Zekat Hesaplama Nasıl Yapılır? Zekat Hesaplama Sistemi
Kelime anlamı olarak “artma, çoğalma, bereket ve övgü” gibi anlamlara gelen zekat İslamiyet’te en önemli ibadetler arasında yer almaktadır. Öyle ki Peygamber Efendimiz bir hadisinde:
“İslâm, beş şey üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka ilâh olmadığına, Muhammed'in Allah'ın kulu ve elçisi olduğuna şehâdet etmek; namaz kılmak, zekât vermek, Kâ'be'yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak.” (Buhârî, İmân, 1, 2; Müslîm, İmân, 19, 22; Tirmizi, İmân, 3; Nesâî, İmân, 13) buyurmuştur. Kur’an-ı Kerim’de de namaz ibadetinden sonra en çok bahsedilen ibadet olan zekat vermek, Müslümanların da en çok merak ettiği konular arasında yer almaktadır.
Yazımızda ise zekat ile ilgili en çok merak edilen sorular hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız.
Zekat Kimlere Verilir?
Zekat vererek yükümlü oldukları bir ibadeti yerine getirmek isteyen Müslümanların zekat ile ilgili en çok merak ettikleri sorulardan biri zekat kimlere verilir sorusudur. Zekat vermek dinimizde oldukça önemli bir ibadet olduğu için zekat vermek ile ilgili bütün detaylar Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler, Peygamber Efendimiz tarafından buyrulan hadisler ve sünnet ile ayrıntılı bir biçimde belirlenmiştir.
Zekat kimlere verilir sorusu ise Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde cevaplanmaktadır:
“Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır.” (Tevbe, 9/60).”
Söz konusu ayetten de anlaşılacağı üzere belirtilen bu 8 sınıfa zekat verilmelidir.
Kimler Zekat Vermelidir?
Dinimize göre belirli şartları sağlayan Müslümanlar için zekat vermek farzdır. Yani her Müslümanın yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Aklı dengesi yerinde, ergenlik çağına gelmiş, nisab miktarda malı bulunan yani dinen zengin sayılan, bir yıllık borcundan ve mecburi ihtiyaçlarından fazla mala sahip olan her Müslüman zekat vermek ile yükümlüdür.
Zekat Nasıl Hesaplanır?
Zekat hesaplaması yapılırken en önemli detay bir Müslümanın nisab miktarda mala sahip olmasıdır. Ayrıca sahip olduğu nisab malın borçları ve mecburi ihtiyaçları dışında artış göstermesi ve üzerinden bir yıl geçmiş olması gerekmektedir. Söz konusu nisab miktarı ise bir Müslümanın altın, gümüş, para, döviz gibi gelir sağlayan mallarının 81 gr altına karşılık gelmesidir. Sonrasında ise her Müslümanın sahip olduğu için ödemesi gereken zekat miktarı sahip olduğu malların kırkta biri yani %2,5’idir.
Zekat Ne Kadar Verilmeli?
Nisab miktarda yani 81 gr ağırlığında altına eşit miktarda mal sahibi olan her Müslüman sahip olduklarının mallarının 1/40 ‘ini zekat olarak vermelidir.
Hangi Mallar Zekat Verilebilir?
Zekat vermek isteyenlerin en çok merak ettikleri sorulardan biri de zekat mal olarak verilebilir mi ve hangi mallar zekat olarak verilebilir sorusudur. Dinimizde kimlerin, kimlere ne kadar zekat vermesi gerektiği bütün detayları ile belirlenmiştir. Ancak zekatın mal olarak mı yoksa yalnızca para olarak mı verilmesi gerektiğine dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Önemli olan verilmesi gereken zekat miktarıdır. Bu yüzden söz konusu zekat miktarı mal olarak da verilebilmektedir. Hangi mallardan zekat verilebileceği konusunda da kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak önemli olan Kur’an-ı Kerim’de belirtilen 8 sınıfa yardımcı olabilecek şekilde zekat verilmesidir.
Hangi Mallardan Ne kadar Zekat Verilir?
İslamiyet’e göre sahip olunan altın, gümüş, para ve ticaret malları ile koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlardan 1/40 oranında, inek, manda ya da benzeri büyükbaş hayvanlardan 1/30 oranında zekat verilmelidir. Kira geliri, ev, dükkan, araba, motor gibi malların gelirinden 1/10 oranında, tarım ürünlerinden ise 1/10 oranında zekat verilmesi gerekmektedir. Ayrıca devenin zekatı olarak her beş deveye karşılık bir koyun zekat verilir. Günümüzde bu hesaplamalar günümüz şartlarına uygun bir şekilde belirlenerek gerçekleştirilmektedir.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda zekat kimlere verilir, nasıl hesaplanır, ne kadar verilmeli, hangi mallar zekat verilebilir ve hangi mallardan ne kadar zekat verilir soruları hakkında kısa bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Siz de zekat yardımlarınız yurtiçindeki ve yurtdışındaki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşsın istiyorsanız sitemizde bulunan Zekat kısmından zekat yardımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Böylece gönüllü yurtdışı ekibi tarafından İslami şartlar göz önünde bulundurularak belirlenen ilim talebelerine ve ihtiyaç sahibi ailelerine zekat yardımında bulunabilirsiniz.
İlgili İçerik: Nisab Nedir? Nisab Hesaplama Nasıl Yapılır?