında oruç tutmak, aklı dengesi yerinde, herhangi bir sağlık problemi olmayan ve ergenliğe ulaşmış her Müslümana farz kılınmıştır. Bu yüzden oruç tutmasına herhangi bir engeli bulunmayan her Müslüman kendisine farz kılınan bu ibadeti yerine getirmelidir. Ayrıca oruç tutmak İslam’ın beş şartında yer alacak kadar önemli ve faziletli bir ibadettir. Oruç tutan bir kişi yalnızca kendisine farz olan bir ibadeti yerine getirmek ile kalmaz aynı zamanda oruç tutmanın faziletine ve sevabına da erişir. Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişi kendisine açılan cennet kapılarına ulaşabilmek için nefsini terbiye eder. Çünkü oruç tutmak kişinin yalnızca yemek yememesi değil aynı zamanda günahlardan, haramdan, şehvetli duygulardan uzak durmasını sağlayan son derece faziletli ve sevap dolu bir ibadettir.
İlgili İçerikler: