Adak Kurbanı Nedir? Adak Kimler Yiyemez?
Adak Kurbanı konusu dinimizde en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır. Çünkü adak kurbanı dinimizde farz hükmünde olmadığı halde en çok gerçekleştirilen ibadetler arasında yer almaktadır. Dinimizde yer alan bütün ibadetlere ilişkin detaylar Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayet-i kerimeler, Peygamber Efendimizin buyurmuş olduğu hadis-i şerifler ve sünnet ışığında belirlenmiştir. Adak kurbanı için de İslam alimleri, adak kurbanının Allah katında kabulü için hangi şartlara uygun olarak yerine getirilmesi gerektiği konusunda detayları belirlemişlerdir. Adak kurbanı konusunda en çok merak edilen sorulardan olan adak kurbanı nedir, nasıl adak adanır ve adak kimler yiyemez sorularının cevapları dinimize uygun olarak cevaplanmıştır.
Yazımızda ise adak kurbanı konusunda en çok araştırılan ve merak edilen sorulardan olan adak kurbanı nedir, adak kimler yiyemez ve adak kesmenin hükmü nedir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
İlginizi çekebilir:Kurban Bağışlamak için Bilmeniz Gerekenler!
Adak Kurbanı Nedir?
Dinimizde Allah’a şükretmek, dua etmek, ona yaklaşmak ve yakınlaşmak, ondan deva ve şifa istemek gibi niyetler ile yapılan ibadetler bulunmaktadır. Bu ibadetlerden biri de sözlük anlamı “yakınlaşmak ve yaklaşmak” anlamlarına gelen kurban ibadetidir. İslamiyet’te farklı niyetler ile kesilen, farklı hükümleri bulunan kurban çeşitleri bulunmaktadır. Bu kurban çeşitlerinden biri de adak kurbanıdır. Adak, Arapçada “nezr” kelimesine karşılık gelirken kelime anlamı olarak ise “vaat edilen şey ya da vaat edilen durum” anlamlarına gelmektedir. Fıkhi olarak yani İslam Hukuku’na göre ise “bir kimsenin herhangi bir dini yükümlülüğü olmadığı halde ibadet cinsinden bir şeyi kendisine vacip kılması” olarak tanımlanır. Bir kişinin adak adarken kendisine kurban ibadeti cinsinden bir şeyi vacip kılması ve adağının Allah tarafından kabulü üzerine kesilen kurbana ise adak kurbanı adı verilmektedir.
İlginizi çekebilir:2022 Adaklık Koç Fiyatları!
Adak Kimler Yiyemez?
Adak kurbanı ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de adak kimler yiyemez ya da adak kurbanı kimlere dağıtılır sorusudur. Dinimize göre adak kurbanının Allah katında kabulü için belirlenen İslami şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Adak kurbanı ile ilgili belirlenen şartlardan biri ise kimlerin adak kurbanının etinden yiyebileceği konusudur. Din Yüksek İşleri Kurulu Başkanlığı tarafından da yapılan açıklamaya göre adak kurbanının etini adak sahibi, eşi, oğlu, kızı, annesi, babası, dedesi, ninesi ve soyundan gelen torunları yiyemez. Ayrıca adak kurbanı maddi durumu yerine olan ve evine et alabilen kişilere de verilmemelidir.
Adak Kesmenin Hükmü Nedir?
Adak kurbanı ile ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de “Adaklarını da yerine getirsinler.” (Hac,29) ayeti yer alırken, Peygamber Efendimiz ise “Bir kimse bir şey adarsa, adak olarak belirttiği şeyi yapması lazımdır.” Hadis-i şerifini buyurmuşlardır. Dinimize göre adak kurbanı farz değildir ancak ayet-i kerimede ve de hadis-i şerifte görüleceği üzere adak adayan kişinin adağını yerine getirmesi gerekmektedir. Adak adarken yerine getirmek üzere vadettiği ibadet o kişi için artık vacip hükmündedir.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda adak konusunda en çok merak edilen sorulardan olan adak kurbanı nedir, adak kimler yiyemez ve adak kesmenin hükmü nedir soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Adak kimler yiyemez ve benzeri yazılar için sitemizde bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz. Siz de vekalet yolu ile emanet ettiğiniz adak kurbanı ve şükür kurbanının İslami koşullara uygun olarak kesimini gerçekleştirmek ve 15 farklı ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerikler: