Adak Kurbanı Nedir? Hiranur Derneği Adak Bağışı Süreci
Adak Kurbanı konusu İslamiyet’te en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır. Dinimizde Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler ve Peygamber Efendimizin buyurmuş olduğu hadisler ile Müslümanlara bildirilen bazı ibadetler bulunmaktadır. Bu ibadetler Müslümanlar için Allah’a yakınlaşmanın, ona dua etmenin, şükretmenin ya da ona ulaşmanın birer yoludur. Birçok Müslümanın farklı niyetler ile gerçekleştirdiği ibadetlerden biri de kurban kesmektir. Kurban, kelime anlamı olarak “yakınlaşmak, yakınlaşmaya ya da yaklaşmaya aracı olan şey” anlamlarına gelmektedir. İslam hukukuna bakıldığında ise kurban, “Allah’a yakınlaşmak veya farklı amaçlar ile belirlenen tarihlerde, belirlenen hayvanların kesilmesi” anlamına gelmektedir. Kurban ibadeti için kesilen hayvanlar da kurban olarak adlandırılır. Dinimizde farklı niyetlere göre farklı hükümleri bulunan vacip kurbanı, şükür kurbanı, akika kurbanı ve adak kurbanı başta olmak üzere kurban çeşitleri bulunmaktadır.
Adak Kurbanı Nedir?
Dinimizde yer alan ibadetler ile ilgili bütün detaylar, İslam alimleri tarafından Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler, hadis-i şerifler ve sünnet ışığında belirlenmiştir. İslam hukukuna göre farklı niyetler ile kesilen ve farklı hükümlere sahip kurban çeşitleri bulunmaktadır. Bu kurban çeşitlerinden kısaca bahsedecek olursak:
Vacip Kurbanı: Kurban Bayramı’nda bayram namazından itibaren bayramın 3. günü akşam ezanına kadar kesilen kurbanlar vacip kurbanıdır. Vacip kurbanı tüm Müslümanların yerine getirmek ile yükümlü oldukları kurban çeşididir.
Şükür Kurbanı: İsminden de anlaşılacağı üzere verdiği nimetler için ya da Allah katında kabul edilen dua veya niyetler için şükretme amacı ile kesilen kurbandır.
Akika Kurbanı: Çocuk sahibi olan Müslümanların, sağlıkla dünyaya gelen çocukları için şükür amaçlı kestikleri kurbandır. Peygamber Efendimizin torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için kestiği rivayet edilir.
Adak Kurbanı: Adanan adağın Allah katında kabul edilmesi ve gerçekleşmesi üzerine kesilen kurbandır.
Adak, kelime anlamı olarak Arapçada “nezr” kelimesine karşılık gelir. Nezr kelimesi ise “vaat edilen şey veya durum” anlamını taşımaktadır. Dinimize göre ise adak, bir Müslümanın herhangi bir yükümlülüğü bulunmadığı halde ibadet cinsinden bir durumu kendisine vacip hale getirmesi durumuna verilen isimdir. Söz konusu adak eğer bir kurban ise adak kurbanı olarak adlandırılır.
İlginizi çekebilir: İslami Kurallara Uygun Kurban Kesimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler!
Adak Kurbanı Ne Zaman Kesilmeli?
Adak kurbanı adayan birçok Müslümanın en çok merak ettiği ve araştırdığı soruların başında adak kurbanı ne zaman kesilmeli sorusu gelmektedir. Adak, vaat edilen şey veya durum anlamlarına gelmektedir. Bu yüzden adak adayan bir kişi Allah’tan istediği şeyin kabul olması, dualarının Allah katında kabul edilmesi için Allah’a vaatte bulunmaktadır. Kısacası adak kurbanının amacı kurban aracılığı ile Allah’a yakınlaşmak, kişinin duasının, dileğinin veya niyetinin kabulü ile Allah’a şükretmektir. Adak ile ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de Adaklarını da yerine getirsinler.” (Hac Suresi, 29) ayeti yer alırken, Peygamber Efendimiz ise adak ile ilgili olarak ise “Bir kimse bir şey adarsa, adak olarak belirttiği şeyi yapması lazımdır.” Buyurmuşlardır. Bu yüzden Allah katında kabul edilen adak kurbanının adak gerçekleştikten sonra en kısa sürede kesilmesi gerekmektedir. Ayrıca adak kurbanı adayan kişinin adağı kabul olduktan sonra adak kurbanını kesmesi vaciptir. Bu yüzden adağı kabul olduktan sonra dini olarak da adak kurbanını kesmek ile yükümlüdür.
İlginizi çekebilir: Kurban Bağışlamak için Bilmeniz Gerekenler!
Adak Kurbanı Kimlere Verilir?
Dinimize göre adak kurbanının dinen kabulü için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlardan biri de kesilen adak kurbanı etinin kimlere verilip kimlere verilmemesi gerektiği konusudur. Din Yüksek İşleri Kurulu Başkanlığı’nın yapmış olduğu açıklamaya göre adak kurbanı etini adak sahibi, eşi, oğlu, kızı, annesi, babası, dedesi, ninesi ve soyundan gelen torunları yiyemez. Ayrıca adak kurbanı eti maddi durumu yerine olan evine et alabilen kimselere de verilmemelidir. Adak kurbanı eti sadece gerçek ihtiyaç sahibi, evine et alamayan, maddi imkânı yeterli olmayan kişilere verilmelidir.
Hiranur Derneği Adak Kurbanı Bağış Süreci
Hiranur Derneği, adak kurbanı bağışı ile adak kurbanlarının dünyanın dört bir yanındaki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlamaktadır. Adak kurban bağışı yapabilmeniz için öncelikle Hiranur Derneği’ne başvurarak bağışınızı gerçekleştirmeniz ve vekalet vermeniz gerekmektedir. Sonrasında ise Hiranur Derneği ekipleri İslami koşullara uygun olarak verdiğiniz vekalet ile sizin adınıza adak kurbanı kesim işlemini gerçekleştirecektir. Adak kurbanınız kesildikten hemen sonra tarafınızda SMS ile bilgilendirme yapılır.
İlgili içerikler: