Zekat Ayeti Nedir? Zekat ile İlgili Ayetler
İslamiyet’i kabul eden her Müslüman İslamiyet’te farz hükmünde olan İslam’ın beş şartını bilmesi ve yerine getirmesi gerekmektedir. İslam’ın beş şartı ise Kelime-i Şehadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek ve hacca gitmektir. Görüldüğü üzere zekat vermek İslam’ın beş şartında yer alarak Müslümanlara farz kılınacak kadar önemli bir konudur. Bu yüzden birçok Müslüman Kur’an-ı Kerim’de yer alan zekat ayeti, Peygamber Efendimizin zekat ile ilgili hadis-i şeriflerini merak etme ve araştırmaktadır.
Sözlüğe bakıldığında “artma, çoğalma” anlamlarına gelen zekat, fıkhi olarak yani İslam hukukuna göre ise bir dinen zengin sayılan bir Müslümanın mallarından İslam’a göre belirlenen oranda Kur’an-ı Kerim’de belirtilen sekiz sınıftan birisine vermesidir. İslamiyet’te en önemli ibadetlerden biri olan zekat vermek hem Müslümanın kulluk bilinci için hem de Müslüman toplumlara sağladığı fayda açısından ayrı bir önem taşımaktadır.
Yazımızda ise zekat ile ilgili en çok merak edilen konulardan zekat ayeti konusu hakkında en çok merak edilen sorular hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
İlgini çekebilir:Yetimlere Yardım Etmek için Neler Yapabiliriz?
Zekat Ayeti Nedir?
Ayet, kelime anlamı olarak “bir şeyin ve bir amacın mevcudiyetini gösteren alamet” anlamına gelmektedir. İslamiyet’te ise Allah’ın varlığını, peygamberlerin doğruluğunu gösteren delil ve mucize anlamın yanı sıra Kur’an-ı Kerim’de yer alan surelerin her bir bölümü için kullanılan bir terimdir. Kısacası ayet aslında sonu ve başı belli olan ve Kur’an-ı Kerim’de yer alan birkaç cümle veya cümleden oluşan Allah’ın sözleridir. Ayetler Müslümanlar için en önemli yol göstericilerdir bu yüzden İslamiyet ile ilgili konular ayetlerin yol göstericiliği ile değerlendirilir. Kur’an-ı Kerim’de İslamiyet ile ilgili konularda ayetler bulunmaktadır. Bu konulardan biri de zekat konusudur. Zekat ile ilgili ayetler ise zekat ayeti olarak tanımlanmaktadır.
İlginizi çekebilir: Zekat ve Sadaka Arasındaki Farklar Nelerdir?
Zekat ile İlgili Ayetler Nelerdir?
Kur’an-ı Kerim’de yer alan zekat ayeti yani zekat ile ilgili ayetlerden bazıları şunlardır:
- “Bize dünyada da âhirette de iyi ve güzel olanı takdir buyur. Şüphesiz biz sana yöneldik, senin yolunu tuttuk.” Allah şöyle buyurdu: “Azabım var, onu kimi dilersem onun başına dolarım. Rahmetim ise her şeyi kuşatmıştır. Fakat rahmetimi özellikle bana karşı gelmekten sakınanlara, zekâtı verenlere ve âyetlerimize iman edenlere nasip edeceğim.” (A’râf, 156)
- “Allah’ın dinine yardım eden o mü’minler, kendilerine yeryüzünde bir hâkimiyet verdiğimizde, namazlarını dosdoğru kılarlar, zekâtlarını verirler, her türlü iyiliği emredip yayar, kötülük ve yanlışlıkları yasaklayıp önünü almaya çalışırlar. Bütün işlerin neticede varıp değerlendirileceği yer Allah’ın huzurudur.” (Hac,41)
- “İman edip sâlih ameller işleyen, namazı dosdoğru kılıp zekâtı verenler yok mu, işte onların Rableri katında mükâfatları vardır. Onlara hiçbir korku yoktur ve onlar asla üzülmeyeceklerdir.” (Bakara,277)
- “Fakat onlardan ilimde derinleşmiş olanlar ile, sana indirilene ve senden önce indirilen kitaplara iman eden mü’minlere; özellikle namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren, Allah’a ve âhiret gününe iman edenlere pek büyük bir mükâfat vereceğiz.” ( Nisâ, 162)
- “Mü’min erkekler ve mü’min kadınlar birbirlerinin dostu ve yardımcısıdırlar. İyiliği emir ve tavsiye eder, kötülüklerin önünü almaya çalışırlar. Namazı dosdoğru kılar, zekâtı verir, Allah’a ve Rasûlü’ne itaat ederler. İşte onlar, kendilerine Allah’ın merhametle muâmele edeceği seçkin kimselerdir. Şüphesiz ki Allah, kudreti dâimâ üstün gelen, her işi ve hükmü hikmetli ve sağlam olandır.” ( Tevbe,71)
Zekat Kimlere Verilmelidir?
Farz hükmünde bir ibadet olan zekatı yerine getirmek isteyenlerin en çok merak ettikleri konulardan biri de zekat kimlere verilmelidir sorusudur. Kimlere zekat verilmesi gerektiği ise Kur’an-ı Kerim’de yer alan şu ayet ile açık bir şekilde belirtilmiştir:
“Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır.” (Tevbe, 9/60).
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda zekat ayeti hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Siz de zekat yardımlarınız Afrika’daki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşsın istiyorsanız sitemizde bulunan Zekat kısmından zekat yardımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Böylece gönüllü yurtdışı ekibi tarafından İslami şartlar göz önünde bulundurularak belirlenen ilim talebelerine ve ihtiyaç sahibi ailelerine zekat yardımında bulunabilirsiniz.
İlgili İçerikler:
Zekat Nedir ve Kimler için Farzdır? Zekat ile İlgili Ayetler!