Adak Kurbanı Kaç Kişiye Dağıtılır?
Kurban kelime anlamı olarak sözlüğe bakıldığında “yakınlaşmak, yaklaşmak ve yakınlaşmaya aracı olan şey” anlamlarına gelmektedir. Dinimizde en önemli ve faziletli ibadetler arasında yer alan kurban fıkhi olarak yani İslam Hukuk’una göre ise şu şekilde tanımlanmaktadır: “Allah’a yaklaşmak veya yakınlaşmak amacı ile İslami olarak belirlenen günlerde belirlenen şartlara uygun olarak hayvan kesilmesine kurban denmektedir. Ayrıca bu ibadeti yerine getirmek için kesilen hayvanlara da kurban adı verilmektedir. İslamiyet’te farklı niyetlere göre kurban çeşitleri bulunmaktadır. Vacip kurbanı, şükür kurbanı, akika kurbanı ve adak kurbanı bunlardan bazılarıdır. Adak kurbanı ise farz olmadığı halde Müslümanlar tarafından en çok gerçekleştirilen ibadetler arasında yer almaktadır. Bu yüzden adak kurbanı ile ilgili adak nedir, adak kurbanı nasıl kesilir, adak kaç kişiye dağıtılır soruları birçok Müslüman tarafından araştırılan ve merak edilen sorular arasında yer almaktadır.
Yazımızda ise adak kurbanı hakkında en çok merak edilen sorulardan olan adak ne demek, adak kurbanı kesmenin hükmü nedir ve adak kurbanı kaç kişiye dağıtılır soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
İlginizi çekebilir:İslami Kurallara Uygun Kurban Kesimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler!
Adak Ne Demek?
Adak kurbanı sadece ülkemizde değil dünyanın her yerinde yaşayan Müslümanların farz olmadığı halde en çok gerçekleştirdikleri ibadetler arasında yer almaktadır. Adak kelimesinin Arapça karşılığı “nezr” kelimesidir. “Nezr” ise sözlüğe bakıldığında “vaat edilen şey veya vaat edilen durum” anlamlarına gelmektedir. Fıkhi olarak bakıldığında ise adak “bir Müslümanın herhangi bir dini yükümlülüğü olmadığı halde ibadet cinsinden bir şeyi kendisine vacip kılması” olarak tanımlanmaktadır. İslamiyet’te birçok farklı amaç için adak adanmaktadır. Çocuk sahibi olabilmek, yuva kurabilmek, yeni bir işe girebilmek, hastalıklardan korunmak ya da başındaki belalardan kurtulmak isteyen birçok Müslüman adak adayarak Allah’a yakınlaşmaya ve dualarının kabulüne uğraşmaktadır.
Adak Kurbanı Kesmenin Hükmü Nedir?
İslamiyet’te, Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler ve Peygamber Efendimizin buyurmuş olduğu hadis-i şerifler ile birçok konuda belirli hükümler verilmiştir. Adak kurbanı Kur’an-ı Kerim’de yer alan “Adaklarını da yerine getirsinler.” (Hac,29) ayet ile, hadis-i şeriflerde ise “Bir kimse bir şey adarsa, adak olarak belirttiği şeyi yapması lazımdır.” Hadisi ile yer almaktadır. Konu edildiği diğer ayetler ve hadisler ile anlaşılacağı üzere adak adamak İslamiyet’te bulunan bir durumdur.
İlginizi çekebilir:Adak Kurbanı Diyanet Adak Bağışı
Adak Kurbanı Kaç Kişiye Dağıtılır?
İslamiyet’e göre adak kurbanının Allah katında kabul edilebilmesi için bazı şartlara uymak gerekmektedir. Adak kurbanının İslami şartlara göre kesilmesinin yanı sıra en önemli şartlarından biri ise kimlere dağıtılması gerektiği konusudur. Din Yüksek İşleri Kurulu tarafından da yapılan açıklamaya göre adak kurbanı etini adak sahibi, eşi, oğlu, kızı, torunları, annesi, babası, dedesi, ninesi ve soyundan gelen kimse yiyemez. Ayrıca adak kurban eti maddi durumu et almaya yeterli kimselere de verilmemelidir. Bu yüzden aslında adak eti sadece gerçek ihtiyaç sahiplerine, evine et alamayan durumdakilere ve maddi imkansızlıklar içerisinde bulunan kişilere dağıtılmalıdır.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda adak konusunda en çok merak edilen sorulardan olan adak ne demek, adak kurbanı kesmenin hükmü nedir ve adak kurbanı kaç kişiye dağıtılır soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Adak kurbanı kaç kişiye dağıtılır ve benzeri yazılar için sitemizde bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz. Siz de vekalet yolu ile emanet ettiğiniz adak kurbanı ve şükür kurbanının İslami koşullara uygun olarak kesimini gerçekleştirmek ve 15 farklı ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerikler:
Adak Duası Nedir? Nasıl Yapılır?
Adak Bağışı Kimler Yapabilir? Adak Kurbanı Kimler Yiyebilir?