Şükür Kurbanı Nedir? Ne için Kesilir?
Dinimizde kurban kesmek bir Müslümanın farklı niyetler ile yerine getirdiği dini görevler arasında yer almaktadır. Kurban kelimesi Arapça anlamına bakıldığında birçok anlama gelse de özellikle hem maddi hem de manevi olarak yakın olmayı ifade etmektedir. İslami olarak yorumlamak için Fıkıh dilindeki anlamına bakıldığı zaman ise Allah’a yakınlaşabilmek, Allah’la olan yakınlığı arttırabilmek için belirli zamanlarda belirlenen hayvanları Allah için kurban etmek olarak tanımlanmaktadır. Bu anlamı ile kurban kesmek, Allah’a yakınlaşmak ya da daha yakın olmak için şükretmek, ibadet etmek amaçları ile gerçekleştirilen bir ibadettir. Bu yüzden şükretmek, ibadet etmek ya da Allah’a ulaşabilmek gibi farklı niyetlere göre farklı kurban çeşitleri bulunmaktadır. Bu kurban çeşitlerinden kısaca bahsedecek olursak:
Vacip Kurbanı: Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanlara vacip kurbanı adı verilmektedir. Kurban Bayramı’nın 1.2. ve 3. Günü akşam ezanına kadar kesilen kurbanlar vacip kurbanı olarak kabul edilir. Bu belirtilen günler dışında kesilen kurbanlar niyet edilse dahi vacip kurbanı olarak kabul edilmez.
Akika Kurbanı: Çocuk sahibi olan kişilerin, dünyaya gelen çocukları için Allah’a şükretmek amacı ile kestikleri kurbana verilen isimdir. Akika kurbanı kesmek müstehaptır yani her çocuk için kesilmesi farz değildir ancak çok büyük sevabı bulunmaktadır.
Adak Kurbanı: Allah’a edilen bir duanın, istenilen bir istediğin ya da dileğin niyetlenerek adak adanması sonucu Allah tarafından kabul edilmesi üzerine kesilen kurbandır.
Şükür Kurbanı: Bir Müslümanın Allah’ın kendisine sunduğu bereket ve nimetler karşılığında Allah’a olan şükrünü kendisine göstermek için kestiği kurbana verilen isimdir.
Yazımızda ise kurban çeşitleri arasında en çok merak edilen kurban çeşitlerinden biri olan şükür kurbanı hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. Şükür kurbanı nedir, neden ve nasıl kesilir sorularının cevapları ile şükür kurbanı kesimi ve dağıtımı hakkında bilmeniz gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz.
Şükür Kurbanı Nedir?
Şükretmek, Allah’ın sunduğu nimetlerin karşılığında teşekkür etmek, minnettarlığı göstermek ve en önemlisi her şeyin Allah’tan geldiğinin bilincinde olunması açısından dinimizde oldukça önemli bir yere sahiptir. Kur’an-ı Kerim’in yetmiş beş yerinde şükür kelimesi ve çeşitleri geçmektedir. Bunların büyük bir kısmında Allah’ın insanlara sunduğu nimetlerden ve ihsanlardan bahsedilirken devamında ise bu nimetler ve ihsanlar için insanların şükretmesi gerektiği ve şükredenlere verilecek mükâfatlardan bahsedilir. Şükretmek dinimizde oldukça önemli bir yere sahipken Allah’a şükretmenin de farklı yolları bulunmaktadır. Yalnızca Allah’a şükürler olsun diyerek şükretmek olmaz, bir Müslüman davranışları ve ibadetleri ile de Allah’a şükretmelidir. Allah’a şükretmenin yollarından biri de şükür kurbanı kesmektir. Şükür kurbanı, bir kişinin Allah tarafından kendisine sunulan nimetler karşılığında ya da bir duasının kabul olması üzerine Allah’a şükretmek amacı ile kesilen kurbana verilen isimdir.
Neden Şükür Kurbanı Kesilir?
Dinimizde kurban çeşitleri arasında yer alan şükür kurbanı hakkında en çok merak edilen soruların başında neden şükür kurbanı kesilir sorusu gelmektedir. Şükretmek Allah’ın bize sunduğu nimetler karşısında teşekkür etmek, minnetimizi göstermek için dinimizde oldukça önemli bir yere sahiptir. Şükretmek için kimi Müslümanlar şükür namazı kılar, kimileri sadaka verir, kimileri ise Allah’a yakınlaşmanın yollarından biri olan kurban aracılığıyla şükür kurbanı keser. Şükür kurbanı kesilmesinin asıl amacı görüldüğü üzere Allah’a verdiği nimetler için minnetini göstermek ve teşekkürlerini sunmaktır.
Şükür Kurbanı Nasıl Kesilir?
Şükür kurbanı kesiminde, diğer kurban çeşitlerinde olduğu gibi aynı şartlar sağlanmalıdır. Seçilen hayvan İslami kurallara uygun olmalı ve aynı şekilse İslami kurallara uygun olarak kesilmelidir.
Şükür Kurbanı Kesimi ve Dağıtımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Çoğu zaman adak kurbanı ile karıştırılan şükür kurbanı, adak kurbanından farklıdır. Adak kurbanı adanan bir adak doğrultusunda, adak gerçekleştikten hemen sonra kesilmelidir. Ancak şükür kurbanı, şükretmenin bir yolu olarak istenilen zamanda kesilebilmektedir. Ayrıca adak kurbanının etinin, kurbanı kestiren kişi ve yakınları tarafından tüketilmesi yasaklanmıştır. Şükür kurbanında, kurban sahibi kurban etini tüketebilir ancak şükür kurbanının ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlamak daha sevaplara vesile olmaktadır.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda şükür kurbanı nedir, neden kesilir, nasıl kesilir ve şükür kurbanı kesimi, dağıtımı hakkında bilmeniz gerekenler ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Sizde vekalet yolu ile emanet ettiğiniz şükür kurbanının İslami kurallara uygun olarak kesiminin gerçekleştirilmesini ve 15 farklı ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerik: Şükür Kurbanı Ne Zaman Kesilir?