Yurtdışı Adak Bağışı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
İslamiyet’te farz olmadığı halde en çok gerçekleştirilen ibadetlerden biri adak kurbanıdır. Birçok Müslüman Allah’a yakınlaşmak, ulaşmak, dualarının ve dileklerinin kabulü için adak kurbanı kesmektedir. Bazı şartları bulunan adak kurbanının en önemli şartlarından biri de adak kurbanı etinin adak sahibi yakınları tarafından tüketilmemesi konusudur. Bu yüzden adak kurbanı kesenler adak kurbanı etini gerçek ihtiyaç sahiplerine dağıtmak isterler. Özellikle de dünyanın farklı bölgelerinde yoksulluk ve açlık ile mücadele etmek isteyenlere yardım etmek isteyenlerin en çok merak ettiği konuların başında yurtdışı adak bağışı konusu gelmektedir. Yurtdışı adak bağışı sayesinde adağı kabul edilen kişi hem adak kurbanını kesmiş hem de adak kurbanı etinin gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlayarak adak kurbanının faziletine ve sevabına ermiş olurlar. Yazımızda ise yurtdışı adak kurbanı ile ilgili hem en çok merak edilen hem de yurtdışı adak bağışı hakkında bilinmesi gerekenler hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağız.
Yurtdışı Adak Bağışı Süreci
İslamiyet’te ibadetler aracılığı ile Allah’a ulaşmanın, yaklaşmanın, şükretmenin ve onun rahmetine ulaşmanın birçok yolu bulunmaktadır. Bütün bunlar için ise farz olan ibadetlerin yanı sıra farz olmayan ancak Müslümanlar tarafından Allah’a ulaşmanın bir yolu olarak gerçekleştirilen ibadetler de bulunmaktadır. Kurban kesmek ve sadaka vermek ise farz olmadığı halde en çok gerçekleştirilen ibadetler arasında yer almaktadır.
Müslümanlara farz kılınmadığı halde Allah’a yakınlaşabilmek, onun rahmetine ve nimetlerine nail olabilmek için en çok gerçekleştirilen ibadetlerden biri de adak kurbanı kesmektir. Birçok Müslüman ev sahibi olmak, çocuk sahibi olmak ya da farklı dualar ile Allah yoluna kurban kesmek için adak adarlar. Duası Allah katında kabul olan ve adağı gerçekleşenler için ise adak kurbanını kesmek artık vaciptir. Ancak fıkhi olarak Adak kurbanının bazı şartları bulunmaktadır. Bu şartlardan biri de adak kurbanı etinin gerçek ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasıdır. Bunun için ise günümüzde birçok insan yurtdışı adak bağışı sayesinde gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmektedir.
Yurtdışı Adak Bağışı Nasıl Yapılır?
Adak kurbanı etinin gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmesi için birçok yardım kuruluşu ve derneği tarafından yurtdışı adak bağışı organizasyonları düzenlenmektedir. Bu derneklerden biri de Hiranur İlim ve Hizmet Derneği’dir. Hiranur İlim ve Hizmet Derneği, titiz bir çalışma ile adak kurban etinin gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlamaktadır. Yurtdışı adak bağışı için ise öncelikle Hiranur İlim ve Hizmet Derneği’ne vekalet vermeniz gerekmektedir. Sonrasında ise alınan vekalet ile adak kurbanınız İslami koşullara uygun şekilde kesimi gerçekleştirilecektir. Ayrıca Adak kurbanınız kesildikten sonra size SMS ile bilgilendirme yapılacaktır.
Vacip Nedir ve yurtdışı Adak Kurbanı Vacip Sayılır Mı?
Türkçe adak olarak bilinen kelimenin Arapça karşılığı “nezr” kelimesidir. Bu kelime ise Arapçada “insanın yerine getirmeyi kendisine vacip kıldığı şey” anlamına gelmektedir. Çok uzun yıllardır insanlar ev sahibi olmak, iş sahibi olmak, başındaki belayı defetmek ya da hastalığına çare bulabilmek için adak adamaktadır. Adanan adak ise ne olursa olsun karşılığında Allah’a bir vaatte bulunurlar. Eğer bir Müslümanın adadığı adak Allah katında kabul edilir ve gerçekleşir ise adak adayan kişi Allah’a vadettiği adağı gerçekleştirmek ile yükümlüdür. Adak olarak kurban adamış ise o kurbanı kesmek artık kendisine vaciptir. İslam hukukuna göre ise vacip mutlaka yapılması gereken, kişiyi bağlayıcılığı olan anlamına gelmektedir. Bu yüzden tıpkı farzda olduğu gibi mutlaka yerine getirilmelidir.
Kimler Yurtdışı Adak Kurban Bağışı Yapabilir?
Yurtdışı adak bağışı yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri de kimler yurtdışına adak bağışı yapabilir sorusudur. Adak kurbanı kesme şartlarına sahip olan herkes aynı zamanda yurtdışına adak kurbanı bağışı da yapabilmektedir. Bu şu anlama gelmektedir, aklı başında, ergenliğe erişmiş olan her Müslüman adak adayarak, adağının Allah katında karşılık bulması ile adak kurbanı kesebilmektedir. Aynı şartları sağlayan her Müslüman aynı zamanda yurtdışı adak kurban bağışı da yapabilmektedir.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda yurtdışı adak bağışı hakkında en çok merak edilen konulardan olan yurtdışı adak bağışı süreci, yurtdışı adak bağışı nasıl yapılır, vacip midir ve kimler yurtdışına adak kurban bağışı yapabilir konuları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Siz de vekalet yolu ile emanet ettiğiniz adak kurbanının İslami koşullara uygun olarak kesimini gerçekleştirmek ve 15 farklı ülkede gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını istiyorsanız, sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerik: Kurban Hissesi Gereklilikleri Nelerdir? Kaç Kişi Olmalı?