Altın Zekâtı Nasıl Hesaplanır?
Ramazan ayına sayılı günler kala zekât ile ilgili konular da tekrar gündeme gelmektedir. İslam’ın beş şartından biri olan zekât ibadetini İslami şartlara uygun olarak yerine getirmek isteyen Müslümanlar, zekât konusunda birçok soruyu merak içerisinde araştırmaktadır. Aslında her ne kadar zekât ibadeti Ramazan ayı içerisinde gündeme gelse de nisab miktarda mala sahip olan yani dinen zengin sayılan ve elde ettiği malın üzerinden bir sene geçmiş her Müslüman tarafından yılın her günü yerine getirebilecek bir ibadettir. Ancak sevabına sevap katıp zekât vermenin faziletine erişmek isteyenler zekât vermek için Ramazan ayını tercih etmektedir. Zekât ile ilgili merak edilen birçok soru bulunurken bu sorulardan biri de altının zekâtı nasıl hesaplanır sorusudur. Özellikle son zamanlarda birçok kişinin altına yatırım yapmasının da bu sorunun sıkça araştırılmasına etkisi büyüktür.
Yazımızda ise altın zekâtı hakkında detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlayacak altın zekâtı nedir, altın zekâtı nasıl hesaplanır ve zekât kimlere verilir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
İlginizi çekebilir: Zekat Verirken Söylemek Gerekir mi?
Altın Zekâtı Nedir?
İslam’ın temel direği olan beş şarttan biri olan zekât vermek, Müslümanlara farz hükmünde olan ibadetlerden biridir. Zekât en basit anlamı ile kelime olarak “çoğalma, bereket ve artma” anlamlarına gelmektedir. İslam hukukuna göre aklı dengesi yerinde, ergenlik çağına ulaşmış, nisap miktarda mala sahip olan ve üstünden bir yıl geçen her Müslüman dinen zekât vermek ile yükümlüdür. Yine İslam Hukuku’na göre bir Müslümanın sahip olması durumunda zekâtını vermesi gereken mallar belirlenmiştir. Bunlar zekâtlık mallar olarak da bilinen altın, gümüş, ticaret malları, gelir kaynağı sağlayan hayvanlar, tarım ürünleri, madenler, hisse senedi, gayrimenkul, maaş ve elde edilen kazançtır. Bu mallar arasında zekâtı verilmesi gereken mallardan biri de sahip olunan altındır ve altın zekâtı olarak adlandırılmaktadır.
Altın Zekâtı Nasıl Hesaplanır?
Günümüzde birçok insan elindeki paranın değerini korumak ya da yatırım amacı ile altın almaktadır. Elinde belirli miktarda altın olan Müslümanlar için ise altın zekâta tabii bir maldır. Altın hangi ayarda olursa olsun tek başına veya toplamı 80,18 gram ağrılığına ulaştığı anda artık nisab miktara ulaşmış yani zekâtı verilmesi gereken mal hükmündedir. Altın zekâtı hesaplanırken ise altınların ayarları ayrı ayrı hesaplanmaktadır. Çünkü her altının değeri farklı olacağı için verilmesi gereken zekât miktarı da değişecektir. Her bir altın kendi değeri üzerinden hesaplanarak kırkta bir yani %2,5 oranında altın zekâtı verilmelidir.
İlgnizi çekebilir: Zekat Mal Olarak Verilir mi? Hangi Maldan Zekat Verilir?
Zekât Kimlere Verilir?
Zekât ibadetini yerine getirmek ve altın zekâtını vermek isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri de zekât kimlere verilir sorusudur. Kur’an-ı Kerim’de bu soruya net bir şekilde cevap verilmiştir:
“Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır.” (Tevbe, 9/60).”
Söz konusu ayetten de anlaşıldığı üzere zekât ayette belirtilen kişilere verilmelidir.
Hiranur İlim ve Hizmet Derneği olarak bu yazımızda zekât vermek ile ilgili en çok merak edilen sorulardan olan altın zekâtı nedir, altın zekâtı nasıl hesaplanır ve zekât kimlere verilir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalıştık. Siz de zekât yardımlarınız başta Afrika olmak üzere dünyanın birçok köşesindeki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşsın istiyorsanız sitemiz üzerinden bizim aracılığımız ile zekât yardımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca gönüllü yurtdışı ekibi tarafından İslami şartlar göz önünde bulundurularak belirlenen ilim talebelerine ve ihtiyaç sahibi ailelerine zekât yardımında bulunabilirsiniz.
İlgili İçerikler:
Zekat Nasıl Hesaplanır? Zekat Mal Olarak Verilir mi?
Zekat Nedir ve Kimler için Farzdır? Zekat ile İlgili Ayetler!