Büyükbaş Hayvan Nasıl Kesilir? Kurban Kesiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Farklı şekillerde ya da farklı amaçlar ile aralarında farklılıklar bulunsa da insanlar tarih boyunca hemen hemen bütün dinlerde, inançları doğrultusunda kurban kesmişlerdir. Sözlüğe bakıldığında kurbanın kelime anlamı olarak “yakın olmak, yakınlaşmak ya da yakın olmaya aracı olan şey” anlamları taşıdığı görülmektedir. İslamiyet açısından ise fıkıh terimi olarak kurban “ Allah’a yakın olmak, Allah’a yakınlaşmak amacı ile İslami olarak belirlenen hayvanların yine İslamiyet tarafından belirlenen günlerde ve şartlara uygun olarak kesilmesi ile gerçekleştirilen ibadet olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca bu amaç doğrultusunda kesilen hayvanlar için kurban kelimesi kullanılmaktadır.
İslamiyet’te farklı niyetler ve amaçlar doğrultusunda farklı kurban çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak:
Vacip Kurbanı: Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanlara vacip kurbanı adı verilmektedir. Vacip kurbanının kabul edilebilmesi için Kurban Bayramı’nın 1. Günü bayram namazından sonra 2. Günü ve 3. Günü akşam ezanına kadar kesilmesi gerekmektedir. Bu belirtilen günler dışında kesilen kurbanlar vacip kurbanı olarak kabul edilmemektedir.
Adak Kurbanı: Allah’a adanan adağın gerçekleşmesi sonucu kesilen kurbandır.
Akika Kurbanı: Çocuk sahibi olan kişilerin Allah’a şükretmek amacı ile kestikleri kurbandır.
Şükür Kurbanı: Adından da anlaşılacağı üzere verilen nimetlerden dolayı Allah’a şükretmek amacı ile kesilen kurbandır.
İslamiyet’te kurban çeşitlerinde belirli hükümler olduğu gibi hangi hayvanların kurban edilmesi gerektiği, nasıl kurban kesilmesi gerektiği gibi konular da bütün detayları ile belirlenmiştir. Bu hükümler doğrultusunda koyun, keçi, sığır, manda ve deve kurban olarak kesilebilen hayvanlardır. Ayrıca kesim işlemleri de yine İslami şartlara uygun olarak gerçekleştirilmelidir.
Yazımızda ise kurban hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlayacak kurban kesmek sünnet midir, büyükbaş hayvan nasıl kesilir ve kurban kesiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Kurban Kesmek Sünnet midir?
Kurban ile ilgili en çok merak edilen sorular arasında; kurban kesmek farz mı, sünnet mi yoksa vacip mi sorusu gelmektedir. Fıkhi açıdan değerlendirildiğinde kurban kesmek için farklı görüşler bulunmaktadır. Hanefi mezhebine göre kurban kesmek vaciptir. Yine fakihlerin çoğuna göre kurban kesmek sünnettir. Ayrıca Peygamber Efendimizin kurban ile ilgili birçok hadisinde maddi durumu yeterli olan Müslümanların kurban kesmesi tavsiye edilmiş hatta emredilmiştir. Bu hadislerden bazılarına örnek verecek olursak:
- “Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın” (İbn Mâce, “Edâhî”, 2; Müsned, II, 321),
- “Ey insanlar, her sene, her ev halkına kurban kesmek vâciptir” (Tirmizî, “Edâhî”, 18; İbn Mâce, “Edâhî”, 2)
Aynı zamanda Peygamber Efendimiz, hayatta olduğu müddetçe kurban kesmeyi de asla bırakmamıştır.
Büyükbaş Hayvan Nasıl Kesilir?
Kurban ile ilgili en çok merak edilen sorulardan bir diğeri ise özellikle Kurban Bayramı’nın yaklaştığı dönemlerde büyükbaş hayvan nasıl kesilir sorusudur. İslamiyet’e göre kurban edilecek büyükbaş hayvana kesinlikle zarar verilmemeli ve kötü davranılmamalıdır. Kurban edilecek hayvan öncelikle kesileceği bölgeye götürülmelidir. Bu bölge kurban edilecek hayvana uygun olarak hazırlanmalı, temiz olmalı ve bıçakların keskinliği mutlaka kontrol edilmelidir. Deve dışındaki büyükbaş hayvanlar kıbleye doğru ve sol tarafının üzerine gelecek şekilde yatırılmalıdır. Hayvanı yatırma sırasında zarar görmemesi için üç ayağının bağlanması gerekebilir. Son olarak ise vekalet alan kişi “Allahü ekber, Allahü ekber, lâ İlâhe illallahü vellahü ekber, Allahü ekber ve Lillahilhamd. Bismillâhi Allahü ekber” diyerek hayvanı kesme işlemini gerçekleştirir.
Kurban Kesiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kurban keserken hayvana eziyet edilmemesi adına dikkat edilmesi gereken detaylar bulunmaktadır. Dinimizce de kurban kesilirken bu şartlara uyulması İslami şartlara uygun olarak kurban kesilmesi açısından son derece önem taşımaktadır. İslami şartlara uygun olarak kesim yapmak için ise kurbanlık hayvanı keserken hayvanın yemek ve nefes borusu ile iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekmektedir. Hayvanın canı çıkmadan başı gövdesinden kesinlikle ayrılmamalıdır. Bu yüzden kurban kesimi mutlaka işini bilen kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda kurban kesmek sünnet midir, büyükbaş hayvan nasıl kesilir soruları ve kurban kesiminde dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Siz de vekalet yolu ile emanet ettiğiniz kurbanınızın İslami kurallara uygun olarak kesiminin gerçekleştirilmesini ve 15 farklı ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerik: Kurban Kesim Aşamaları: Küçükbaş Hayvan Nasıl Kesilir?