Ölümle İlgili Hadisler ve Ayetler
Yeryüzünde yaşayan tüm canlılar için ölüm kaçınılmazdır. Yeryüzünde bulunan bütün insanlar için tarih boyunca ölüm ile hayatın nasıl son bulacağı, ölüm sonrasında insanı nelerin beklediği her zaman merak konusu olmuştur. Bu konu ile ilgili insanlığın var olmasından beri sorular sorularak cevaplar aranmıştır. Ölümün bu kadar merak edilen bir konu olmasındaki en önemli neden ise şüphesiz ki sahip olduğu bilinmezliktir. Ancak İslamiyet’te Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler ve Peygamber Efendimizin buyurmuş olduğu hadis-i şerifler ile ölüm konusu oldukça detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Bu yüzden Müslümanların ölüm ile ilgili en çok araştırdıkları konulardan biri de ölüm ile ilgili ayetler ve hadislerdir.
Yazımızda ise İslamiyet’e göre ölüm konusunda bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacak Kuran ölüm için ne diyor ve öldükten sonra ne olur soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız. Ayrıca ölüm ile ilgili hadislere ve ayetlere de yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Kuran Ölüm için Ne Diyor?
Bütün Müslümanların yol göstericisi, rehberi Kur-an-ı Kerim ve Allah’ın bize gönderdiği son peygamber olan Hz. Muhammed’dir. Bir Müslüman aradığı bütün soruların cevaplarını Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetlerde, Peygamber Efendimizin hadislerinde ya da sünnetlerinde bulabilir. Birçok insan tarafından en çok merak edilen konulardan biri olan ölüm ile ilgili de Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler ile detaylı bir şekilde bilgi verilmiştir. Kur’an-ı Kerim’e göre yaşamın karşıtı olan, yaşamın bitmesi ile başlayan ölüm bir son değil aslında yeni bir başlangıçtır. Ayrıca insan hayatı aslında ikiye ayrılmıştır. Bunlardan birinci kısım insanın imtihanı olan yeryüzünde yaşadığı hayat diğeri ise ölüm ile başlayan imtihanının sonuçlarına göre ebediyet süreceği hayattır.
İlginizi çekebilir: Kur'an Okumanın Faziletleri Nelerdir
Öldükten Sonra Ne Olur?
Ölüm ile ilgili en çok merak edilen sorulardan birisi öldükten sonra ne olur sorusudur. Ölüm esnasında aslında ölen vücuttur. Ruhlar ölmez. Ölüm esnasında ruh, bedenden melekler tarafından alınır. Eğer ölen kişi iyi bir Müslüman ise ruhunu “rahmet melekleri” alır ve onu yedi kat semanın en üst katlarına doğru götürürler. Eğer ölen kişi kötü bir Müslüman ise ruhunu “azap melekleri” alır ve onu yedi kat yerin en altına doğru götürürler. Ruhun alınmasından sonra ise ölünün mezara konması süreci vardır. Ölü mezara konurken ise cenaze imamı telkin uygulamasını yapar. Telkin yapılırken mezardaki kişiye iman ile ilgili hatırlatmaların yapıldığı dua okunur. Bu esnada aynı zamanda ölü yavaş yavaş gömülür. Gömme işleminden sonra ise Münker ve Nekir adı verilen sorgu melekleri soru sormak için ölen kişinin yanına gelirler. Melekler, ölen kişiye Allah’a imanı, hangi peygambere inandığını, namazını ve diğer ibadetlerini sorarlar. Sorgulama bittikten sonra ise kıyamet kopana kadar kişinin ibadetlerine ve sevaplarına göre kabir hayatı başlar. Bu esnada ölünün ruhu ya azap içerisinde ya da nimet içerisinde olur. Kıyamet gününe kadar ölünün kabir hayatı devam eder.
İlginizi çekebilir: İmanda Amel İlişkisi Nedir? İmanda Amel İlişkisi Niçin Önemlidir?
Ölümle İlgili Hadisler ve Ayetler
Ölüm ile ilgili en çok merak edilen bir diğer konu ise Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler ve Peygamber Efendimizin buyurmuş olduğu hadislerdir. Kur’an’ı Kerim’de ölüm ile ilgili ayetlerden bazıları şunlardır:
- “Resulüm! Senden önce biz hiçbir insana ölümsüzlük vermedik. Şimdi, sen öleceksin de, senin ölümünü dört gözle bekleyen o inkârcılar dünyada ebedî mi kalacaklar?” ( Enbiyâ, 34. Ayet)
- “Her nefis mutlaka ölümü tadacaktır. Biz sizi, gerçek değerinizi ortaya çıkarmak için şerle de hayırla da imtihan ediyoruz. Sonunda zâten bize döneceksiniz. ( Enbiyâ, 35. Ayet)
- “De ki: “Kendisinden kaçıp durduğunuz ölüm var ya, sonunda o, mutlaka gelip sizi bulacaktır. Sonra duyuların ötesinde olan şeyleri de, duyular sahasına giren her şeyi de çok iyi bilen Allah’ın huzuruna çıkarılacaksınız; O da size yaptıklarınızı tek tek haber verecektir.” ( Cum’a, 8. Ayet)
Peygamber Efendimizin ölüm ile ilgili buyurduğu hadis-i şeriflerden bazıları ise şunlardır:
- “İnsan, yanı başında doksan dokuz ölüm olduğu hâlde tasvir edilmiştir. Bu ölüm tehlikelerini atlatırsa, ihtiyar olur ve sonunda ölür.” (Tirmizî)
- “Ben size kabir ziyaretini yasaklamıştım, artık ziyaret edebilirsiniz. Çünkü onlar size âhireti hatırlatır.” (Müslim)
- “"Eğer siz, lezzetleri yok eden ölümü ansaydınız, bu kadar çok konuşmazdınız. O lezzetleri yıkanı çokça anın! Kabir, ya cennet bahçelerinden bir bahçedir, ya da cehennem çukurlarından bir çukurdur.” (Ebû Saîd radıyallahu anh. Rezîn)
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda ölüm ile ilgili ayetler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Ölüm ile ilgili ayetler ve benzeri içerikler için sitemizde bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz.
İlgili içerikler: